Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap

Onder deze titel is een nieuw wandelpad gerealiseerd.
Op 28 februari presenteerde Wandelnet samen met Recreatieschap Westfriesland de route en gids ‘Streekpad Westfriese Omringdijk’.
Westfriezen weten dat onze Westfriese Omringdijk 126 km lang is. Het Wandelnet kan er geen genoeg van krijgen en heeft er 150 km van gemaakt. Hier en daar wordt de dijk verlaten en wordt er binnen en buiten de dijk gemeanderd. Een mooie gelegenheid om Westfriesland te leren kennen en er van te genieten.
Met de Wandel- en Fietsbeurs in Utrecht werd de wandelgids in een presentatie toegelicht. Als leden van de Cultuurclub de Westfriese Deurlopers waren we aanwezig.

Streekpad Westfriese Omringdijk.

Het streekpad is aangegeven met 1200 internationaal gebruikelijke markeringen voor meerdaagse rondwandelingen: een gele en rode streep onder elkaar. In de wandelgids staan wetenswaardige gegevens over Westfriesland.

Het oudste geschrift waarin de Westfriese Omringdijk genoemd wordt, dateert van 1250, hij moet dus ouder zijn. Eeuwenlang hebben Westfriezen gewerkt aan de dijk, zo probeerden ze zich te beschermen tegen het water; de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was.
Langs dit provinciale monument neemt de spiksplinternieuwe 150 km lange route je mee van Hoorn langs de Beemster, Schermer naar Alkmaar en vervolgens langs het Noord-Hollands kanaal. Je zweeft als het ware over de hoge, smalle dijk via Schagen naar Winkel. Onderweg passeer je wielen, de restanten van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen – de littekens in het landschap. Langs de Wieringermeer, kasteel Radboud in Medemblik loop je naar Enkhuizen, met uitzicht op het Markermeer naar Hoorn. Kortom met deze route wordt een nieuwe parel aan het wandelnetwerk Noord-Holland en dat van Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's) toegevoegd.
Als Deurlopers zeggen we: GAAN.

Het Streekpad is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland. Het beheer en onderhoud worden verzorgd door Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap Westfriesland en vrijwilligers van Wandelnet.
Namens het Westfries Genootschap mocht ik achtergrondinformatie leveren.

Het stadhuis van Enkhuizen staat op de Breedstraat, een deel van de Westfriese Omringdijk.
Uit handen van Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet ontving Nico Slagter voorzitter van Recreatieschap Westfriesland vol trots de nieuwe Wandelgids:
“Deze prachtige wandelroute toont echt Hollands karakter. Het nieuwe Streekpad geeft meer bekendheid aan dit tastbare monument in het landschap.” (Foto Netty Zander)


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.