I-18. Een grafheuvel

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Bij alle aandacht voor het léven in de Bronstijd moeten we ook het einde van het leven, de dood, niet vergeten. Op deze dia zie je een maquette van een opgegraven grafheuvel. In de prehistorie werden de doden begraven of verbrand. Bovendien was het een gebruik van vele volkeren om de doden in hun graf gebruiksvoorwerpen mee te geven, die ze nodig zouden hebben in het hiernamaals. Niet iedereen werd in een grafheuvel begraven: het was waarschijnlijk voorbehouden aan belangrijke personen. Het graf zelf is een kuil in de grond. Hier overheen wordt een heuvel van grond en graszoden opgeworpen, met daar omheen een krans van één of meer rijen palen, of een sloot.
Grafheuvels werden in West-Friesland gevonden bij Enkhuizen, Grootebroek, Hoogkarspel, Medemblik, Oostwoud, Wervershoof, Zwaagdijk, Andijk en Opperdoes. Door gebrek aan ruimte werden de grafheuvels gebouwd op akkerland. Soms werden in de loop der tijd meerdere heuvels over elkaar opgeworpen. Ook de grafheuvel die je op de dia ziet, is daar een voorbeeld van.
Nu zijn er nog wel resten van grafheuvels te vinden voor wie goed zoekt: onder andere bij de eendenkooi in Zwaagdijk/Wervershoof, bij Grootebroek, en tussen Oostwoud en Midwoud.