In Westfriesland zijn veel toonaangevende bloembollenkwekers en broeiers van tulpenbollen gevestigd. Ondanks dat hun aantal afneemt, lukt het op enkele plaatsen nog steeds om aan het begin van het jaar een bloemenshow te organiseren. Ik bezocht eind januari de Westerkoggeflora in de Koggehal in De Goorn. Deze keer was het thema Sail. De organisatie had dit thema gekozen omdat dit jaar in Amsterdam opnieuw het grote evenement Sail Amsterdam wordt gehouden. Het is veertig jaar geleden dat de eerste editie van dit evenement werd gehouden onder de naam Amsterdam 700. In de hal waren veel arrangementen en attributen opgesteld die met varen en watersport te maken hadden. Aandacht was er ook voor de jeugd. Kinderen van enkele basisscholen hadden thuis tulpenbollen uitgebroeid en de resultaten waren tentoongesteld. De tentoonstelling Sail werd geopend door de bekende zeiler Lobke Berkhout. Zij mocht ook een tulp dopen met de naam Lobke.

Arrangement van tulpen op een nieuwe polderschuit.
Arrangement van tulpen op een nieuwe polderschuit. (Foto Jan Smit)

Op 14 en 15 februari werden er in veel plaatsen carnavalsoptochten georganiseerd. Carnaval is een feest dat niet alleen in het zuiden van ons land gevierd wordt. In het dorp Zwaag wordt jaarlijks een van de grootste carnavalsoptochten van ons land boven de grote rivieren gehouden. De kinderoptocht was dit jaar op zaterdag 14 februari, Valentijnsdag, en de grote optocht vond op zondag 15 februari plaats. Het carnavalsfeest is een bijzondere culturele traditie die voor velen het hoogtepunt is van het jaar.

Vuurtoren met een schaalmodel van de Halve Maen (het schip dat binnenkort naar Hoorn komt).
Vuurtoren met een schaalmodel van de Halve Maen (het schip dat binnenkort naar Hoorn komt). (Foto Jan Smit)

Op 20 februari presenteerde de Doetank Radboud haar toekomstplan voor het kasteel in Medemblik. Het kasteel wordt dit jaar samen met dertig andere monumenten door het Rijk voor € 1 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. De Nationale Monumentenorganisatie krijgt van het Rijk voor alle monumenten samen een bruidsschat van € 61.000.000 mee. Een van de voorwaarden die bij de overdracht aan de Nationale Monumentenorganisatie wordt gesteld is dat het kasteel voor het publiek toegankelijk moet blijven.

De nieuwe tulp Lobke.
De nieuwe tulp Lobke. (Foto Jan Smit)

Kasteel Radboud is door Graaf Floris V van Holland aan het eind van de dertiende eeuw gebouwd. Het ligt vlakbij de Westfriese Omringdijk. Oorspronkelijk was het kasteel een onderdeel van een reeks dwangburchten die gebouwd werden om de Westfriezen in bedwang te houden. Nu is het de enige van deze groep die nog over is. Het is in 1889 gerestaureerd door J. van Lokhorst en P. H.J. Cuypers.
Het kasteel kampte met teruglopende bezoekersaantallen en daardoor dalende inkomsten. De exploitatiesubsidie van het rijk is gestopt. Er moest dus iets gebeuren om de toekomst van het kasteel veilig te stellen. In 2014 nam het bezoekersaantal mede dankzij nieuwe activiteiten met 25% toe, maar dat is niet voldoende.
Passend in deze tijd is de visie van de Doetank dat het publiek iets in het kasteel moet kunnen beleven. Ook de toegankelijkheid moet sterk verbeterd worden. Horeca moet volgens de plannenmakers een belangrijke inkomstenbron worden.
Het toekomst plan is alles bij elkaar heel ambitieus en kost bij volledige realisatie maar liefst € 2.500.000. Dat is in deze tijd van bezuinigingen geen kleinigheid.
Laten we hopen dat het lukt om deze middeleeuwse burcht voor Westfriesland en het nageslacht te bewaren. Aan het enthousiasme van het bestuur van Stichting Kasteel Radboud en de leden van de Doetank zal het niet liggen.

Meike Schagen won de eerste prijs bij de kinderoptocht in Zwaag.
Meike Schagen won de eerste prijs bij de kinderoptocht in Zwaag. Zij deelde enveloppen uit met daarin briefjes met de tekst: ‘Lieve carnavalsvierder. Geef een knuffel aan iemand die naast je staat. Fijne Valentijnsdag!’. (Foto Corina van Willegen)

Opvallend nieuws was op de presentatie op 7 februari van ‘Opa en oma Pluus’ in het Westfries. Peter Ruitenberg maakte op verzoek van de uitgever de vertaling. Dit jaar is het ‘Dick Bruna jaar’ omdat het zestig jaar geleden is dat het eerste Nijntje-boek verscheen.
‘Opa Pluus en oma Pluus hielde groôt van Nijn’ staat er in het boekje. De vertaling is een goed initiatief, want er zijn nog veel mensen die ‘groôt van 't Westfries hoûwe’ en dat graag doorgeven aan hun (klein)kinderen.

Jan Smit

Deze lei werd bij de presentatie van het Kasteelplan verkocht voor € 300.
Deze lei werd bij de presentatie van het Kasteelplan verkocht voor € 300. (Foto Peter Commandeur)