Netty Zander

Dit is een kunstwerk dat uit twee bouwwerken bestaat nabij Kolhorn.Dit is een kunstwerk dat uit twee bouwwerken bestaat nabij Kolhorn: één aan de Westfriese kant en één aan de Groetpolderkant. (Foto Netty Zander)

Kunstenaar Ben Raaijman noemt het 'oculairen'. De naam stoelt op de oculaire inspectie van de dijkgraaf en landmeters van de dijken.
De uitkijkposten bevinden zich op dezelfde hoogte als de dijk op welk lichaam ze steunen.
Ze bieden passanten een prachtig uitzicht binnen de dijk op de Braakpolder en op de Groetpolder erbuiten.
De glooiing aan de Braakpolderkant is stijl, dit is de landkant, aan de Groetpolderkant: glooiend. Dit heeft alles te maken dat van die laatste zijde, de zeekant, de golfslag komt. Daar was voorland nodig om de golven van de Zuiderzee te breken en in dat geval een lang talud.

In juni 2009 werd dit openbare rustmoment in ons Westfriese landschap onthuld.In juni 2009 werd dit openbare rustmoment in ons Westfriese landschap onthuld.
V.l.n.r. Ben Raaijman, Sacha Baggerman (oud gedeputeerde), Franc Weerwind (oud burgemeester Niedorp) Luc Kosiek (dijkgraaf). (Foto Netty Zander)


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.