Buis, Joannes [Jan] (1866-1935)
bron: De Skriemer 2004

Missionaris in China

Geboren op 29 augustus 1866 te Wervershoof, aan de Lagedijk, thans Simon Koopmanstraat, Overleden in het klooster te Steyl op 12 januari 1935. Zoon van Klaas Jacobsz. Buis en Trijntje Cornelisdr. Pennekamp.

Missionaris in China. Meldde zich in 1880 aan bij het Missiehuis te Steyl. Begon daar in 1886 zijn hogere studies en werd op 22 mei 1892 tot priester gewijd. Zijn werkterrein werd het district Itsjiën in het zuiden van Zuid-Sjantoeng in China.

Pater Th. Steltenpool heeft in 1962 een serie artikelen in het Wervershover nieuwsblad "Binding" Jan's merkwaardig en boeiend leven beschreven. Het volgende is daar aan ontleend:
"Hij komt (...) naar voren als een man om van te houden en nooit te vergeten: een zwoeger voor de Heer, een doorzetter en een grapjas, over wie vele humoristische verhalen de ronde deden onder zijn collega's. Direct na zijn priesterwijding in 1892 is hij naar China vertrokken en heeft daar 43 jaren tot aan zijn dood op 12 januari 1935 gewerkt op een zeer originele wijze als Chinees met de Chinezen, tot in zijn uiterlijk toe (zie foto). Hij heeft ook de gruwzame Bokseropstand van nabij meegemaakt, waarbij een tiental Nederlandse en duizenden Chinese Christenen zijn gemarteld en vermoord. Tachtig missiestaties heeft hij gesticht en meer dan 5000 volwassenen gedoopt na hen op zijn eigen uitzonderlijke wijze langdurig en diepgaand te hebben voorbereid.

Met de vele rovers in zijn gebied wist hij zeer handig om te springen. Op verre tochten kreeg hij van hen zelfs begeleiders die hem beschermden. Jarenlang was hij de Deken van een zeer groot district en maakte als plaatsvervanger van de zieke bisschop een vormreis langs 120 staties. Het werd een triomftocht. Hij was een missionaris van het zuiverste water. En als hij een heilige is geweest, dan was hij dit "op z'n Westfries": nuchter, zakelijk en vol humor".

Literatuur:
Th. Steltenpool, serie van tien artikelen in "Binding", Nieuws- en advertentieblad, 1962.
Mgr. J.Th. M. Kraakman en Mgr. P.M. Verhoofdstad, Honderd jaar Werenfriedkerk, 1975.
Herman van Bunnik / Lalawar SVD, 'Pater Jan Buis. Een Wervershover missionaris', in: De Skriemer 2004.

Gegevens aangeleverd door: Stichting Oud Wervershoof.