De commissie Kap en Dek presenteert een wervelende kostuumshow van zes eeuwen Noord-Hollandse kleding op zaterdag 5 november 2011 in de Noorderkerk, Kleine Noord te Hoorn. Aanvang 13.30 uur, inloop 13.00 uur.

De show geeft een rijk kostuum overzicht van Noord-Holland plus de “overzeese” handelsgebieden waaronder Hindeloopen, Urk en de Waddeneilanden vanaf de 14de tot de 20ste eeuw. De diversiteit aan stijlinvloeden ging enigszins synchroon met de architectuur. Interessant zijn ook de traditionele streeksieraden, deze zijn een lust voor het oog en hebben aan schoonheid niets ingeboet. Eeuwenlang vertelt een traditie van welstand een geheel eigen verhaal. De Noord-Hollandse traditionele sieraden van bloedkoraal en granaat presenteren zich op eigen wijze, gecombineerd met de daarbij behorende stoffen. Een schoonheid aan de sieraden van goud en zilver tot zelfs diamant, versierd met filigrain hebben de tijd glansrijk doorstaan.

Kostuum te kijk…Behoud
Streekdrachten zijn een deel van de geschiedenis van onze provincie. Deze kleding ontstond vroeg in de 18de eeuw, in een tijd van grote veranderingen door ontwikkeling van infrastructuur, modernisering en latere industrialisatie. Met de verstedelijking dreigde de streekdracht te verdwijnen en groeide de behoefte om te behouden wat eigen was. Dat de streekbewoners vasthielden aan hun eigen gebruiken en tradities werd getolereerd. De omstandigheden bleken ideaal voor de opbloei van de streekdrachten. Platteland bewoners hielden vast de schoonheid van de eenvoud en omdat moderne invloeden nog nauwelijks waren doorgedrongen tot de plattelandsgebieden, bleven in de streekdrachten veel elementen uit de 17de en 18de eeuwse mode gehandhaafd. Wijde rokken, strakke lijfjes, mutsen met oorijzers, de traditionele streekdracht paste uitstekend bij de Hollandse nuchterheid. De veranderingen kwamen vanuit de grote steden, de plattelandsgemeentes volgden schoorvoetend. Aan de dracht uit de Zaanstreek en Westfriesland kun je het standsverschil aflezen, anders dan uniforme drachten van Volendam en Marken. Met een beetje fantasie zouden we de spijkerbroek van tegenwoordig ook een uniform kunnen noemen.

Tradities
Een leven omgeven met tradities en rituelen, het is iets van alle tijden en culturen.
Belangrijke veranderingsmomenten in het leven worden gemarkeerd met gebruiken, tradities rond geboorte, huwelijk en dood. Ieder tijdperk heeft daarvoor zijn eigen vormen meestal gebaseerd op een verleden, waarin sieraden een belangrijke rol speelden. Vroeger vertegenwoordigde kleding en sieraden een waardevol bezit. Er werd veel tijd en aandacht aan besteed, men ging er zuinig mee om en er werd mee gepronkt.
In bepaalde streken droegen vrouwen lange tijd een rouwdracht; soms legde men deze zelfs nooit meer af. Men zegt dat door de lange rouwperiodes de donkere kleuren de 19de eeuw zo kenmerkend maakte.
In Noord-Holland varieerde de rouwperiode bij het overlijden van een kind, echtgenoot of ouder.
Alle kleur en glans waren verdwenen. Strikken en sierspelden werden niet meer gedragen en men droeg doffe zwarte kralen van glas of steen aan een bescheiden gouden slot met zwarte steen of gitten. Het gouden of zilveren oorijzer bleef om functionele redenen gehandhaafd, maar om dit in de muts te spelden gebruikte men spelden met zwarte knoppen.

Deze show wordt georganiseerd door de Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap.
Wij begroeten u graag!

Entreekaarten
De entreeprijs is inclusief koffie of thee en kunt u verkrijgen via:
- Na storting van € 12,00 p.p op giro 707913 t.n.v. Westfries Genootschap Hoorn met opgave van uw naam en adresgegevens dan wordt de kaart toegezonden.
- Afhalen bij Lies Smit 0229-571909 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.