
1. Opening
De voorzitter van het Genootschap, Jan Smit, heet de aanwezigen van harte welkom, hij doet dat in het dialect.
Beste mese,
Moin naam is Jan Smit. Mooi dat jolle allegaar hier op deuze bijzondere Westfriezedag in de Berkhouter Kerk binne. Leide van 't Westfries Genoôskip in gaste: welkom allegaar. Omdat 't voor moin gevoel vedaag een feistdag is, haaw ik venochtend thuis de Westfriese vlag uitstoken. D'r binne miskien nag wel meer mese die dat dein hawe.
Mooi dat 'r vedaag weer mese binne die in streekdracht komen binne. Deer doene ze moin altoid een groôt genoegen mee. Zelle we efkies voor ze klappe?
Omdat 'r op heden veûl regels binne voor 't maken in gebruiken van foto's wel ik jolle vrage of d'r mese binne die d'r bezweer teugen hawe as ze op een foto kome in as we die gebruike voor bevobbeld 't Vierkant of de website. Je magge dat noû zage, maar je kinne dat ok nei ofloup van de vergaring an moin deurgeve.
Monique Bonsen is al weer zwat een jaar burgemeister van de gemeente Koggeland. We binne heêl bloid dat ze venochend baai oôs te gast is in ik wel heur din ok graag efkies 't woord geve.
Burgemeester Bonsen geeft aan dat het fijn is om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Het is één van de eerste keren dat zij als burgemeester een groot gezelschap mag toespreken. Door de corona was het daar nog niet van gekomen in haar eerste jaar als burgemeester van Koggenland. Zij vertelt dat zij zelf uit Zuid-Holland komt en dat haar werd meegegeven dat Westfriezen stug zouden zijn. Zij heeft een totaal andere ervaring: volgens haar zijn Westfriezen recht door zee en makkelijk in de omgang. Koggenland is een mooie gemeente met veel verschillende dorpen. De gemeente werkt samen in het Pact van Westfriesland aan een betere leefomgeving in Oostelijk Westfriesland om gezamenlijk de toekomst veilig te stellen. Zij wenst ons een prettige vergadering.
Openingstoespraak
Leide in vriende van 't Westfries Genoôskip,
Ik bin bloid dat we vedaag voor 't eerst in twei jaar weer baai mekaar binne. Vorig jaar konne we deur de côrônacrisies gien Westfriezedag hoûwe in ok dut jaar is 't aars as aars.
Veûl minder mese as dat we wind binne, gien broôdeten nei de vergaring, gien excursies in veneivend gien warm eten.
Voordat we terugkoike op de verenigingsjare 2019/2020 in 2020/2021 stane we eerst efkies stel baai de mese die we misse omdat ze in de verbaaie verenigingsjare overleden binne.
We kinne ze niet allegaar ampart opnoeme, maar toch wel ik een uitzondering make voor een paar mese. Allereerst voor oôs op voif januari 2020 overleden erelid Dirk Schuitemaker.
Haai het heêl veûl voor ôze vereniging dein, vooral voor de kemissie Kap in Dek. Haai was 28 jaar bestuurslid in deervan was ie ok nag een deêl jare vice-voorzitter.
We dinke ok an Joop van Diepen die 18 juli van dut jaar overleden is.
Hij was ieninveertig jaar bestuurslid, lid van de boûwhistorische kemissie in haai het z'n aigen inzet voor de Stichting Landelijk Skôon in de stolpe. Veerder was ie een kinner van 't Westfriese dialect in haai het veûl dein om de kinnies deervan vast te lagen.
Zelle we voor Dirk in Joop in alle are mese die we misse een menuut stel weze?
Dank je wel.
Noû wel ik eerst ôze bestuursleide voorstelle. Naast me zit ôze secretaries Jan Wittink.
Veerder: Petra Tromp, Annet Staal, Netty Zander, Nan Beers in Hans van Kampen. Nico Braak, Kees Kreuk in Anneke Helder konne d'r vedaag jammer genog niet baai weze. Ôze secretaresse Corina van Willegen is 'r wel. Ze het weer een zoôt werk dein om deuze dag voor te beraiden.
Ik wel 't bestuur, Corina in alle vraaiwulligers van 't Genoôskip bedanke voor de plezierige menier weerop we met mekaar omgane in samenwerke in 't belang van de vereniging.
Din binne we noû toe an 't overzicht van de verbaaie twei jare.
Nei de mooie Westfriezedag van 7 september 2019 hadde we op zatereg 2 november van dat jaar ôze tweide Westfrieslanddag. Deuze keer in de Spartahal in Skagen. We krege wat opmerkings over de plek weer deuze dag hoûwen werd, een sporthal. Toch was 't een mooie dag met veûl volk in een houp publicitoit. Niet allien in de krant in in de weekblade, maar ok baai twei lokale radio's.
Jammer genog viel 't antal nuwe leide in vriende bar teugen.
Toch begonne we met goeie moed in veûl planne an 't nuwe jaar 2020. Maar deur de côrônacrisies kwam deer niks van terecht. D'r is op 11 maart nag een klain groepke leide baai de tentoônstelling van 't waterskip in Heerhugowaard weist in deernei moste we alle activioite ofbleize.
't Bestuur kwam ok veûl minder baai mekaar as aars. 't Algemien Bestuur had vergarings op 16 september 2020 in op 18 augusties 2021. 't Dagelijks Bestuur kwam wel geregeld baai mekaar. Veerder werd 'r 't nôdige regeld via de e-mail.
We hadde vorig jaar ok gien Westfreizedag, maar wel vroege we de leide om skriftelijk op een antal bestuursvoorstelle te reageren. Dat is goed gaan. D'r ware 186 leide die dat deide.
Dut jaar kin d'r gelukkig al weer wat meer. Op 19 mai mocht ik de Auroraprois uitroike an 't bestuur van Museumboerderaai West-Frisia in Hougwoud.. Zwat een jaar later as de bedoeling was, maar 't is noû toch nag goed komen.
De presentasie van 't nuwe jaarboek van 2021 op 26 juni in Noord-Skarwoû was deernei de eerste aigen baaiienkomst met meer mese as allien bestuursleide. Tekenaar Sietse Wiersma kreeg 't nuwe boek. Ondanks de moeilijke toide hadde we vorig jaar in dut jaar weer een mooi jaarboek in lukte 't ok weer om 't Vierkant vol te kroggen in an 't ind van 't jaar een nuwsbrief.
