Op maandag 3 augustus is weer de landbouwshow in Opmeer gehouden. Het evenement dat in 1898 begon als een landbouwtentoonstelling met als doel de landbouw zo veel mogelijk te promoten is uitgegroeid tot een landbouwshow, een dagje uit voor het gehele gezin.

Nico Vriend en burgemeester Nijpels tijdens de opening in het gemeentehuis van Opmeer.
Nico Vriend en burgemeester Nijpels tijdens de opening in het gemeentehuis van Opmeer. (Foto Jan Smit)

Anno 2015 is er voor het rundvee nog steeds een belangrijke plaats ingeruimd in het programma. Deskundige juryleden beoordelen de koeien en het jongvee van een aantal topfokkers uit Noord-Holland. Nieuw is dit jaar de keuring van Belgische blauwen.

De Private Coach (koets) van de heer S.J. Kat en de landauer (rijtuig) van Ad Snip staan gereed.
De Private Coach (koets) van de heer S.J. Kat en de landauer (rijtuig) van Ad Snip staan gereed om enkele eregasten naar het terrein te vervoeren. (Foto Jan Smit)

Maar ook het dagprogramma voor de paarden is de moeite waard. Er zijn diverse concoursen voor tuigpaarden, waaronder Hackney's en Friese paarden, eenspannen, tweespannen, driespannen en tandemaanspanning. Dat Opmeer goed staat aangeschreven, blijkt uit een gesprek dat ik met de eigenares van een aantal Friese paarden had en uit het feit dat het dagprogramma een provinciaal kampioenschap, een kampioenschap van de KNHS (de paardensportbond in Nederland) en maar liefst twee nationale kampioenschappen bevat. Verder zijn er enkele wedstrijden voor springpaarden.

Europarlementariër Wim van de Camp laat bij de opening een aantal duiven los.
Europarlementariër Wim van de Camp laat bij de opening een aantal duiven los. (Foto Jan Smit)

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Zo zijn er bijvoorbeeld ook schapen, geiten en kleine dieren. Daarnaast zijn er nog allerhande andere activiteiten en bezienswaardigheden.

Witrug koe van het rundveemuseum in Aartswoud.
Witrug koe van het rundveemuseum in Aartswoud. (Foto Jan Smit)

Het Westfries Genootschap staat in sporthal De Weijver met een promotiestand. Vier enthousiaste vrijwilligers bemensen in klederdracht onze kraam.

Een kijkje bij de geiten.
Een kijkje bij de geiten. (Foto Jan Smit)

De kracht van ‘Opmeer’ is dat het een aantrekkelijk programma biedt voor alle leeftijden, voor agrariërs en mensen die geen banden met de agrarische sector hebben.

Wim Bakker uit Nieuwe Niedorp zorgt ervoor dat zijn dieren er piekfijn uitzien.
Wim Bakker uit Nieuwe Niedorp zorgt ervoor dat zijn dieren er piekfijn uitzien. (Foto Jan Smit)

Door middel van shows zoals de ‘motortrial’ (stunts met een motorfiets) en de springshow ‘motor vs. paard’ (een wedstrijd tussen een motorfiets en een paard) moet ook de jeugd naar Opmeer worden gelokt. Vasthouden aan tradities enerzijds en streven naar vernieuwing anderzijds zijn beide belangrijk.

Kaasdragers laten zien hoe vroeger op de kaasmarkt de kaas vervoerd werd.
Kaasdragers laten zien hoe vroeger op de kaasmarkt de kaas vervoerd werd. (Foto Jan Smit)

Het is geen gemakkelijke taak om vandaag de dag een evenement als de landbouwshow te organiseren. Toenemende regelgeving en eisen ten aanzien van het voorkomen van veeziekten vragen van het bestuur van Stichting Tentoonstelling Opmeer een grote inzet en veel doorzettingsvermogen. Dankzij de hulp en steun van heel veel vrijwilligers, sponsors, deelnemers en de gemeente Opmeer is de 106e landbouwshow een groot succes en een feest voor jong en oud geworden.

Marijtje 356 van Wim Bakker uit Nieuwe Niedorp wordt gehuldigd als dagkampioene.
Marijtje 356 van Wim Bakker uit Nieuwe Niedorp wordt gehuldigd als dagkampioene. (Foto Jan Smit)

Dit jaar is afscheid genomen van twee bestuursleden. Fer Smit is tien jaar bestuurslid geweest en voorzitter Nico Vriend drieëntwintig jaar. Laatstgenoemde is elf jaar lang voorzitter geweest. Als dank voor zijn grote inzet is Nico Vriend benoemd tot erelid. Bovendien heeft hij uit handen van burgemeester Gert Jan Nijpels van Opmeer een gemeentelijke onderscheiding gekregen.

Jan Smit

De Midwouder dansgroep.
De Midwouder dansgroep. (Foto Jan Smit)