bron: particuliere collectie
Veefokker en commissionair stamboekvee
Geboren te Venhuizen op 10 maart 1898. Overleden te Venhuizen op 20 februari 1978. Trouwde te Venhuizen op 25 april 1920 met de 19 jarige Marijtje Sluis.
Was een vooraanstaand veefokker. Fokker van de kampioenskoe Bouman 10 van de NRS-tentoonstelling in 1935 te Utrecht. Als boer en fokker weet hij een persoonlijk stempel op zijn vee te drukken in de richting gaande van de royale, ruim gebouwde melkkoe met vierkant achterstel en een kop met uitstraling. De handel als onderdeel van het boerenvak ligt hem dusdanig goed dat hij al vroeg zijn bedrijf overdoet aan zijn zoon Reier en commissionair wordt van de Bond van Rundveefokverenigingen.
Als zodanig gaat hij dagelijks de boer op en wordt een veelgevraagde en graag geziene man in de provincie. Importeert uit Engeland hoogwaardige shetlandpony’s waarmee een vooraanstaande fokkerij wordt opgebouwd. Alzo krijgt de naam Jacob Jan Bakker ook in de ponywereld een bekende klank.
In 1956 wordt onder auspiciën van Rundveefokverenigingen een twintigtal van de beste Noord-Hollandse koeien gepresenteerd op de toenmalige Westfriese Flora te Bovenkarspel. Topkoeien, omringd door melkjongens in spierwitte overalls. Een promotiestunt, waar Jacob-Jan Bakker en het echtpaar Koster-Stapel van "Blokland", de promotors van waren. De midwintershow slaat zodanig aan dat het een jaarlijkse traditie wordt die bussen vol liefhebbers trekt uit diverse streken. Dagelijks was "Bakker", zoals hij vaak kortweg werd genoemd, op de Westfriese Flora bij zijn koeien te vinden. Voor hem waren dat hoogtijdagen.
In oktober 1971 stapte een dertigtal veefokkers en bestuurders in het vliegtuig om in Amerika en Canada te kijken hoe daar met de nazaten van de honderd jaar geleden geïmporteerde stieren en koeien uit West-Friesland en Noord-Holland - het Amerikaanse Holstein-Friesian vee - in de loop der jaren gefokt is geworden. Jacob-Jan Bakker was van de partij, evenals zijn zoon Zeger Bakker, die de reis mede had georganiseerd. Het reisverslag versterkte de tweedeling in de fokkerij. Zij die van mening waren dat de eigen bloedlijn genoeg kwaliteit had en het kamp van fokkers die voorstander waren dat de ooit naar Amerika geïmporteerde bloedlijn terug gehaald diende te worden. Vanaf 1982 deed het Holstein-Friesianbloed op grote schaal zijn intrede in de Noord-Hollandse KI-stations. Jacob-Jan Bakker heeft dat niet meer meegemaakt. Hij overleed vier jaar eerder op 20 februari 1978.
Literatuur:
C. Kroon, Onze Zwartbonte, 100 jaar rundveefokkerij in Noord-Holland. Uitgave C. Kroon te Oostwoud, 1997.
K. van der Wiel en Jan Zijlstra, Paradijs der Runderen, Geschiedenis van de rundveeverbetering in Noord-Holland. Uitgave van de RON, Wormerveer, 1999.
Door de werkgroep Biografieën is gebruik gemaakt van bovengenoemde literatuur.
Gegevens aangeleverd door: Jacob-Jan Bakker Zzn. te Utrecht (2008).