In de jaarboeke stonde ok de verslage van de kemissies in de stichtings. Jolle hawe die allegaar leze kinnen. Baai een paar dinge wel ik stel staan. Allereerst baai de Stichting Westfriese Môlens. Twei keer het deuze stichting de Bankgiro Lôteraai Môlenprois wonnen. In 2018 voor 't weer maalvaardig maken van de Lastdreiger in Hougwoud in vorig jaar voor de restauratie van de verbrande môlen Ceres in Bovenkarspel. Een zoôt leide van ôze vereniging hawe op ze stimd. Baai de stichting gaat veûl geld om, weer de bestuursleide goed werk mee doene. Ze zurge d'r voor dat hulle môlens in een goeie staat bloive. 't Project van de Lastdreiger is ofrond in d'r is ok een môlenhuis baai de môlen boûwd. Met 't herstel van môlen Ceres gaat 't ok de goeie kant op. Nag maar kort leden het de môlen Westerveer in Spanbroek groôt onderhoud had.
De Stichting voor Landelijk Skoôn Westfriesland most op 31 december vorig jaar opheven worre. Dat is heêl nôselijk. Deuze stichting in heur voorganger de Kemissie voor Landelijk Skoôn hawe vanof 1926, dat is 95 jaar lang, streden voor 't Westfriese landskip.
Deervoor binne we alle mese die lid weist binne van de kemissie of bestuurslid van de stichting veûl dank verskuldigd. De stichting het heur take overdroegen an de Bond Heemschut. In de toekomst kin 't bestuur van 't Westfries Genoôskip as dat nôdig is een beroep doen op de deskundighaid van Heemschut. Deer hawe we alle vertroûwen in. In 't kader van de actie Red de Stolp hawe goed met ze samenwerkt. Baai 't jaarboek van dut jaar krege ôze leide 't kwartaalblad van Heemschut kedo.
We hawe as bestuur alle gemeenties in Westfriesland anskreven om te woizen op 't belang van een goed erfgoedbelaid. In sommige gemeenties is 'r te wainig meeskracht om alle wettelijke take op dut punt uit te voeren. Miskien dat meer samenwerking tussen verskellende gemeenties deervoor een oplossing is.
Met 't Projectbureau Markermeerdoike is praat over 't mônument op de doik tussen Skarwôu in Skardam. Dat is in 1975 onthuld omdat 't toe driehonderd jaar leden was dat de doik deer deurbrak in een groôt deêl van Westfriesland onderliep. Destoids kwam 't mônument 'r op voorstel van ôze vereniging. Maar 't was nooit duidelijk van wie of 't mônument was in wie 'r verantwoordelijk was voor 't onderhoud. Noû is dat wel duidelijk. 't Waterskip is de aigenaar in zurgt voor al 't onderhoud. Omdat 't mônument voor 't werk aan de doik in de weg staat, wordt 't toidelijk weghaald. As 't werk klaar is, wordt 't mônument skômmaakt in terugplaast. D'r komt ok een nuw infermatiebord.
Ondanks alle beperkings gong 't werk op 't secretariaat of baai Corina thuis gewoôn deur.
Net as heêl veul mese hope we dat we binnenkort van alle beperkings ofrake.
We binne van plan om op zatereg 13 november weer een neijaarsstreekmiddeg te hoûwen. Deuze keer in 't Veld. Deervoor hawe we een beroep dein op Stichting Projector. Met nuwe opnamies van de Westfriese Omringdoik in are felms wordt 't vast een mooi middegie. Meer deerover kinne jolle leze in 't nuwe Vierkant dat begin oktober uitkomt.
Dut was de opening. Ik hoop dat we met mekaar een goeie vergaring hawe magge.
2. Benoeming notulencommissie
Het bestuur stelt u voor om Trudy Bolten uit Delft en Jaap Meester uit Nibbixwoud te benoemen tot leden van de notulencommissie.
Hun taak is het namens u controleren van de door de secretaris gemaakte notulen van deze vergadering. De vergadering gaat akkoord met de benoeming.
De vergadering wordt onderbroken voor de uitreiking van de prijs voor het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland en vervolgens voor de uitreiking van de Westfrieslandprijs 2021.
De voorzitter gaat over tot de bekendmaking van de winnaar van de verkiezing van het mooiste bedrijfsgebouw.
In 2019 nam het bestuur van het Westfries Genootschap het besluit om middels het organiseren van verkiezingen aandacht te vragen voor het belang van de kwaliteit van nieuwe gebouwen. In dat jaar was de verkiezing voor de mooiste vrijstaande woning van Westfriesland in de categorie n nieuwbouw en verbouw. De prijsuitreiking vond plaats op de Westfrieslanddag op 2 november 2019 in Schagen.
Dit jaar organiseerden wij de verkiezing van het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland. Het betrof nieuwe bedrijfsgebouwen en bedrijfsgebouwen die gerestaureerd of ingrijpend verbouwd zijn. Nieuwbouw of restauratie moest in de afgelopen 10 jaar gebeurd zijn.
Net als in 2019 was dit jaar het motto: Houd Westfriesland mooi!
Op de oproep om voor 1 april bedrijfsgebouwen aan te melden kwamen maar liefst 21 aanmeldingen binnen. Één daarvan moest afvallen omdat deze niet binnen de Westfriese Omringdijk staat.
Na 1 april beoordeelde een deskundige jury bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye de inzendingen. Aandachtspunten bij de beoordeling waren:
1. Uitstraling
2. Materiaalgebruik (bijvoorbeeld kwaliteit)
3. Kleurgebruik (in samenhang met de omgeving)
4. Context (passend in omgeving, zowel stedenbouwkundige als landschappelijke inpassing)
5. Mate van duurzaamheid (bijvoorbeeld materiaalgebruik, energiegebruik).
Er werden zes gebouwen door de jury geselecteerd. De nominaties werden in juni bekend gemaakt via de dag- en weekbladen, ons ledenblad het Vierkant en op onze website geplaatst. Daarna kon iedereen tot en met 14 augustus via de website stemmen op haar of zijn favoriet.
Voordat hij de uitslag bekend gaat maken worden alle inzenders en stemmers bedankt. Een speciaal woord van dank richt hij tot beide juryleden Rens Bakker en Ben Looye. Helaas kon Rens Bakker vandaag niet aanwezig zijn. Ben Looye is er gelukkig wel. We zijn heel blij met de deskundige begeleiding van deze verkiezing door de beide architecten.
