Verzetsman, schuilnaam: Gerritse

Geboren te Akersloot op 10 januari 1916. Overleden in de gemeente Haarlemmermeer. Hij huwde Alie Biersteker op 3 maart 1944. Van beroep: fouragehandelaar.

Eén van de kernleden van de verzetsorganisatie in Zijpe en Schagen was zeker Piet Blokker. Hij toonde een onverschrokken en soms bijna roekeloze verzetsman.

Piet Blokkers vader had in Akersloot een boerderij en veehandel. Toen hij negen jaar oud was, verhuisde het gezin naar Keinsmerbrug, waar hij op zestienjarige leeftijd op de dors van de boerderij een foeragehandel begon. Later verplaatste hij de handel naar de oude kaasfabriek, waar hij na zijn huwelijk in 1944 ging wonen.

Piet Blokker was vroeg bij het verzet betrokken. Al voor 1942 begon hij met het onderbrengen van onderduikers. Daarnaast zorgde hij onder andere voor onderduikadressen en bonkaarten. Ook was hij betrokken bij het vervoer van wapens.

Piet Blokker vormde samen met Piet Gootjes en districtleider Piet Ott de kern van de organisatie in Zijpe en Schagen. Hij werkte aan het verzet mee uit principe. De Duitsers hoorden hier niet en moesten worden bestreden. Tevens was hij als persoon erg gesloten, want als je in die tijd niets wist, kon je ook niets zeggen. Piet Blokker had in die tijd een zogenaamde “groene kaart”, waarop stond dat hij vanwege de foeragehandel onmisbaar was voor de voedselvoorziening. Een nogal dubbelzinnige toestemming, want hij regelde ook illegale voedseltransporten voor onderduikers. De kaart waarmee Blokker tewerkstelling in Duitsland kon ontlopen, was voorzien van een vervalste handtekening van de toenmalige NSB-burgemeester. Handtekeningen vervalsen was het specialisme van zijn verzetscollega C. Keesman die talloze valse trouwboekjes, persoonsbewijzen en andere papieren heeft vervaardigd.

Wapens die door de Engelsen afwierpen boven terrein “De Mandrill” bij een boerderij aan de Grote Zomerdijk tussen Spanbroek en Wognum, werden door Piet in zijn auto opgehaald en in Zijpe op verschillende adressen bezorgd. Onder het hooi en de stro van de foeragehandel lagen stenguns, pistolen, revolvers en ook bazooka's. Na aflevering werden deze wapens door onder andere de gebroeders Luider uit Den Helder verder getransporteerd naar de instructieplaatsen. Dit gebeurde onder meer op een handkar met kachelpijpen, kachels en aanverwante spullen, zodat het leek alsof ze kachelsmid waren.

Piet Blokker was in de winter van 1944 -1945 ook betrokken bij de overval op het gemeentehuis van Anna Paulowna om het bevolkingsregister in handen te krijgen. De registerkaarten werden onder de varkenshokken van enkele boeren verstopt en kwamen na de oorlog vrijwel ongeschonden weer tevoorschijn.

Als Piet ergens op af ging, zette hij een bril zonder glazen op, trok een hoed diep over zijn ogen en ging zo op pad. Dit moest hij doen omdat iedereen hem kende en hij anders bij acties te gemakkelijk herkend werd. Piet was een moedig verzetsman. Hij bleef bij de ondergrondse betrokken tot het einde van de oorlog. Na de bevrijding sprak hij er nog nauwelijks over. Hij ging gewoon weer aan het werk...

Piet Blokker overleed op 3 september 1976 te Haarlemmermeer. In Schagen, in de wijk Muggenburg, is een straat naar hem vernoemd: Piet Blokkerstraat.

Bronnen:
Interview met familieleden, vrienden en/of bekenden
Schager Courant
Barendregt, E.P., A.C. Jansen en F.G.J. van Zwam, 10 jaar Muggenburg, van weiland tot woonland, Pirola 1994

Gegevens aangeleverd door: Karel Numan te Schagen, Historische Vereniging Schagen e.o. (2010).