Op zaterdag 25 mei hielden we de voorjaarsstreekmiddag in Café 't Centrum in De Weere.
Ondanks dat er in de omgeving veel andere cultuurhistorische activiteiten plaatsvonden, waren er op deze prachtige voorjaarsdag toch nog vijftig mensen bij onze bijeenkomst aanwezig.
Voorzitter Jan Smit bij Café 't Centrum. (Foto Frans Leek van Stichting Projector)
De Weere is een lintdorp, gelegen in een mooi gedeelte van Westfriesland. Een weere is een stuk land dat tussen twee afwateringsslotensloten ligt. Water en land zijn hier in de buurt gelukkig nog steeds volop aanwezig. Er is in deze plaats zelfs een straat met de naam ‘Het Paradijs’.
Op deze middag stonden de activiteiten van twee stichtingen centraal. Het waren Stichting De Westfriese Molens en Stichting Projector. Met beide stichtingen werken wij goed en plezierig samen.
Uitzicht vanaf Café 't Centrum. (Foto Frans Leek van Stichting Projector)
Ons bestuurslid Joop Schouten is ook bestuurslid van Stichting De Westfriese Molens. Hij vertelde over het ontstaan van de stichting, het molenbezit, de huidige functie van de molens, het onderhoud en de financiering. Tevens gaf hij uitleg over diverse onderdelen van een molen. Molenaars krijgen een gedegen opleiding en dienen steeds alert te zijn op het weer. Bijzonder is de zogenaamde molentaal. De stand van de molen kan iets zeggen over vreugde en verdriet. Als het wiekenkruis vastgezet wordt met de onderste wiek net voorbij het laagste punt, dan is dat de rouwstand. Als de onderste wiek net voor het laagste punt stilstaat, is dat de vreugdestand. Vaak zijn de wieken dan ook nog voorzien van vlaggetjes.
Joop Schouten eindigde zijn presentatie met een Westfries gedicht van Ina Broekhuizen en liet daarna een door Dick Ham van Stichting Projector gemaakte film over de restauratie van de molen van Waarland zien.
Voorzitter Jan Smit (links) en fotograaf Frans Leek. (Foto Kees Kreuk)
Na de pauze vertoonde Dick Ham enkele films uit het archief van Stichting Projector. We zagen historische beelden van Westfriesland en Westfriese folklore, opnamen van de Stoomtram Hoorn-Medemblik en recente opnamen van de jaarlijkse landbouwshow in Opmeer, de Westfriese Omringdijk en de bouw van de tunnel bij Binnenwijzend.
Aan Joop Schouten, Dick Ham en fotograaf Frans Leek mocht ik een Edammer kaas uitreiken. Deze kazen waren gemaakt op de boerderij van Koopman in De Weere. Dit bedrijf is nog het enige bedrijf in Nederland waar de Edammer kaas op de boerderij gemaakt wordt. Boerenkaas maken is in 2017 geplaatst op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
Waterwijs. (Foto Frans Leek van Stichting Projector)
Het officiële gedeelte van het programma werd besloten meteen optreden van Waterwijs. De vier leden van de groep zongen goed verstaanbare liederen met eigen melodieën en eigen teksten. Zij zong over de Zuiderzee, het IJsselmeer, Maria van de Keins en molens en begeleidden zich zelf op instrumenten zoals gitaar, accordeon, dwarsfluit en mondharmonica. Elk lied werd vooraf toegelicht.
De tekst van het lied ‘De Droom van Kees’ over molen De Lastdrager in Hoogwoud werd overhandigd aan Nico Braak, de penningmeester van Stichting De Westfriese Molens.
De titel van het lied verwijst naar molenaar Cees Mens, een van de gangmakers achter de momenteel in gang zijnde restauratie en het weer maalvaardig maken van de Hoogwouder molen.
Nico Braak van Stichting De Westfriese Molens met de tekst van het lied ‘De Droom van Kees’. (Foto Frans Leek van Stichting Projector)
Met een hapje en een drankje werd de middag besloten. Ondanks dat het een hele zit was (sommigen hadden naar hun zeggen ‘een blikgat van 't zitten’), mocht het bestuur veel positieve reacties op het programma van deze middag in ontvangst nemen.
Jan Smit
Rooms-Katholieke Sint Lambertuskerk in De Weere. (Foto Frans Leek van Stichting Projector)