Ben Looye krijgt het woord en vergelijkt deze prijs voor het mooiste bedrijfsgebouw als een wandeling door het bos. De boswachter die met je mee loopt ziet andere dingen die jezelf niet ziet, je kijkt naar de bomen. Zo is het ook met de bedrijfsgebouwen je wordt je bewust van de mooie gebouwen die ook in Westfriesland zijn neergezet.
Hij wil de winnaars alvast feliciteren.
De voorzitter bedankt Ben en als dank wordt een doos bonbons (uit Bobeldijk) aangeboden.
De voorzitter wil de uitslag bekend maken en vraagt de eigenaren van de genomineerde gebouwen die hier vandaag aanwezig zijn naar voren te komen.
Er is massaal gestemd. Er zijn maar liefst 2517 unieke stemmen uitgebracht.
Hoge ogen gooide de André Hoeve uit Spierdijk, met 29,7% van de stemmen. Helaas was dat niet voldoende om te winnen. Toch wil hij hen complimenteren met de mooie stal en bedanken voor de komst. Als troostprijs wordt een doos bonbons (uit Bobeldijk) overhandigd.
Als winnaar met 37,2% van de stemmen kwam uit de bus Oogcentrum Noordholland aan de Gildestraat 10 in Heerhugowaard.
Het juryrapport meldde daarover het volgende:
Het gebouw ligt als een kunstwerk op een verhoogd maaiveld waarin parkeerruimte voor het personeel verborgen ligt. Het is in eerste instantie niet direct af te lezen wat de functie van het gebouw is, maar dat maakt het nog meer intrigerend.
Een wit gebouw met afgeronde hoeken met daarin uitsnijdingen door mahoniehouten kozijnen. De uitsnijdingen zijn meestal rechthoekig in een mooi ritme gepositioneerd. De entree heeft de boogvormige brede uitsnijding tot aan de grond toe, bekleed met mooie materialen wat het een rijke entree maakt. In het interieur een oogstrelende patio met veel daglicht en groen.
De voorzitter reikt aan de vertegenwoordigers van Oogcentrum Noordholland, de heer en mevrouw Wouters, de prijs uit. De prijs is een oorkonde en een zilveren speld, vervaardigd door ons bestuurslid Anneke Helder. Hij feliciteert de heer en mevrouw Wouters met de prijs.
De heer Wouters bedankt de voorzitter voor de prijs. Zijn vrouw en hij zijn erg trots op het pand. Veel verschillende mensen hebben in goede harmonie samengewerkt aan dit project. En dat heeft geleid tot het realiseren van dit mooie Oogcentrum. Het gebouw bestaat uit twee delen die elkaar omarmen rond een binnentuin. Dit lichte en groene hart brengt een prettige en natuurlijke sfeer in het hele Centrum.
Westfrieslandprijs 2021
Voor de toekenning van deze prijs bestaat een reglement dat is goedgekeurd door het algemeen bestuur van het Westfries Genootschap. Het dagelijks bestuur beslist over de toekenning van deze prijs op basis van het advies van een onafhankelijke commissie van drie personen.
Dit jaar is gekozen voor een kandidaat in de categorie 'Archeologie, geologie en aardkundige projecten' en wel in het bijzonder scheepsarcheologie.
De zeebodem omvat wereldwijd een schat aan informatie over ons verleden. Denk aan resten van oude beschavingen zoals het verdwenen paleis voor de kust van Alexandrië en aan de talloze vliegtuigen die in zee zijn gestort tijdens allerhande oorlogen.
Dichter bij huis weten we van dorpen als Gawijzend en Almersdorp die prijs gegeven moesten worden aan het water van de Zuiderzee.
Volgens een schatting van de UNESCO ligger er wereldwijd meer dan 3.000.000 scheepswrakken op de bodem van de zeeën en oceanen. Erfgoed dat onder water op de zeebodem ligt, is vaak goed geconserveerd, maar door erosie kunnen erfgoedresten verregaand worden aangetast. De meeste wrakken zijn lange tijd moeilijk of niet bereikbaar geweest, maar nieuwe duiktechnieken hebben de zeebodem toegankelijker gemaakt. Een aandachtspunt is daarom de bescherming van archeologisch erfgoed. Belangrijke schatten uit het verleden mogen niet ten prooi vallen aan mensen die ze voor eigen plezier of gewin opgraven of opduiken.
De Nederlandse maritieme activiteiten spelen zich al eeuwenlang voor een belangrijke deel af op internationale wateren. Daarbij gaat het niet alleen over handelsschepen, maar ook over oorlogsschepen.
Voor Westfriesland is de scheepvaart eeuwenlang van grote betekenis geweest. De ligging aan de kust maakte niet alleen kustvaart en visserij mogelijk, maar ook handelsvaart en stimuleerde aanverwante activiteiten zoals scheepsbouw. Veel Westfriezen waren geheel of gedeeltelijk werkzaam als zeeman. De Zuiderzee was regelmatig een strijdtoneel. Denk aan de kapersvloot van Grote Pier en aan de slag op de Zuiderzee in 1573.
Voor de kennis van de geschiedenis zijn niet alleen bewaard gebleven documenten, tekeningen, schilderijen en foto's van belang, maar ook voorwerpen.
Door middel van archeologisch onderzoek komen we steeds meer te weten over ons verleden en krijgen we een beeld van gebouwen en gebruiksvoorwerpen uit het verleden.
Opgravingen in onze eigen omgeving spreken tot de verbeelding. Bij de drooglegging van de Wieringermeer, de Noordoostpolder en de Flevopolders werden diverse scheepswrakken gevonden. Tussen 2014 en 2020 voerde Archeologie West-Friesland zelfstandig maritiem archeologisch onderzoek uit op een groot deel van het Hoornse Hop door middel van een sonarscanner. In 2020 werd in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed door andere bureaus aanvullend onderzoek gedaan. Bij de onderzoeken zijn op 33 locaties complete scheepswrakken aangetroffen en op 38 locaties mogelijke wrakresten. Begin augustus werd gemeld dat een team van archeologen onderzoek doet naar een wrak in de buurt van Schellinkhout.
Voor ons als Westfriezen werd het spectaculair toen bekend werd dat in de Finse Golf een in Medemblik gebouwd oorlogsschip in een goede staat was teruggevonden.
