De eerste maandag van augustus is voor velen de dag die onlosmakelijk met de Landbouwshow Opmeer verbonden is. In de week voorafgaande aan de grote dag is een veel gestelde vraag : “Moet jij maandeg nag nei Opmeer?” Het antwoord is heel vaak “Vezelf gaan ik.”

De postkoets met een aantal genodigden is aangekomen op het terrein.
De postkoets met een aantal genodigden is aangekomen op het terrein. (Foto Jan Smit)

Dit paard wacht in de travalje op de hoefsmid.Dit paard wacht in de travalje op de hoefsmid. (Foto Jan Smit)

De 105e editie van wat vroeger de Landbouwtentoonstelling genoemd werd, heeft wat mij betreft aan alle verwachtingen voldaan. Het was prachtig weer, het terrein lag er goed bij en het programma met de veekeuringen, shows en concours-hippique was heel aantrekkelijk.

Terecht werd bij de openingstoespraken in het gemeentehuis en op het terrein aandacht besteed aan het grote belang van de Nederlandse agrarische sector. Op agrarisch gebied speelt Westfriesland ook een rol van betekenis.

Het bestuur van het Westfries Genootschap krijgt van het bestuur van Stichting Tentoonstelling Opmeer alle jaren twee uitnodigingen. Onze organisaties hebben gemeen dat Dokter G.C. van Balen Blanken, destijds huisarts in Spanbroek, betrokken was bij de oprichting. Namens het Westfries Genootschap waren bestuurslid Netty Zander en ik aanwezig. We hebben van het programma genoten. Het is overigens onmogelijk alles te zien.

Een beeld van de rundveekeuringen.
Een beeld van de rundveekeuringen. (Foto Jan Smit)

De deelnemers aan de rubriek Tuigpaarden West worden voor de strijd....
De deelnemers aan de rubriek Tuigpaarden West worden voor de strijd om de Westfries Genootschap Prijs geïnspecteerd door de jury. (Foto Jan Smit)

In twee ringen op het terrein worden tegelijkertijd programma's met voornamelijk wedstrijden voor paarden aangeboden. 's Ochtends is er ergens anders op het terrein ook nog de keuring van koeien, schapen en geiten. Bovendien is er een kleindierenshow.

Jan Smit overhandigt de eerste prijs aan Cees Klinkhamer, eigenaar en rijder van het paard Sondral.
Jan Smit overhandigt de eerste prijs aan Cees Klinkhamer, eigenaar en rijder van het paard Sondral. (Foto Netty Zander)

In de hal en buiten op het terrein zijn diverse standhouders aanwezig. De stand van het Westfries Genootschap stond in de hal. Onze vrijwilligers stonden daar in klederdracht achter de PR tafel. Er waren nog meer mensen in klederdracht. De Vereniging Behoud Westfries Kostuum demonstreerde oude handwerktechnieken en de Spierdijker Dansers verzorgden diverse optredens. Bij enkele rubrieken voor tuigpaarden vormden Ina Broekhuizen en Trudy Schouwe gekleed in de zondagse dracht de jury voor het schoonste geheel.

Netty Zander tijdens de ereronde met de winnaar van de tweede prijs, Harry Schuit.
Netty Zander tijdens de ereronde met de winnaar van de tweede prijs, Harry Schuit, eigenaar en rijder van het paard Walskoning. (Foto vrijwilliger van Stichting Tentoonstelling Opmeer)

Deze dag was als vanouds ook de dag van de ontmoetingen. Ontmoetingen met leden en niet-leden, met deelnemers en bezoekers. Waardevol zijn ook de gesprekken met gemeenteraadsleden en wethouders.

Een prachtige Friese combinatie.
Een prachtige Friese combinatie. (Foto Jan Smit)

Omdat het Westfries Genootschap dit jaar negentig jaar bestaat, had het bestuur van onze vereniging besloten om de rubriek Tuigpaard Promotie West: Concours eenspannen Tuigpaarden Open Klasse te sponsoren. De rubriek kreeg daarom de naam “De Westfries Genootschap Prijs”. Ik mocht vergezeld door Netty Zander de prijsuitreiking doen. Voor de winnaar was er een bescheiden geldprijs en een menzweep. Na de prijsuitreiking mocht ik met de winnaar meerijden tijdens de ereronde. Netty Zander mocht tegelijkertijd meerijden met de winnaar van de tweede prijs. Een hele belevenis!

Deze geiten deden ook mee aan het defilé.
Deze geiten deden ook mee aan het defilé. (Foto Jan Smit)

Ik wil graag het bestuur van Stichting Tentoonstelling Opmeer, alle vrijwilligers en de deelnemers complimenteren en bedanken voor al het werk dat zij verzet hebben om deze dag tot een onvergetelijke dag te maken.

Jan Smit

Huldiging van de kampioenen van het rundvee.
Huldiging van de kampioenen van het rundvee. Vooraan staat de koe Ant 264 van Firma J.C. Wester uit Opmeer. (Foto Jan Smit)