Schagen mag je niet missen! Met dit motto maakt Stichting ter Bevordering van de Westfriese Folklore reclame voor de tien Westfriese donderdagen in Schagen.

Jos van Leeuwen geeft voorafgaande aan de optocht uitleg aan het publiek.
Jos van Leeuwen geeft voorafgaande aan de optocht uitleg aan het publiek. (Foto Jan Smit)

Elke week is er weer een ander thema. Het is voor elk wat wils. Zo zijn er om maar een paar voorbeelden te noemen de dag van de dans en de muziek, de dag van het dier, de gastdag in de open lucht en het ringsteken waarbij de deelnemers een rondje rijden om de Grote Kerk op de Markt in Schagen.
Als genodigde mocht ik als voorzitter van het Westfries Genootschap op 30 juni samen met bestuurslid Netty Zander onze vereniging vertegenwoordigen bij de openingsmaaltijd.

Miss Westfries Folklore 2016 Linda Mechielsen en koetsier Simon Bakker op de Westfriese sjees.
Miss Westfries Folklore 2016 Linda Mechielsen en koetsier Simon Bakker op de Westfriese sjees. (Foto Jan Smit)

Voordat het zo ver was liepen we ‘in pak’ mee met de traditionele optocht. Deze optocht is een sterk onderdeel van de activiteiten in Schagen. In een lange stoet lopen veel vrijwilligers in de traditionele Westfriese streekdracht (daags en zondags) een rondje door Schagen. In de stoet rijden ook een aantal door paarden getrokken historische rijtuigen mee. Ook de koetsiers en degenen die op de rijtuigen zitten zijn gekleed in de streekdracht maar er zijn ook ‘poppesnorre’ (antieke kinderwagens) te zien. Voorop gaan de platte wagen met daarop de muziekkapel de Uienhoop en de Westfriese sjees met de miss Westfriese Folklore.

De groep uit Hindeloopen wacht tot de optocht begint.
De groep uit Hindeloopen wacht tot de optocht begint. (Foto Jan Smit)

Op 21 juli was ik weer in Schagen. Dit keer als ‘toerist’. Op die dag was het de dag van de klederdracht. Ik heb er met volle teugen van genoten. In de optocht liepen diverse klederdrachtgroepen uit verschillende delen van ons land mee. Later gaven de groepen uitleg over hun kleding op het plein bij Slot Schagen.

Een beeld van de optocht.
Een beeld van de optocht. (Foto Jan Smit)

Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om tijdens de marktdagen de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Het was er nog steeds niet van gekomen, maar deze keer kwam ik er wel aan toe. Ik vond het een mooie ervaring en velen met mij.

Presentatie van de klederdrachtgroep uit Oldebroek.
Presentatie van de klederdrachtgroep uit Oldebroek. De vrouw links komt uit Staphorst en is de jongste vrouw in Nederland die nog alle dagen in klederdracht gekleed gaat. (Foto Jan Smit)

's Middags woonde ik een deel van het optreden van Westfriese schrijvers in Slot Schagen bij. Dit keer trad het Allegaartje op, leden van diverse ‘skroiversgroepe’. Het optreden viel bij het publiek in de smaak. Helaas heb ik 's ochtends het voorlezen van de torenrijm door een van de schrijvers gemist.

Gezicht op Slot Schagen.
Gezicht op Slot Schagen. (Foto Jan Smit)

Ik sloot mijn ‘daggie Skagen’ af met een bezoek aan het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg. Dit keer kwam ik vooral voor de mooie collectie met zorg gerestaureerde rijtuigen.
In de boerderij demonstreerde zoals alle weken een vast groep vrouwen oude handwerktechnieken zoals kralen breien, kant klossen, spinnen en silhouet knippen.
Goed dat deze technieken bewaard blijven en waar mogelijk doorgegeven aan jonge mensen.

Deze boerenwagen van het Westfriese type staat naast een zogenaamde speelwagen.
Deze boerenwagen van het Westfriese type staat naast een zogenaamde speelwagen. (Foto Jan Smit)

Toen ik moe maar voldaan naar huis ging bedacht ik mij dat ik nog lang niet alles gezien had wat ik wilde zien. Niet voor niets staat er in een folder: ‘Schagen, meer dan één bezoek waard’. Tegelijkertijd voelde ik veel waardering voor al die vrijwilligers die door hun grote inzet deze mooie Westfriese traditie al vanaf 1953 in stand houden.
Tijdens de openingsmaaltijd werden er zorgen uitgesproken over de financiering van de Westfriese Folklore. Ik hoop van harte dat het de gemeente Schagen en het Schager bedrijfsleven lukt om deze geldzorgen weg te nemen. Schagen mogen en willen we immers niet missen!

Jan Smit

Dakloodje of trotseerloodje op het dak van de kerk.
Dakloodje of trotseerloodje op het dak van de kerk. Dit voorkomt dat het regenwater door de gaten in de leien naar binnen dringt. (Foto Jan Smit)