Wij hebben het hier over een wrak dat al in 2002 door de Finse overheid werd ontdekt, maar waarvan pas eind 2015 de identificatie goed op gang kwam na informatieuitwisseling tussen een onderzoeksbureau in Finland en mensen uit Westfriesland. In 2016 kon vervolgens bekend gemaakt worden dat het hier ging om het in 1715 vergane fregat Huis te Warmelo dat op een werf in Medemblik was gebouwd. Dat het wrak een naam kreeg is vooral te danken aan het werk van de nu in Hoorn woonachtige oud-Medemblikker Peter Swart. Dat is geen toeval. Peter legt zich toe op het onderzoek naar de geschiedenis van Westfriesland, met als speciale aandachtsgebieden de maritieme geschiedenis en de geschiedenis van de stad Medemblik. Aan de ontdekking van het Huis te Warmelo is door de media veel aandacht gegeven. Niet alleen door de schrijvende pers, maar ook door de televisie.
Het onderzoek naar het schip en de bemanning gaat nog steeds verder. Er is ook een website met archeologische rapporten, filmpjes, nieuwsberichten en de bemanningslijst.
In het jaarboek Westfriesland Oud & Nieuw van 2021 staat een lezenswaardig artikel van Peter Swart over dit onderwerp.
Alles bij elkaar is hij iemand die de geschiedenis van Westfriesland op een toegankelijke en begrijpelijke manier onder de aandacht brengt. Het is dan ook niet voor niets dat de adviescommissie en het bestuur van mening zijn dat Peter een keer in het zonnetje gezet moet worden en in aanmerking komt voor de Westfrieslandprijs 2021.
Op de oorkonde die bij de toekenning van deze prijs hoort, staat het volgende:
Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft besloten de Westfrieslandprijs 2021 toe te kennen aan
Peter Swart
Door zijn grote betrokkenheid en inzet weet hij een breed publiek te interesseren voor de historie van Medemblik en Westfriesland. Zijn specialiteit is de Westfriese maritieme geschiedschrijving met als hoogtepunt de ontdekking in 2016 van het fregat Huis te Warmelo in de Finse Golf.
Berkhout, 4 september 2021
J. Smit
Voorzitter
J. Wittink
Secretaris
Ook overhandigt hij de bij de prijs behorende cheque van € 1.000,--.
Peter Swart geeft aan het een enorme eer te vinden deze prijs te mogen ontvangen. Het is een bijzonder onderzoek. Wat hij doet heeft te maken met archeologie maar is toch voornamelijk een archief onderzoek. Hij duikt niet naar het wrak, maar in het archief. Hij wil met name Michiel Bartels noemen die hem als duwer van het project helpt. Hij bedankt het Genootschap voor de aan hem toegekende prijs.
3. Mededelingen en ingekomen stukken
Bij het secretariaat is de vraag binnengekomen of het mogelijk is om iedereen die 50 jaar lid is ter gelegenheid daarvan een aardigheidje te sturen.
Dat is helaas niet mogelijk, omdat onze ledenadministratie van veel leden geen gegevens over het jaar van aanmelding bevat. Juist van hen die al lang lid zijn ontbreken de gegevens.
De secretaris geeft aan dat er geen andere ingekomen stukken zijn voor deze vergadering.
4. Goedkeuring jaarverslag over 2020 opgenomen in West-Friesland Oud & Nieuw 88
Het jaarverslag van onze secretaris staat op de bladzijden 188 en 189 van het jaarboek 2021.
De voorzitter vraagt of er iemand is die naar aanleiding van dit verslag iets wil vragen of zeggen. Dat is niet het geval. Met het verslag wordt ingestemd.
De voorzitter bedankt de secretaris voor het maken van dit verslag.
5. Verslag van de rekeningcommissie over 2020
Van deze commissie kregen wij het volgende verslag:
“Hierbij verklaren, als lid van de kascommissie van het Westfries Genootschap, de heer J.G. Vriend en mevrouw T. Buysman, dat zij op 5 augustus 2021 de jaarstukken van het Westfries Genootschap over 2020 hebben gecontroleerd en akkoord bevonden.
Hiermee dechargeren zij het bestuur voor het gevoerde financiële beleid over 2020.”
De voorzitter bedankt mevrouw Trude Buysman en de heer Jan Vriend voor hun werk.
6. Goedkeuring van de rekening van de penningmeester over 2020, opgenomen in West-Friesland Oud & Nieuw 88
De balans per 31 december 2020 en de winst- en verliesrekening over 2020 zijn in verkorte vorm afgedrukt op blz. 190 en 191 van het jaarboek 2021.
De voorzitter vraagt of hier nog vragen over zijn. Dat is niet het geval.
Hij vraagt aan de leden, gelet op de verklaring van de rekeningcommissie, de jaarrekening 2020 goed te keuren en het bestuur decharge te verlenen voor het tot en met 2020 gevoerde beleid. Hier wordt mee ingestemd.
Hij maakt van de gelegenheid gebruik om onze penningmeester Nico Braak te bedanken voor zijn vele werk in het afgelopen jaar.
7. Benoeming rekeningcommissie 2021
Jaarlijks treedt een van de beide leden van de rekeningcommissie af. Vanwege de bijzondere omstandigheden is dat in 2020 niet gebeurd. Dit jaar treedt de heer Jan Vriend af. Hij wordt bedankt voor zijn werk in de afgelopen drie jaren.
Mevrouw Trude Buysman is bereid nog een jaar door te gaan.
Het bestuur stelt voor om in de plaats van Jan Vriend te benoemen Henk Kok uit Schagen. De aanwezige leden gaan hiermee akkoord.
8. Verkiezing bestuursleden
De bestuursleden Nan Beers en Petra Tromp zijn statutair aftredend. Zij stellen zich beiden herkiesbaar. Het bestuur stelt voor hen te herbenoemen. Er zijn bij het bestuur geen tegenkandidaten aangemeld.
De aanwezige leden gaan akkoord met de herbenoeming van Nan Beers en Petra Tromp.
De voorzitter mag namens beide net herkozen bestuursleden de leden bedanken voor het in hen gestelde vertrouwen.
9. Rondvraag
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt door de leden.
10. Sluiting
De voorzitter sluit het officiële gedeelte van de vergadering.
Hij bedankt de leden voor hun komst en inbreng.
Hij geeft aan dat na de vergadering geluisterd kan worden naar verhalen van Gijs Otten en daarna is er nog een drankje en een hapje.

