Op vrijdag 22 juni stond Twisk weer in het teken van de zomeravondwandeling. Net als vorige jaren ging het initiatief voor deze activiteit uit van de gidsengroep Twisk van het Nut, de Vereniging in 't Pak en het Westfries Genootschap.

In afwachting van de opening in Theaterkerk Hemels.
In afwachting van de opening in Theaterkerk Hemels. (Foto Jan Smit)

Het was de hele dag spannend of het weer zodanig zou zijn dat het buitenprogramma afgewerkt zou kunnen worden. Gelukkig was dat wel het geval. We mochten een record aantal bezoekers van bijna honderd mensen verwelkomen. Daarnaast waren er nog een grote groep mensen ‘in pak’, de gidsen en aan het einde van de avond de leden van het koor.

Jan Wijdenes en Ina Bulk.
Jan Wijdenes en Ina Bulk. (Foto Jan Smit)
Anneke Zandt vertelt over kleurgebruik.
Anneke Zandt vertelt over kleurgebruik. (Foto Jan Smit)
 

De avond begon in Theaterkerk Hemels, de voormalige Hervormde kerk. In mijn openingswoord in het Westfries had ik een roim van Marijke Smit verwerkt, getiteld ‘Kleure in 't Leven’. Daarin schreef ze onder andere:

Je kinne deur 'n roze brel
veûl moôie dinge zien
Maar bin je as die zwartkoiker
din zien je d'r gien ien

Wandelaars onderweg naar de Magnoliahoeve.
Wandelaars onderweg naar de Magnoliahoeve. (Foto Jan Smit)

Anneke Zandt, bestuurslid van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp vertelde over kleurgebruik. Zij had een aantal oude planken meegenomen als voorbeeld.
Na de opening gingen onder leiding van zes gidsen zes groepen wandelaars op pad. Op enkele locaties zaten de mensen in het pak vanwege de kou binnen. Dat gaf deze avond ook iets bijzonders. Zo kon niet alleen de buitenkant van de stolpen bekeken worden, maar ook de binnenkant.

Van links naar rechts achter: Lies Smit, Lisette Bart en Anneke Molenaar.
Van links naar rechts achter: Lies Smit, Lisette Bart en Anneke Molenaar. Voor: Gon Glas, Liesbeth Wever, Wil Keetman, Fred Smit en Marita Schoonheim. (Foto Jan Smit)

Opvallend was de grote variëteit aan kleding. Een van de mannen was gekleed in een marktkiel. Hij had klompen aan de voeten en een zijden pet op het hoofd. Bij de heren die de zondagse dracht droegen waren er niet alleen mannen die een lange broek aanhadden, maar ook enkele die een kniebroek met gespen droegen. Bij de vrouwen was zowel de daagse dracht met onder andere het suikerskeppie (het boerenhoedje) als de zondagse dracht (met kap en dek) te bewonderen. Ook waren er dames met een kaper op het hoofd. Lies Smit was gekleed in een kostuum gemaakt naar een patroon uit 1860. Alles wat zij aan en op had was daarop afgestemd: de sieraden, de hoofdtooi, het ondergoed en een crinoline.

Lies Smit in haar jurk van 1860 met een crinoline eronder.
Lies Smit in haar jurk van 1860 met een crinoline eronder. (Foto Jan Smit)
Jeroen Rijpkema achter het orgel van de Doopsgezinde kerk.
Jeroen Rijpkema achter het orgel van de Doopsgezinde kerk. (Foto Jan Smit)
 

In de Doopsgezinde kerk vertelde ds. Bart Santema een bij het thema ‘Kleur bekennen’ passend verhaal en er werden met orgelbegeleiding Westfriese liederen gezongen.

Van links naar rechts: Jan Korver, Ank Korver, Nel van Es, Sandra van Dijk en Ingrid Strijbis.
Van links naar rechts: Jan Korver, Ank Korver, Nel van Es, Sandra van Dijk en Ingrid Strijbis. (Foto Jan Smit)

Jan Vrugt had speciaal voor deze avond een toneelstukje geschreven met de titel ‘Oranje boven’. Dat werd op een van de locaties buiten opgevoerd. Voor het publiek was er een zitplaats onder het afdak. Het stuk handelde over een bezoek van koning Willem-Alexander aan Twisk.

Van links naar rechts: Nies van der Pal, Janny Tensen, Piet Koster, Joanne Hogenes en Gre de Groot.
Van links naar rechts: Nies van der Pal, Janny Tensen, Piet Koster, Joanne Hogenes en Gre de Groot. (Foto Jan Smit)

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de theaterkerk. Het Twisker koor onder leiding van Menno Jansma trad op en zong twee liederen. Het waren: ‘Westfries Groen’ en ‘Aan de Twisker Boerenerven’. Het kooroptreden vormde het einde van een mooie en onvergetelijke Westfriese avond.

Jan Smit