Kees Takken, Den Helder

't Was 'n zundeg met mooi weer. Ik reed in oôze oto en Gerda zat geneven m'n. We wazze bai femilie te gast weest in oôze zundesse klere. Ik had 'n witte broek an. We rede over de Oôsterdoik de kant van Medemblik op, met rechs 't Oisselmeer.

D'r kwam 'n oto oôs tegemoet. De kirrel achter 't stuur leek wel wat kuuks te raaien. Ik had 'r 'n koikie op, dat ik ging zôveul as 't kon nei rechs. 't Was vezelf ok nag kermes in Medemblik. De oto ging verbaai en ik vollegde 'm in m'n achteruitkoikspiegel. In de eerste de beste vlouke bocht, ging ie rechtdeur bai doik beneer. Een ongeluk!

Ik keerde. De teugenligger lag onderan doik in 'n kloin sloôtje, halvers op z'n kant. De sjefeur kon d'r zelf niet uitkomme. Gerda belde de pliesie en ik gliste de skuine doikkant of. De man was boekiezoek en praatte lulkoek. Hai had puur te diep in 't glaasie keken en was dwarsig.

Ik wist 'm uit z'n oto te skeuren. Hai was wat beskandelezeerd, maar vedder viel 't mee. Hai ging an de tippel over doik. Ik perbeerde 'm teugen te houwen en zee dat ie op de pliesie wachte most. Deer had ie hillegaar gien zinneghoid an en ik most bukke, aars kreeg ik een slag voor m'n harses.

De pliesie het 'm oppikt. M'n witte broek zat onder de prut, kroôs en bloederighoid. Die kon ik weggooie. Stank voor dank, docht ik bai m'n oigen.

Onder aan de Westfriese Omringdijk tussen Medemblik en Onderdijk.
Onder aan de Westfriese Omringdijk tussen Medemblik en Onderdijk. (Foto Netty Zander)


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.