De Westfriezendag, die dit jaar gehouden werd in de Berkhouter kerk, was heel anders van opzet dan de Westfriezendagen van andere jaren. Door de nog steeds geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus was het programma korter dan anders en beperkt tot het houden van de Algemene Ledenvergadering. De gebruikelijke activiteiten bestaande uit een gezamenlijke lunch, excursies, een borrel na terugkomst van de excursies en een diner konden deze keer niet doorgaan. Toch was er dit jaar al weer mogelijk dan vorig jaar. In 2020 was er in het geheel geen ledenbijeenkomst en zijn de leden schriftelijk geraadpleegd over een aantal bestuursvoorstellen.

De ontvangst
De leden en genodigden (bij elkaar ongeveer 65 mensen) werden bij de ingang begroet door voorzitter Jan Smit. In de kerk werden koffie, thee en petitfour gepresenteerd. Op het scherm in de kerk werd een door bestuurslid Netty Zander vervaardigde fotopresentatie met opnamen van Westfriesland en activiteiten van het Westfries Genootschap vertoond.

Het begin van de vergadering
Na het welkomstwoord van voorzitter Jan Smit, kreeg burgemeester Monique Bonsen van de gemeente Koggenland het woord. Zij was blij met de uitnodiging en verheugd dat zij na een lange periode van veel verplicht binnen werken als gevolg van de coronacrisis een echte activiteit kon bezoeken. Zij verwelkomde de aanwezigen in haar gemeente en sprak haar waardering uit voor de inzet van het Westfries Genootschap en de vele vrijwilligers voor het behoud van het regionale cultureel erfgoed. Jan Smit bedankte de burgemeester met een doosje bonbons en een Westfries kwartetspel. De burgemeester is vanaf september 2020 werkzaam in de gemeente Koggenland en het kwartetspel kan haar volgens de voorzitter helpen om vertrouwd te raken met een aantal Westfriese begrippen en tradities.
Openingstoespraak
Nadat de burgemeester wegens andere verplichtingen de kerk had verlaten, hield de voorzitter in het Westfries zijn openingstoespraak. Hij begon met de aanwezigen te vragen een moment stilte in acht te nemen voor de leden die in de afgelopen twee verenigingsjaren overleden waren. Tot de overledenen behoren ook de ereleden Dirk Schuitemaker en Joop van Diepen. Hierna stelde de voorzitter de aanwezige bestuursleden en secretariaatsmedewerker Corina Schagen-van Willegen voor aan de leden.
De voorzitter blikte terug op de afgelopen twee verenigingsjaren. Voor al het gewone maar belangrijke werk van de commissies en stichtingen en de Vereniging van Westfriese Monumentale Kerken verwees hij naar de jaarverslagen in het 87e en het 88e jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw.
Apart noemde hij de activiteiten van Stichting Westfriese Molens. Dit omdat deze stichting zowel in 2018 als in 2020 mede dankzij de stemmen van de leden van het Westfries Genootschap de Bankgiro Loterij Molenprijs heeft gewonnen. De eerste keer voor het weer maalvaardig maken van molen De Lastdrager in Hoogwoud en de tweede keer voor de wederopbouw van de verbrande molen Ceres in Bovenkarspel. Het eerste project is afgerond en het tweede verloopt naar wens. Daarnaast doet de stichting veel aan het onderhoud van haar molenbestand.
Ook bedankt de voorzitter de bestuursleden van de per 31 december 2020 opgeheven Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland voor hun inzet voor het Westfriese landschap. Voor vraagstukken met betrekking tot het landschap en ruimtelijke ordening kan het Westfries Genootschap in het vervolg een beroep doen op Erfgoedvereniging Heemschut, een organisatie waarmee al eerder is samengewerkt, toen in het kader van de actie ‘Red de Stolp’.
Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft alle gemeenten in Westfriesland gewezen op het belang van een goed erfgoedbeleid dat voldoet aan de eisen van de nieuwe Omgevingswet. Omdat sommige gemeenten kampen met een gebrek aan menskracht is geadviseerd om de mogelijkheden van samenwerking tussen verschillende gemeenten te onderzoeken.
Met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn afspraken gemaakt over het monument op de dijk tussen Scharwoude en Schardam. Dit monument is in 1975 op initiatief van het Westfries Genootschap tot stand gekomen. Het herinnert aan de grote dijkdoorbraak op die plaats in 1675. Omdat niet duidelijk was wie de eigenaar van het monument is, is nu overeengekomen dat het hoogheemraadschap eigenaar is en verantwoordelijk voor het onderhoud aan het monument en de bijbehorende objecten.
Aan het eind van zijn toespraak wees de voorzitter op de Najaarsstreekmiddag op zaterdag 13 november 2021 in De Vriendschap in 't Veld. Hij hoopte dat veel leden naar deze bijeenkomst zullen komen.

