Op zaterdag 1 februari was de traditionele slotmiddag van de Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap in de Ridder St. Joris in Berkhout. Na het welkomstwoord van de voorzitter van de commissie, Barbara Zweet-Donker, mocht ik als voorzitter van het Westfries Genootschap enige woorden tot de aanwezigen richten. Ik mocht de commissie complimenteren met en bedanken voor haar grote inzet in het afgelopen seizoen. De commissie organiseerde niet alleen goed bezochte cursussen, maar ook de publieksactiviteit Schatten uit de Kast in september 2013. Ik heb genoten van de presentatie van de kostuumcursus. De getoonde kostuums werden van deskundig commentaar voorzien door Dirkje Snijders die de kostuumcursus heeft gegeven. Mooi dat niet alleen de zondagse streekdracht getoond werd, maar ook ondergoed en kinderkleding. Bijzonder was het zwarte kostuum voor een amazone (vrouwelijke berijder van een paard). Ik hoop van harte dat degenen die voor het eerst een kostuum aan hadden dit nog vele malen zullen dragen, bijvoorbeeld op de Westfriezendag.

Sneeuwklokjes bij een boerderij in Twisk.
Sneeuwklokjes bij een boerderij in Twisk.

Tot nu toe hebben we een zachte winter. We weten nog niet wat Koning Winter nog voor ons in petto heeft, maar de natuur laat al weer tekenen van het naderende voorjaar zien. Begin februari zagen we al sneeuwklokjes, akonieten en krokussen. In Opperdoes werden op het land in de eerste week van februari al weer de eerste Opperdoezer Ronden gepoot. Dit is uitzonderlijk vroeg. Weliswaar wordt het land afgedekt met folie om de aardappelen te beschermen tegen de kou, maar toch! Ook door de midwinterflora's komen we al in de stemming van het naderende voorjaar. Zo was er in het weekend van 31 januari t/m 2 februari in De Goorn de jaarlijkse Westerkoggeflora en een open dag bij een tulpenbroeier en een loonwerker. Van 12 februari tot en met 16 februari werd in Venhuizen de Drieban Flora gehouden. De opening werd verricht door onze vice-voorzitter Maarten Dekker. In Westfriesland zijn veel tulpenkwekers en ‑broeiers gevestigd. Onze regio heeft een goede naam in dit vakgebied.

Deze koe bij een boerderij in Twisk wacht op het voorjaar.
Deze koe bij een boerderij in Twisk wacht op het voorjaar.

Op de vergadering van het Algemeen Bestuur van 12 februari kwam weer een grote hoeveelheid onderwerpen aan bod. Een paar daarvan wil ik hier noemen. Het bestuur keurde de voorstellen van de commissie voor de ledenwerving goed en ook het voorstel van de commissie voor de viering van het negentigjarig bestaan om een fotowedstrijd te organiseren. De wedstrijd krijgt als thema ‘Dit vind ik typisch Westfries’.

Overzichtsfoto van de Drieban Flora in Venhuizen.
Overzichtsfoto van de Drieban Flora in Venhuizen.

Op de Drieban Flora waren niet alleen tulpen in de perkjes te bewonderen, maar ook diverse bloemstukken.
Op de Drieban Flora waren niet alleen tulpen in de perkjes te bewonderen, maar ook diverse bloemstukken.

Onlangs kregen wij het verheugende bericht dat een sponsor bereid is de kosten te betalen van het digitaliseren van alle tachtig jaarboeken die het Westfries Genootschap inmiddels heeft uitgegeven. Een prachtig verjaardagscadeau voor onze negentigjarige vereniging, waardoor een schat aan informatie ontsloten kan worden voor het grote publiek.

Penningmeester Peter Koopman (rechts) inspecteert samen met bouwkundig adviseur Rob Hetsen...
Penningmeester Peter Koopman (rechts) inspecteert samen met bouwkundig adviseur Rob Hetsen (links) de bovenverdieping van de woning Dal 3.

Het voorbereidende werk voor de verbouwing van de woning Dal 3 is inmiddels begonnen.
Veel dingen in het huis worden vernieuwd en opgeknapt. Ook dat geeft een voorjaarsgevoel.

Tekst en foto's: Jan Smit

Bestuurslid Joop Schouten (links) en penningmeester Peter Koopman (midden) ...
Bestuurslid Joop Schouten (links) en penningmeester Peter Koopman (midden) samen met bouwkundig adviseur Rob Hetsen (rechts) op het dak van de woning Dal 3.