Foreest, Agatha van (1733-1801)
bron: Westfries Museum

Geëmancipeerde vrouw die gelukkig durfde te zijn

Geboren te Hoorn op 11 juni 1733. Overleden te Hoorn op 11 februari 1801.
Dochter van mr. Nanning van Foreest en zijn tweede vrouw Jacoba de Vries.
Trouwde te Hoorn op 14 mei 1752 met haar achterneef Joan van Foreest. Ter gelegenheid van zijn huwelijk kocht hij het grote Foreest-huis aan het Oost en liet het opnieuw opschilderen en verfraaien. Agatha en Joan kregen een hele schare kinderen van wie slechts één jong overleed. Agatha was hoogzwanger van het negende kind toen Joan plotseling aan de pokken stierf.

Enkele jaren later veroorzaakte Agatha van Foreest een groot schandaal door als bijna 40-jarige weduwe een affaire te beginnen met haar huisknecht. Deze Jan Schenk was niet alleen bijna 10 jaar jonger dan zij, maar bovendien rooms-katholiek. Na enige tijd met hem te hebben samengeleefd trouwde ze zelfs met hem. Toch sprak niet iedereen schande van deze mesalliance. De schrijfster Betje Wolff, die Agatha persoonlijk kende van haar buitenverblijf in de Beemster, bewonderde haar: "Zij is eene schoonheid, en lijkt geen 30 jaar ofschoon zij reeds 38 is. Ze heeft zeer veel verstand (...) heeft verscheide partijen bedankt om haare kinderen... Maar zie, zij raakt verliefdt op een arme boere jonge, die NB roomsch is". Betje Wolff prees Agatha's moed om omdanks alle tegenstand haar hart te volgen: "...wat is dat eene heldin; zij dúrft gelukkig zijn".

Literatuur:
L. Kooijmans, Onder regenten. De elite in een Hollandse stad, Hoorn 1700-1770. (Hollandse Historische Reeks dl.4, Den Haag, 1985), 136-138.

Gegevens aangeleverd door: Katja Bossaers te West-Beemster.