Het vervolg van de vergadering
Na de benoeming van de notulencommissie volgden de prijsuitreikingen en daarna de overige agendapunten. Naar aanleiding van een bij het secretariaat binnengekomen vraag werd meegedeeld dat het niet mogelijk is om leden die al 50 jaar lid zijn een presentje te sturen. In de ledenadministratie ontbreekt van veel leden de datum van toetreding.
Het jaarverslag van de secretaris over 2020 werd goedgekeurd. Na het voorlezen van het verslag van de rekeningcommissie over 2020 volgden de goedkeuring van de rekening van de penningmeester over 2020, de benoeming van de rekeningcommissie voor 2021 en de herverkiezing van twee bestuursleden. Van de rondvraag werd geen gebruik gemaakt.
Bestuursverkiezingen
De bestuursleden Nan Beers en Petra Tromp waren volgens rooster aftredend en werden herkozen. De voorzitter bedankte namens hen de leden voor het in hen gestelde vertrouwen.

Verkiezing van het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland
Dit jaar organiseerde het Westfries Genootschap de verkiezing van het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland. Het betrof nieuwe bedrijfsgebouwen en bedrijfsgebouwen die gerestaureerd of ingrijpend verbouwd zijn. Nieuwbouw of restauratie moest in de afgelopen 10 jaar gebeurd zijn.
Als winnaar met 37,2 % van de stemmen kwam uit de bus Oogcentrum Noordholland aan de Gildestraat 10 in Heerhugowaard. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een zilveren speld vervaardigd door bestuurslid Anneke Helder, werd door de voorzitter overhandigd aan Rob en Monique Wouters.

