2020 kwam het wandelboekje uit: Westfriese Omringdijk. Het is toegevoegd aan Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW). Het is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland. Ook het Westfries Genootschap mocht er aan bijdragen. Het boekje werd gepresenteerd op de Fiets -en Wandelbeurs in Utrecht.
En nu, wat een verrassing, het boekje staat op de longlist voor de uitverkiezing van de beste wandelroute van de Benelux als ‘Wandelroute van het Jaar 2021’.
We benne d'r nou al bar groôs op.

Longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’ telt 17 kanshebbers

De longlist voor de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute van de Benelux’ levert dit keer een bijzonder rijke oogst op. Maar liefst 17 routes zijn nog in de race voor de eretitel. Op zaterdag 13 februari 2021, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

Kwalitatief goede routes
Het wandellegioen in Nederland, België en Luxemburg verdient natuurlijk prachtige wandelroutes, met goede markering, voldoende achtergrondinformatie, interessante omgeving etc. Het doel van de uitverkiezing is om overheden en andere instanties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De 17 routes op de longlist zijn alle nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 - oktober 2020.

Nalopen routes
De Belgisch-Nederlandse jury beoordeelt de routes aan de hand van een groot aantal criteria en nomineert begin januari vijf kandidaten. Vervolgens lopen de juryleden alle genomineerde routes na. In de praktijk betekent dit dat ze honderden kilometers te voet afleggen, vóór ze tot een eindoordeel komen.

Westfriese Omringdijk
De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Dit 150 km lange nieuwe streekpad van Wandelnet.nl volgt en meandert om de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland.
Wandelnet.nl.


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.