Van 24 tot en met 28 februari werd in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel al weer voor het derde jaar achter elkaar de Westfriese mini Flora gehouden. Dit jaar was het thema: De Westfriese Omringdijk. De naam van het evenement herinnert aan de Westfriese Flora. De Westfriese Flora was jarenlang de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld. In hoogtijdagen trok de ‘Floor’ soms wel 100.000 bezoekers. De jarenlang gehanteerde slagzin ‘De lente begint in Bovenkarspel’ was bij velen bekend. In 1929 besloten drie bloembollenkwekersverenigingen een gezamenlijke vaktentoonstelling te organiseren. Kennisuitwisseling tussen de kwekers en prijzen voor de beste bloemen stonden centraal. De eerste bijeenkomst was in 1929 in 't Wapen van Bovenkarspel. Na de Tweede Wereldoorlog werd de tentoonstelling gehouden in de veilinghallen in Bovenkarspel. De tentoonstelling groeide uit tot een groot evenement met onder andere stamboekvee, een huishoudbeurs, modeshows en diverse optredens.

De Westfriese Omringdijk is tegenwoordig een belangrijke toeristische attractie.
De Westfriese Omringdijk is tegenwoordig een belangrijke toeristische attractie. (Foto Jan Smit)

In 1999 kwamen door een legionella besmetting 32 mensen om het leven en werden 206 mensen ernstig ziek. In verband daarmee werd de tentoonstelling in 2000 niet gehouden.
In 2002 kreeg het evenement een nieuwe naam: Holland Flowers Festival en van 2004 tot en met 2011 werd het gehouden in andere plaatsen dan Bovenkarspel. In 2011 was dat zelfs even buiten Westfriesland en wel bij Agriport in de Wieringermeer. In 2012 en 2013 waren de veilinghallen in Bovenkarspel wel weer beschikbaar, maar achteraf bleek 2013 het laatste jaar te zijn van het festival dat toen inmiddels Holland Food and Flowers Festival heette.
De bloemenkwekers lieten het er niet bij zitten en organiseerden vanaf 2014 vaktentoonstellingen bij de proeftuin in Zwaagdijk. Deze zijn vooral bedoeld voor de bloemenbranche zelf (kwekers en handel), maar ook het publiek mag op speciaal daarvoor bestemde dagen een kijkje nemen bij de bloemenpracht. Door een grote groep enthousiaste vrijwilligers is eveneens in 2014 de eerste Westfriese mini Flora georganiseerd.

Een deel van de door diverse kwekers ingezonden bloemen.
Een deel van de door diverse kwekers ingezonden bloemen. (Foto Jan Smit)

Ook dit jaar kon het publiek dank zij het organisatiecomité (waaronder ons bestuurslid Piet Zwaan), bloembollenkwekers, sponsors en de medewerking van organisaties zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Westfries Archief en het Westfries Genootschap gedurende drie dagen gratis dit prachtige evenement bezoeken. Er was van alles te zien. Niet alleen bloemen, maar ook schilderijen en uitbeeldingen van kenmerkende elementen van diverse plaatsen die aan de Westfriese Omringdijk zijn gelegen. Daarnaast waren er films, een consumentenbeurs en diverse muzikale optredens.

Westfriesland op een schilderij van Wil Stroomer-Sjerps.
Westfriesland op een schilderij van Wil Stroomer-Sjerps. (Foto Jan Smit)

Bij de evacuatiezolder kwam de vraag welke drie dingen je mee naar boven moet nemen als na een dijkdoorbraak het water om je heen snel stijgt. Een goede keus was water in een fles, voedsel in blik en een knijpkat om in het donker nog wat te kunnen zien.

Afbeelding van de dijkwerker in Onderdijk.
Afbeelding van de dijkwerker in Onderdijk. (Foto Jan Smit)

Op vrijdag 26 februari verzorgde onze Commissie Kap en Dek een kostuumshow met als onderwerp 500 jaar klederdracht in Westfriesland en op zaterdag 27 februari doopte onze oud-voorzitter Ina Broekhuizen-Slot de tulp Real Love van M. Boots Bloembollenselctie B.V. uit Hem.

Westfriesland is ook een belangrijk productiegebied van groenten en fruit.
Westfriesland is ook een belangrijk productiegebied van groenten en fruit. (Foto Jan Smit)

Dankzij de Westfriese mini Flora blijft de herinnering aan de vermaarde Westfriese Flora bestaan en kan het grote publiek ook nu nog ervaren hoe de lente in Bovenkarspel begint.
De vooraanstaande Westfriese bloembollensector mag best af en toe in het zonnetje gezet worden!

Jan Smit

De door Ina Broekhuizen gedoopte tulp Real Love.
De door Ina Broekhuizen gedoopte tulp Real Love. (Foto Jan Smit)