De Westfrieslandprijs
Op voordracht van de daarvoor bestaande adviescommissie van drie personen heeft het dagelijks bestuur besloten de Westfrieslandprijs 2021 toe te kennen aan een kandidaat in de categorie scheepsarcheologie. De voorzitter mocht de prijs overhandigen aan oud-Medemblikker Peter Swart, nu woonachtig in Hoorn. Door zijn grote betrokkenheid en inzet weet hij een breed publiek te interesseren voor de historie van Medemblik en Westfriesland. Zijn specialiteit is de Westfriese maritieme geschiedschrijving met als hoogtepunt de ontdekking in 2016 van het fregat Huis te Warmelo in de Finse Golf. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000.

Verhalen van Gijs Otten
Na het officiële gedeelte van de ochtend volgde een optreden van Gijs Otten. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Bakkerij Otten en hij vulde zijn verhaal aan met allerlei anekdotes. Bovendien had hij een aantal bakkerijattributen meegenomen.
Afsluiting
De ochtend werd afgesloten met een informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.


Naar aanleiding van onze oproep voor het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland is er een keur van mooie bedrijfsgebouwen ingezonden.
Uit de begeleidende schrijvens blijken het enthousiasme en de gepaste trots van eigenaren of andere betrokkenen.
De inzendingen waren van een hoog niveau en de jury, bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye, heeft dan ook met plezier uit het gevarieerde aanbod een eerste selectie kunnen maken. Bij elk gebouw staat bij de foto het jurycommentaar.
Iedereen wordt nu tot en met 14 augustus in de gelegenheid gesteld een stem uit te brengen op het bedrijfsgebouw waaraan de voorkeur wordt gegeven. Welke vindt u de mooiste?
De volgende bedrijfsgebouwen zijn door de jury genomineerd:
Oogcentrum Noordholland, Gildestraat 10 in Heerhugowaard
Het gebouw ligt als een kunstwerk op een verhoogd maaiveld waarin parkeerruimte voor personeel verborgen ligt.
Het is in eerste instantie niet direct af te lezen wat de functie van het gebouw is, maar dat maakt het nog meer intrigerend.
Een wit gebouw met afgeronde hoeken met daarin uitsnijdingen door mahoniehouten kozijnen. De uitsnijdingen zijn meestal rechthoekig in een mooi ritme gepositioneerd. De entree heeft de boogvormige brede uitsnijding tot de aan grond toe, bekleed met mooie materialen wat het een rijke entree maakt.
In het interieur een oogstrelende patio met veel daglicht en groen.

Transformatorbunker, Grotewallerweg 2b in Schagen
Een prachtig voorbeeld van een passende uitbreiding van een bestaand oorlogsmonument.
Een boeiend contrast tussen de oude ruwe gesloten bunker en de verfijnde transparante nieuw uitbreiding.
Door de uitbreiding/opbouw is er een nieuwe eenheid ontstaan die meer is dan de optelsom der delen.

Leegwater Houtbereiding, Verlaat 9 in Heerhugowaard
Dit gebouw laat op een mooie manier zien waar het voor staat: houtbereiding.
De gevel is opgetrokken met houten delen van verschillende breedte waardoor een rijk beeld ontstaat. Het gebouw is opgedeeld in tweeën met een glazen verbinding. Door het opdelen van de massa ontstaat een mooie parcellering*, waardoor het aansluit bij de schaal en maat van de omgeving.
* Betekenis parcellering: zichtbare ouderdomskenmerken waardoor het oppervlak van oude (kunst)voorwerpen zich onderscheidt van dat van nieuwe voorwerpen van hetzelfde materiaal, respectievelijk de nabootsing daarvan.

