We hebben weer een heel mooi cursusjaar achter de rug met een stel enthousiaste mensen. Op de cursus worden replica's gemaakt van kostuums die in West-Friesland in het verleden gedragen werden. Als voorbeeld worden foto's, schilderijen en boeken gebruikt. Het is altijd uniek als iemand een foto van een ver familielid heeft waarvan we het kostuum na kunnen maken. Belangrijk is dat we naar de tijd kijken waarin het gedragen is, zodat het beeld klopt. Hierbij wordt er ook op gelet dat het juiste oorijzer of andere hoofdbedekking gedragen wordt. Je kunt vandaag de dag ook niet iets op je hoofd zetten wat pas in het jaar 2060 uitgevonden wordt.

Sandra en Bente van Dijk.Dit zijn Sandra en Bente van Dijk. Sandra is op dit moment Miss Westfriese Folklore
en het meisje is haar dochter Bente (foto Bap Schepers).

We streven er op de cursus naar om een kostuum zo authentiek mogelijk na te maken. Dat is heel belangrijk. Wat in een museum tentoongesteld wordt is ook niet ongeveer wat de maker bedoeld heeft. Er hangt of staat iets wat in een bepaalde periode van de geschiedenis gemaakt is. Daar is niet mee te sjoemelen.

Gezelschap op het podium.Dit gezelschap is van links naar rechts Trijnie Roos, Rietje Vriend en Dik Vriend (staand) Ada Smith, Jill en Aukje Rooks, Bente van Dijk, Sandra van Dijk, Ingrid Strijbis en Judith Oudshoorn (foto Elsche Korf).

We zijn dit jaar ook begonnen om, als cursisten dit willen, eerst de onderkleding te maken. We beginnen dan met hemd, eventueel een korset, pijpjesbroek en onderrokken. Sommige mensen hebben al een kostuum en dus ook onderkleding, maar anderen moeten hier mee beginnen.

Deze dame in korset en ondergoed is Ingrid Strijbis.Deze dame in korset en ondergoed is Ingrid Strijbis (foto Bap Schepers).

Als je een kostuum wilt maken is het aan te raden nu al te gaan bedenken wat je wilt maken en wat de stofkeuze gaat worden.

Hans Verberne en Kirsten MacDonald (foto Elsche Korf).Hans Verberne en Kirsten MacDonald (foto Elsche Korf).

Iedereen mag altijd contact met me opnemen om vooraf te overleggen. Mijn telefoonnummer is 06-30171034.

In september gaan we weer met een nieuwe cursus beginnen, misschien tot dan.

Geja Baars.Geja Baars (foto Koos Bakker).

Dicky Snijders, cursusleidster kostuumnaaien