Grooteman, Gerrit (1923-1999)
bron: De Skriemer - 2006

Tuinder en tekenaar/schilder

Gerrit Grooteman werd geboren te Wervershoof op 3 september 1923. Overleden te Wervershoof op 18 juli 1999.

Hij was de jongste uit het gezin van twaalf kinderen van Arie Grooteman en Afie Hauwert. Zijn vader was timmerman en zijn moeder dreef een kruidenierswinkeltje. Hij trouwde in 1950 met een Wervershoofse, Corrie Steltenpool, dochter van Jan Steltenpool en Trijntje de Haan.

“Hoewel hij als kind al graag tekende en zijn klasgenoten hem ook herinneren als een kind dat altijd zat te tekenen, kwam de kunstacademie in die tijd nog totaal niet ter sprake. Mocht Gerrit al een stille wens in die richting hebben gekoesterd dan heeft hij die nooit geuit en hij zou thuis ook geen gehoor hebben gekregen. Zijn toekomst zag eruit zoals die van alle kinderen in die tijd: op zijn veertiende kwam hij van school en kreeg meteen een baantje op de bouw bij Jan Neuvel”, aldus Tiny Berkhout-Steltenpool in 'De Skriemer' nr. 10, 2006.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Gerrit 17 jaar. Hij zou net als zo vele jongemannen te werk gesteld worden in Duitsland. Per vrachtwagen werd Gerrit met een grote groep jongemannen naar Utrecht vervoerd. Daar zag hij kans te ontsnappen en dook onder bij een tante aldaar. De hongersnood in Utrecht dreef hem weer terug naar West-Friesland en hij bracht zijn onderduikerstijd door in Wervershoof. Daar ging hij verder met tekenen en schilderen, volgde een paar schriftelijke tekencursussen, maar speelde ook accordeon. Na de oorlog speelde hij zelfs in een bandje: “de Stemmingsmelodisten”.

Op 23 mei 1950 trouwde hij met Corrie Steltenpool en begon zijn eigen bloembollenbedrijf. Het echtpaar ging wonen aan de Simon Koopmanstraat in Wervershoof, in een woonruimte boven de schuur, zoals dat toen meer gebeurde. Het was een goede tijd voor de bloembollen. In 1958 konden ze hun nieuwe woning betrekken, gebouwd vlak voor de schuur.

Maar toen sloeg het noodlot toe. Dochter Mary, nog geen drie jaar oud, werd in 1958 op straat aangereden en overleed. Gerrit heeft dat drama nooit helemaal kunnen verwerken en dat verlies beïnvloedde zijn verdere leven. Het idee om zijn leven lang verder in de bollen door te brengen, trok hem ook niet meer. Hij beëindigde zijn bedrijf en ging bij Philips werken, maar dat was ook niet wat hij zocht. Gerrit heeft daar maar enkele jaren gewerkt. Hij liep toen al naar de zestig.

Hij kreeg toen wel meer tijd om te tekenen en te schilderen, volgde schilderlessen bij “Het Teekengenootschap Debutade” te Hoorn. Daar kreeg hij les van de bekende Hoornse kunstschilder en portretminiaturist Frits ten Hagen. Dit waren goede jaren voor Gerrit. Hij maakte in die tijd een ongelooflijke hoeveelheid schilderijen en tekeningen, veelal in opdracht. Dat betrof dan vooral huizen en niet meer bestaande huizen. Daarmee werden pittoreske plekjes van Wervershoof voor het nageslacht vastgelegd.

Exposities: Op een expositie, gehouden te Wognum, waarbij de schilderstukken niet onder naam maar onder nummer werden geëxposeerd en het publiek zijn stem mocht uitbrengen op het mooiste schilderij, werd Gerrit als winnaar uitgeroepen. Zo waren er ook exposities met Debutade in Hoorn, Obdam en Hauwert. Verder exposeerde hij zijn werk in Andijk in Het Poldermuseum en in Wervershoof in De Schoof.

Gerrit illustreerde de beide boeken “Volk rond de Kaag” van Peter Ruitenberg en tot zijn overlijden de West-Friese kalender. Trots was Gerrit toen hij merkte dat zijn dochter Mary - vernoemd naar haar overleden zusje - over veel tekentalent beschikte. Na haar opleiding voor kleuterleidster volgde zij in de avonduren de Kunstacademie en verkoos het kunstenaarsbestaan boven een baan in het onderwijs.

In 1996 kreeg Gerrit te horen dat hij ernstig ziek was. Hij werd geopereerd en bestraald en heeft vrijwel zonder pijn nog goed kunnen leven en zijn grote hobby kunnen uitoefenen. In 1999 ging het plotseling slechter en op 18 juli 1999 is Gerrit overleden.

Jan Mol van de Stichting Oud Wervershoof is begonnen met het inventariseren van zijn teken- en schilderstukken. Gerrit Grooteman zal door zijn teken- en schilderstukken bij velen in herinnering blijven, alsmede door zijn persoonlijkheid: eerlijk en rechtschapen, huiselijk en gezellig, soms ook wel streng maar met een goed gevoel voor humor.

Literatuur:
Tiny Berkhout-Steltenpool, Gerrit Grooteman, een Wervershoofse kunstschilder, in “De Skriemer”, jaarboek no. 10 - 2006 van Stichting Oud Wervershoof.
Bron: Zie Literatuur (Lit)

Gegevens aangeleverd en bewerkt door: Jaap Raat te Heiloo (2010).