Renolit, Flevolaan 1 in Enkhuizen
Een gebouw met golvende daken bij het begin van de dijk Enkhuizen-Lelystad.
Een rijk vormgeven gebouw met een gebogen houten zichtbare draagconstructie.
Ook is er zorg besteed aan het dak waarop vanaf de dijk duidelijk zicht is.

De Eekhoorn, Jan Tinbergenweg 1 in Zwaag
Het gebouw staat op een industrieterrein ten noorden van de Westfrisiaweg.
Een grote zwarte doos met aan het eind een grote raampartij rustend op een betonnen sokkel.
De betonnen sokkel bestaat uit scheef geplaatste betonwanden die de lengte van het gebouw opdelen. Door de scheefstand valt de schaduw van de zwarte doos op de witte betonwanden. Het gebouw is overtuigend vormgegeven door materiaal en kleurgebruik en maakt daardoor een statement.

André Hoeve, Noord-Spierdijkerweg 179 in Spierdijk
Een voorbeeld van een eenvoudige opgave met een hoog ambitieniveau.
Een stal waarbij de geprononceerde draagconstructie buiten de gevelwanden staat. Deze geven maat en schaal aan het gebouw.
Daardoor is de anonieme vormgeving van een bekende stalvorm ineens veranderd in een interessant koeienverblijf.


Klik op onderstaande links voor een uitgebreide beschrijving en foto's van elk van deze projecten.
• Kippenschuren - Zandwerven 9 - Zandwerven
• Boet - Kluiten 30 - Opperdoes



Negen liederen en voordrachten afkomstig uit een oud schriftje van Geertje de Beurs-Koorn (14-04-1873 / 7-12-1954)
• Feestliederen bestemd voor huwelijksfeesten
• Huize Avondlicht
• Bondslied
• Een gouden feit
• De kleine vrouw

Klik op onderstaande links voor een uitgebreide beschrijving en foto's van elk van deze projecten.
• Varkensschuur - Tramweg 3 - Wognum
• Bouwersschuur - Kleingouw 60 - Andijk
• Bollenschuur - Kleingouw 35 - Andijk


31 portretten van onbekende West-Friezen die afkomstig zijn uit de collectie van Hessel de Greeuw uit Andijk. De foto's komen uit een album dat mogelijk toebehoorde aan een familie Dijkman.
Kijk voor de andere foto's op de website van Stichting Westfriese Families.

Het Westfries Genootschap organiseert in 2021 de verkiezing van het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland. Het betreft nieuwe bedrijfsgebouwen en bedrijfsgebouwen die gerestaureerd of ingrijpend verbouwd zijn.
Weet u binnen de Westfriese Omringdijk een bedrijfsgebouw dat voor de benoeming tot het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland in aanmerking komt, doe dan mee aan de verkiezing!
1e ronde
Deelname is eenvoudig. Stuur een foto in van het bedrijfsgebouw en van de omgeving van het gebouw. Zet bij uw inzending het adres van het bedrijfsgebouw en de naam en het adres van u zelf.
De nieuwbouw, verbouw of restauratie moet in de periode 2011 tot en met 2020 hebben plaatsgevonden.
Inzenden kan per post en per mail tot 1 april 2021.
Postadres: Postbus 2125 1620 EC Hoorn
E-mailadres:
Nominatie door deskundige jury
Na 1 april beoordeelt een deskundige jury de inzendingen. De jury kijkt naar de volgende aspecten:
1. uitstraling
2. materiaalgebruik (bijvoorbeeld kwaliteit)
3. kleurgebruik (in samenhang met de omgeving)
4. context (passend in omgeving, zowel stedenbouwkundige als landschappelijke inpassing)
5. Mate van duurzaamheid (bijvoorbeeld materiaalgebruik, energiegebruik).
De jury zal maximaal vier bedrijfsgebouwen nomineren.
2e ronde
De nominaties worden in juni bekend gemaakt en op onze website geplaatst.
Daarna kan iedereen tot 15 augustus stemmen op haar of zijn favoriet.
Prijsuitreiking
Zaterdag 4 september, Westfriezendag, wordt de winnaar bekend gemaakt.
De winnaar krijgt een oorkonde en wordt vermeld in het jaarboek van het Westfries Genootschap.
Algemeen
Bij deelname gaan de inzender en de eigenaar van het bedrijfsgebouw akkoord met de spelregels. Bij deelname geeft de inzender van de foto het Westfries Genootschap toestemming de foto's en teksten te gebruiken voor publicatiedoeleinden die verband houden met deze verkiezing.
Het volledige reglement is hier te vinden.
Met deze verkiezing vraagt het Westfries Genootschap blijvende aandacht voor behoud en versterking van het Westfriese erfgoed. Mooie gebouwen maken Westfriesland mooier.
Het Westfries Genootschap ziet graag dat zowel bij nieuwbouw als bij verbouw van een bedrijfsgebouw er een toegevoegde waarde is. Houd Westfriesland mooi!