Het is een activiteit waar we altijd vol verwachting naar uitkijken: de jaarlijks door onze commissie Kap en Dek georganiseerde slotmiddag van de cursussen en veiling van sieraden, kleding, antiek en curiosa. Traditiegetrouw is dit op de eerste zaterdag van februari. Dit jaar was dat op 6 februari en het evenement werd zo als gewoonlijk gehouden in het nog niet zo lang geleden gerenoveerde dorpshuis De Ridder Sint Joris in Berkhout.

Samen op de foto voorafgaand aan de show.
Samen op de foto voorafgaand aan de show. Van links naar rechts: Sonja Wansinck, Els Haakma en Yvonne Warmenhoven. (Foto Jan Smit)

In het afgelopen seizoen 2015/2016 organiseerde de commissie net als in voorgaande jaren cursussen kostuum en kap naaien, boerenhoedjes opknappen en hullen plooien. Gelukkig was er weer voldoende belangstelling voor deze cursussen. Zo waren er bijvoorbeeld maar liefst twaalf cursisten die nieuwe kostuums hebben genaaid onder begeleiding van cursusleidster Dirkje Snijders.

Margo Haakma verkoopt de veilinglijsten.
Margo Haakma verkoopt de veilinglijsten. (Foto Jan Smit)

De middag werd geopend door de voorzitter van de commissie, Barbara Zweet-Donker. Zij verwelkomde de in groten getale naar Berkhout gekomen aanwezigen. Zij moest helaas melding maken van het feit dat veilingmeester Fred Gutker na twintig jaar door een ernstige ziekte gedwongen was om te stoppen met het werk dat hij al die jaren met veel inzet heeft gedaan. Gelukkig is de commissie er in geslaagd een opvolger te vinden in de persoon van Robert Dol.

Het veilingaanbod wordt overzichtelijk gepresenteerd.
Het veilingaanbod wordt overzichtelijk gepresenteerd. (Foto Jan Smit)

Na de opening mocht ik als voorzitter van het Westfries Genootschap het woord voeren. Ik heb onder meer het volgende gezegd: “Vandaag staat het werk van onze commissie Kap en Dek centraal. Deze commissie is een heel actieve commissie die met haar activiteiten een groot publiek bereikt en een van de visitekaartjes is van het Westfries Genootschap. Het bestuur is daar heel blij mee. Het is belangrijk dat de kennis over de streekdracht en de sieraden behouden blijft en overgedragen wordt. Met haar cursussen zoals kostuumnaaien, kap naaien en opzetten en boerenhoedjes opknappen levert de commissie daar een grote bijdrage aan.
Ik wil de commissie daarvoor bedanken en om het op zijn Westfries te zeggen: ik bin groôsk op jolle”.

Veel publiek.
Veel publiek. (Foto Jan Smit)

In haar inleiding op de kostuumshow ging Dirkje Snijders in op de voorbereidingen van het maken van de kostuums. Vaak wordt als basis voor het tekenen van het patroon voor een nieuw kostuum een oude foto gebruikt. Behalve de juiste stofkeuze is ook belangrijk dat de hoofdtooi en de sieraden die gedragen worden, passen bij de periode waaruit het kostuum dateert. Het maken van ondergoed bij het nieuwe kostuum wordt door de cursusleiding niet verplicht gesteld, maar als de cursist dat wil, dan moet dat gebeuren voordat het kostuum wordt genaaid. Na de algemene toelichting vertelde mevrouw Snijders van elk kostuum dat geshowd werd de bijzonderheden, soms aangevuld met informatie over de sieraden en de accessoires. Een grote prestatie leverde commissielid Lies Smit, die maar liefst drie nieuwe kostuums vervaardigde, een voor haar zelf en twee voor anderen.

Ingrid Strijbis, gekleed in haar nieuwe kostuum, laat haar fraaie onderrok zien.
Ingrid Strijbis, gekleed in haar nieuwe
kostuum, laat haar fraaie onderrok zien.
(Foto Jan Smit)
Kitty Wagenaar toont het door haar gemaakte ondergoed.
Kitty Wagenaar toont het door haar
gemaakte ondergoed. (Foto Jan Smit)
 

Het publiek genoot van de show en er werden talloze foto's gemaakt.
Na de show en de aansluitende pauze volgde de veiling. Er waren maar liefst 154 kavels, die helaas niet allemaal werden verkocht.

Jan Smit

Yvonne Warmenhoven in de daagse dracht.
Yvonne Warmenhoven in de daagse dracht. (Foto Jan Smit)