Op zondag 3 juni vond in Zorgcafé 't Koetje in Zandwerven voor de tweede keer ‘Toonbeeld Westfries’ plaats. Kunstenaars aangesloten bij de Expositiekring Beeldende Kunst Opmeer en ‘skroivers’ aangesloten bij Stichting Creatief Westfries werden op deze manier bij elkaar gebracht. Het initiatief voor dit evenement is afkomstig van Guido van Meerbeek. Samen met Susan Groot-Dekker van de expositiekring, Wilma Groot-van den Hoek en Jaap Meester van Stichting Creatief Westfries en mijzelf namens het Westfries Genootschap zit Guido in de werkgroep die deze activiteit organiseert.

Werkgroep Toonbeeld Westfries.
Werkgroep Toonbeeld Westfries. Van links naar rechts Susan Groot-Dekker, Wilma Groot-van den Hoek, Jan Smit, Jaap Meester en Guido van Meerbeek. (Foto Tineke Meester)

Op de website van de expositiekring waren afbeeldingen van schilderijen geplaatst waaruit de schrijvers een keuze konden maken. Uiteindelijk werden vijftien schilderijen en eenentwintig bijpassende Westfriese teksten uitgezocht. Sommige schilderijen bleken een inspiratiebron voor meerdere schrijvers. Een gedicht paste bij twee schilderijen. Enkele schilders en schrijvers kwamen meerdere keren aan bod.

Big Band L-Star.
Big Band L-Star. (Foto Jan Smit)

Nieuw was deze keer dat de schilder als eerste de gelegenheid kreeg om iets over de achtergronden van het schilderij en over de toegepaste techniek te vertellen.
Ik mocht zelf in het Westfries de schilderijen, schilders en schrijvers aankondigen.
De voordrachten werden afgewisseld met muziek, verzorgd door de L-Star Big Band uit Hoogwoud onder leiding van Frank van Gemert.

Ans Klomp-Wetsteen maakte een gedicht bij het schilderij Vrouw in Westfriese Klederdracht van Ben Wester.
Ans Klomp-Wetsteen maakte een gedicht bij het schilderij Vrouw in Westfriese Klederdracht van Ben Wester. (Foto Jan Smit)
Tom Wester (links) maakte een verhaal bij het door zijn broer Ben (rechts) gemaakte schilderij 't Keis en Broôddoikie.
Tom Wester (links) maakte een verhaal bij het door zijn broer Ben (rechts) gemaakte schilderij 't Keis en Broôddoikie. (Foto Jan Smit)
 

De Big band speelde goed in het gehoor liggende nummers zoals ‘On the sunny side of the street’, ‘Summertime’ en ‘How high the moon’. Maar ook de begeleiding van het openingslied ‘Dut is 't Land’ was aan de muzikanten wel toevertrouwd.
Voor alle medewerkers was er als dank een mooie rode roos.

Toon Karremans gaf een toelichting op het schilderij De Stoel van zijn vrouw Lida.
Toon Karremans gaf een toelichting op het schilderij De Stoel van zijn vrouw Lida. (Foto Jan Smit)

Ten slotte vond de verloting plaats van een door Susan Groot gemaakt schilderij. Co Scholte van 't Koetje mocht de trekking verrichten. Uit de hoge hoed trok hij een lootje van Maartje Schuurmans. Bregt Buishand las bij de prijsuitreiking het door haar bij dit schilderij gemaakte gedicht voor.

Het publiek kon in de pauze en na afloop de schilderijen nog een keer rustig bekijken.
Het publiek kon in de pauze en na afloop de schilderijen nog een keer rustig bekijken. (Foto Jan Smit)

Het was alles bij elkaar net als vorig jaar een mooie middag waarbij het publiek met volle teugen genoot van het gebodene. Deze geslaagde tweede editie is een stimulans om in 2019 op de ingeslagen weg verder te gaan.

Jan Smit

Prijsuitreiking verloting. Van links naar rechts Susan Groot-Dekker, Maartje Schuurmans en Bregt Buishand.
Prijsuitreiking verloting. Van links naar rechts Susan Groot-Dekker, Maartje Schuurmans en Bregt Buishand. (Foto Jan Smit)