Lenie van Balen-Deen

Het is windstil en de zon maakt het heel aantrekkelijk. Afgelopen nacht vorst aan de grond en die kou voelen we wel. De muts en handschoenen kunnen er nog wel even bij. We lopen langs het spoor van de stoomtrein naar molen “De Herder“.
Een achtkanter. Een met riet gedekte stellingmolen. Naast meelmolen de Herder staat het pittoreske Poorthuisje. In het huisje woonde de poortwachter die vroeger 's nachts en bij bedreigingen van buitenaf de stadspoorten afsloot. Nu is er een zitje in het huisje en op het sfeervolle terras koffie, thee, fris en natuurlijk het lekkerste biertje van West-Friesland: Klap van de Herder.

Om nu, de andere kant op te lopen -het wandelrouteboekje geeft één richting aan- vraagt wel wat gis werk. Als we de markeringen maar kunnen ontdekken. Eenmaal op de dijk staan er natuurlijk de geijkte rode paaltjes. We komen langs de spoorlijn lopend, de snelweg overstekend via het Zwarte Pad naar Opperdoes. We willen graag het natuurgebied inlopen, maar dat ziet er erg blubberig uit, dat gaat 'm niet worden. We lopen een padje verder rechtsaf en komen alsnog in het natuurgebied. Officieel een waterberging, waar veel vogelsoorten zijn te ontdekken.
Via de dorpsstraat en de nieuwe rotonde richting HVC, zoeken we de Omringdijk op. Hier lopen we rechts van de dijk, waar af en toe een trekker en vrachtwagen ons passeren. De schaduw van de bomen maakt dat we niet volop in de zon lopen en hopen dat het fietspad langs de weg er nog is. Dat pad is er pas vanaf het Wagenwiel. Daar kunnen we ook op de dijk zelf lopen, waar nodig zijn daar opstapjes geplaatst. Het gras is nog te sompig, zo krijgen we kleddernatte schoenen. Het fietspad is een goed alternatief. Afvalbakken staan helaas aan de verkeerde kant van de weg. Nel waagt de gevaarlijke oversteek en trekt zich niets aan van mijn waarschuwingen. Gelukkig loopt ze even later weer naast me en de handen weer vrij. Een bananenschil moet je echt niet in je tas willen doen. Geheid dat je het vergeet en je er een smurrie achtig iets later uit je tas moet verwijderen.
Op het pad ter hoogte van Aartswoud wordt het pad voor ons, schoon gebezemd-handwerk! Een hele eer vinden wij. We nemen even de tijd om een praatje te maken met de harde werker, die het hele pad vanaf het Wagenwiel ter hand heeft genomen. Het viel ons al op dat het pad goed te lopen was… Dank! Even verder zijn collega die het erg druk heeft als verkeersbeveiliger –dat zei hij zelf–, nam de tijd om een praatje te maken! We kunnen veilig verder met zulke hardwerkende wegwerkers, en steken de weg over op de Omringdijk richting Winkel. Deze route is toch wel verbeterd in al die jaren. Een fietspad met een houten afscheiding, heel mooi en robuust. Dat zal wat gekost hebben. Er is veel tegenstand geweest. Het fietspad mocht er niet komen op deze authentieke Omringdijk. Maar is wel veiliger. De vrachtwagens zoefden de vorige loop vlak langs je heen. Ja, zeker een verbetering! Een mooie kleurige grenspaal staat er aan het begin.
We komen voorbij het witte bruggetje wat het land in loopt. Het leek toen veel groter. Nogmaals er even opgelopen en genieten van het weidse uitzicht. We lopen richting Kolhorn, Het dorp Colhorn lag tot 1844 aan de Zuiderzee en was een vissersdorp. Sinds het inpolderen ligt het dorp zo'n 20 kilometer landinwaarts. Op de dijk staan nog een paar oude boeten (schuren). Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen. In Kolhorn een stop bij het Ankertje. Daar zit je mooi an!

Op weg naar Meelmolen De Herder in Medemblik.
Op weg naar Meelmolen De Herder in Medemblik. (Foto Netty Zander)

Onderweg de eerste lammetjes alweer zien dartelen bij hun moeder. Altijd weer vertederend en grappig, duidelijk een teken van het voorjaar.
De kronkelige Omringdijk is op deze route erg hoog, waardoor je hier een prachtig weids uitzicht hebt naar beide kanten.
Wat een eindeloze velden en akkers. Je zal er maar met het handje bollen rapen… ja, ik weet het, niet meer van deze tijd. Verder lopend op de Omringdijk via Kreil en Pooland, zien we in de verte rook aan de horizon. Waar rook is, is vuur. BRAND! En dichterbij traceren we daar ook de dader delict. Nel is de nuchtere van ons twee en zegt dat daar restanten riet gecontroleerd wordt verbrand, zwart geblakerd land het resultaat. Ganzen en andere zwermen vogels, vliegen onrustig met en door elkaar vlak boven ons hoofd.
Het deed ons beiden gelijk denken aan The Birds een Amerikaanse thriller/horrorfilm uit 1963, van Alfred Hitchcock. De speciale effecten en de filmmuziek, of het gebrek daaraan, zijn stilistische kenmerken. Een aanrader, maar wie heeft die niet gezien…
In Keinse staat een kapel met sterke aantrekkingskracht voor gelovigen. Dit omdat sinds 1510 een cultus is ontstaan over het daarvoor aangespoelde houten Mariabeeld. Dat was in een put geraakt en schoongespoeld, gereinigd zoals gelovigen dat zien. Ter plekke werd een kapel gebouwd voor het beeld. Maar tussen 1573 en 1585 verdwenen zowel de kapel als het Mariabeeld. De put bleef echter altijd volk trekken. Het duurde tot 1954 dat er een plan kwam voor een nieuwe kapel. Na hier een koppie thee te hebben gedronken, hebben we er even aan getrokken, de spurt erin, Schagen zien we al een tijdje liggen maar lijkt niet dichterbij te komen. De Omringdijk gaat er niet rechtstreeks heen. We komen dan toch in Schagen aan en hebben er ruim 7 uur over gedaan. Niet snel maar je moet ook genieten onderweg!!
In de trein, waar we overstappen in Heerhugowaard en Hoorn, voor we in de trein naar Enkhuizen zitten, komen we moe en voldaan weer thuis. Weer gefikst!


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.