Boot Jr., Klaas (1927-2003)

Topturner, trainer en tv-commentator

Geboren op 5 augustus 1927 als derde zoon in het gezin van Klaas Boot Sr. in Noord-Scharwoude. Trouwde met Hendrikje Johanna Bruin. Zij woonden in Warmenhuizen en kregen vier kinderen: Hanneke, Rolf-Klaas, Marjon en Nicolien. Klaas Boot Jr. overleed op 7 mei 2003.

Klaas Boot junior was de beste gymnast onder de oudste drie zonen van Klaas Boot senior, die zelf ook een bekend turner was en deelnam aan de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam (zie WBW: Klaas Boot Sr.). Junior begon met turnen op 11-jarige leeftijd bij de Alkmaarse vereniging De Halter. Ruim tien jaar later werd Klaas Boot Jr. in 1949 voor de eerste keer turnkampioen van Nederland. Het onderdeel ‘paard voltige’ (turntoestel – paard – met twee beugels) was zijn sterkste punt. Maar ook zijn reuzenzwaai aan de hoge rekstok was vermaard.

Reuzenzwaai
In het boek ‘De Top 500’, met biografieën van de beste Nederlandse sporters in de twintigste eeuw, schrijft Hans van Zetten dat in Schoorl boven het podium zelfs een stuk uit het dak moest worden gezaagd om Klaas Boot zijn reuzenzwaai te kunnen laten maken.
Het kampioenschap in 1949 was het eerste van een reeks van maar liefst tien kampioenschappen. Het hadden er elf kunnen zijn, als het NK in 1953 niet zou zijn afgelast vanwege de Watersnood. In 1956 werd in januari en december een NK gehouden. Met ook tweemaal een titel voor Klaas Boot. In datzelfde jaar werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.
Bij het NK 1959 – nota bene een ‘thuiswedstrijd’ in Alkmaar – eindigde Klaas Boot Jr. op de tweede plaats achter turner Willy Jaegers. Een jaar eerder was die volgorde nog andersom.

Televisiecommentator
Na zijn actieve loopbaan werd Klaas Boot turntrainer en internationaal scheidsrechter. Onder meer was hij zestien jaar trainer van ‘zijn’ club De Halter. Van 1963 tot 1987 was hij turncommentator van Studio Sport op televisie. Voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook was hij erelid van de turnbond, de KNGU.

Bronnen:
onder meer Wikipedia.nl en Personenencyclopedie.nl

Gegevens aangeleverd en bewerkt door: Peter Smit te Alkmaar (2012).