Ina Broekhuizen-Slot

Een sluier van nevel omhult deze morgen de Nieuwe Westfriese Zeedijk. Kaal en kil ligt hij daar al eeuwenlang: tussen 1456 en 1461 is ie aangelegd om de polder Burghorn droog te houden. Op zijn lijf groeit gras, er staan hekken en er lopen schapen, af en toe voert een ‘kluft’ naar het land aan zijn voeten.
Iets over de helft prijkt eenzaam maar fier een bijzondere paal op deze dijk, een zogenoemde scheidingspaal.
Sinds vandaag, 11 januari 2018, is hij echter niet meer alleen. Een informatiebordje met zijn ‘geschiedenis’ wordt op deze winterse ochtend onthuld door Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, en historicus Karel Numan.
Zij verwijderen gezamenlijk de vlag die het bord bedekt. Luid applaus van de geïnteresseerde aanwezigen volgt. Een klein monument is in ere hersteld!

Dijkonderhoud

Numan schrijft in 2015 in zijn boek De Schagerdam en de Abdij van Egmond over deze scheidingspaal. Hij doet een oproep om de bemoste paal op te knappen en er een informatiebordje bij te plaatsen.
Het heeft even geduurd maar nu staat er een ‘schone’ paal met leesbare letters en een duidelijk bord ernaast.
De paal wijst welk part van de nieuwe dijk de mensen van het Geestmerambacht moesten onderhouden (1/3 deel) en van waar af belanghebbenden van de Schager en Niedorper Kogge dat moesten doen (2/3 deel).
Toen de dijk klaar was, werd over de verdeling van die taak jarenlang gebakkeleid. Uiteindelijk deed het Hof van Holland een uitspraak en sinds 1469 geeft de paal aan hoe de kosten verdeeld zijn.

Scheidingspaal en informatiebord onthuld door historicus Karel Numan en...
Scheidingspaal en informatiebord onthuld door historicus Karel Numan en burgemeester van Schagen Marjan van Kampen. (Foto Roel de Haan)


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.