Op zaterdag 7 november hielden we onze najaarsstreekmiddag. Deze keer in 't Veld.
We kwamen bij elkaar in Café de Vriendschap. Met ruim honderd mensen was de zaal goed gevuld.
In mijn openingswoord heb ik eerlijk verteld dat ik bij mijn weten nog nooit in 't Veld geweest was. Maar nu was het dan zo ver.

't Veld.
't Veld. (Foto Jan Smit)

Wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon heette de aanwezigen hartelijk welkom in zijn gemeente. Hij verving zijn zieke collega Frits Westerkamp.
Na het woordje van de wethouder vertelde Dick Stammes uit Delft een aantal verhalen uit zijn boeken, onder andere uit ‘Wereldverhalen uit mijn dorp’. Dick Stammes is geboren in Nieuwe Niedorp. Zijn verhaal over de manier waarop een Westfries een verhaal vertelt sprak mij erg aan.

Café de Vriendschap.
Café de Vriendschap. (Foto Jan Smit)

Na de pauze kwam de eenakter 't Anzoek, een vrije bewerking van de eenakter ‘Het Huwelijksaanzoek’ van Tsechov, hertaald in het Westfries door Henk Kok en gesitueerd in Westfriesland in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het stuk werd gespeeld door drie spelers van Toneelvereniging OZOS uit Schagen. Het waren Henk Kok, Irma Schaafsma en Jan Slijkerman. De regie was in handen van Peter van de Wiel. Het stuk handelde over een huwelijksaanzoek door een vrijgezelle boer aan een vrijgezelle boerendochter. Maar de eigenwijze boerentrots van beide kanten gooide bijna roet in het eten.
Hierna was het de beurt aan Dick Ham van Stichting Projector. Hij vertoonde eerst een door hem zelf gemaakte film van de restauratie van Waarlands molen. Deze molen is eigendom van Stichting De Westfriese Molens. De film geeft een goed beeld van de restauratie en laat zien voor welke keuzes restauratoren staan bij het restaureren van een molen van minimaal vierhonderdenvijftig jaar oud.

R.K. kerk van de St. Martinus parochie in 't Veld.
R.K. kerk van de St. Martinus parochie in 't Veld. (Foto Jan Smit)

Uit het archief van Stichting Projector volgden nog films van de visserij op de Zuiderzee, de kaasmarkt in Hoorn, zuurkoolfabricage in Oudkarspel, aardappeloogst in Westfriesland met de overhaal in Avenhorn, de stierenkeuring in Hoorn, de onthulling van het monument van de tuinder in de schuit in Sint Pancras, polder het Grootslag voor de verkaveling en ten slotte luchtopnames van het Grootslag op 11 september 2014. Deze laatste opnames zijn gemaakt in het kader van het project van Stichting Projector dat tot doel heeft de veranderingen in het landschap als gevolg van de aanpak van de N23/ Westfrisiaweg in beeld te brengen.
Het bekijken van de films was voor velen een feest van herkenning.
We besloten de middag met een hapje en een drankje. We konden terugkijken op een gezellige en geslaagde najaarsstreekmiddag.

Tekst en foto's: Jan Smit