
1. Opening
De voorzitter van het Genootschap, Jan Smit, heet de aanwezigen van harte welkom, hij doet dat in het dialect.
Beste mese,
Moin naam is Jan Smit. Mooi om jolle allegaar op deuze Westfriezedag weer te zien. Leide van 't Westfries Genoôskip, ereleide, leide van verdienste, gaste: welkom allegaar.
Kinne jolle moin allegaar goed hore? In de kerk is ok ringlaiding. As je in 't middenblok zitten gane kin je je gehoorapperaat 'r op ofstelle.
Mooi dat 'r vedaag weer mese binne die in kleiderdracht komen binne. Deer doene ze moin altoid een groôt genoegen mee. Zelle we efkies voor ze klappe?
Vedaag binne we op uitnôdiging van de Vereniging Oud Enkhuizen in deuze mooie oûwe vissersplaas. Dat het een reden. De vereniging bestaat dut jaar voifinzeuventig jaar in dat viert ze met allerhande activitoite. We fielcetere ze met deuze moilpaal.
Omdat 'r op heden veûl regels binne voor 't maken in gebruiken van foto's wel ik jolle vrage of d'r mese binne die d'r bezweer teugen hawe as ze op een foto kome in as we die gebruike voor bevobbeld 't Vierkant of de website. Je magge dat noû zage, maar je kinne dat ok nei ofloup van de vergaring an moin deurgeve.
Al weer meer as negen maande is Eduard van Zuijlen an 't werk as burgemeister van Enkhuizen. We binne heêl bloid dat haai venochend baai oôs te gast is in ik wel hum din ok graag efkies 't woord geve.
Na het welkomstwoord kreeg burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Enkhuizen het woord. Hij feliciteerde ons met het 95-jarig jubileum en de vereniging Oud Enkhuizen met het 75-jarig jubileum. De zorgen over het bewaren van het cultureel erfgoed werden toen al gezien en worden nu goed bewaakt door beide verenigingen. Hij geeft aan geen Westfries te zijn maar vindt het behoud van het materiële en immateriële erfgoed zeer belangrijk. Hij heeft zich aangemeld als vriend van het Westfries Genootschap. Hij heet ons van harte welkom in de Zuiderkerk en nodigt een ieder uit om ook eens de andere 360 monumenten van Enkhuizen te komen bekijken. Hij wenst ons een goede vergadering en een prettige dag in Enkhuizen.
Jan Smit bedankte de burgemeester voor zijn woorden met een doosje bonbons en om iets meer over Westfriesland te leren doet hij daar het Westfries kwartetspel bij.
Openingstoespraak van de voorzitter
Leide in vriende van 't Westfries Genoôskip,
Voordat we terugkoike op 't verenigingsjaar 2018/2019 stane we eerst efkies stel baai de mese die we misse omdat ze in 't verbaaie verenigingsjaar overleden binne.
We kinne ze niet allegaar ampart opnoeme, maar toch wel ik een uitzondering make voor een paar mese. Allereerst voor oôs lid van verdienste Annie Grietje Peetoom-Nobel die op 11 september, kort nei de vorige Westfriezedag overleden is. Jarelang was ze ien van de voortrekkers van de kemissie Kap in Dek. Op 9 maart overleed Harold Bos, oud-bestuurslid van 't Westfries Genoôskip in van 2008 tot z'n overlaiden bestuurslid van Stichting Westfriese Femilies. De leste tien jaar was ie voorzitter.
Zelle we voor Annie in Harold in alle are mese die we misse een menuut stel weze?
Dank je wel.
Noû wel ik eerst ôze bestuursleide voorstelle. Naast me zitte ôze secretaries Jan Wittink in ôze pinningmeister Peter Koupman.
Veerder: Anneke Helder, Petra Tromp, Annet Staal, Netty Zander, Nan Beers, Hans van Kampen, Kees Kreuk, Joop Schouten in Piet Zwaan. ôze secretaresse Corina van Willegen is 'r ok. Ze het weer een zoôt werk dein om deuze dag voor te beraiden.
Ik wel 't bestuur, Corina in alle vraaiwulligers van 't Genoôskip bedanke voor de plezierige menier weerop we met mekaar omgane in samenwerke in 't belang van de vereniging.
Din binne we noû toe an 't jaaroverzicht
Ik begin met 't noemen van ôze aigen verjaring. Op 6 augusties bestonde we percies voifinnegentig jaar. Dat is een hêle leeftoid, weer we best een beetje groôsk op weze magge.
In 2018 was 't 65 jaar leden dat de Kleiderdrachtkemissie, ien van de voorloupers van de kemissie Kap in Dek insteld werd in Stichting Westfriese Femilies viert dut jaar 't 65-jarig bestaan. De skroiversgroep Hougwoud bestaat 25 jaar. Ik weet niet of ik din alle jubilea had haaw, maar d'r is heêl wat om te vieren in dankbaar voor te wezen. We worre oud, maar we binne jong van hart.
't Vorige belaidsplan liep tot en met 2018. Op de kemmissiemiddeg van zatereg 7 april 2018 in Obdam is 'r praat over wat 'r in 't nuwe belaidsplan kome most. Deernei is een werkgroep bestaande uit Margo Haakma, Jan Bouwes, Hans van Kampen, Martin Menger, Stan Nuveen en Jan Smit an de slag gaan in het een voorstel voor 't nuwe belaidsplan maakt. Deernei is 't voorstel bepraat deur 't dagelijks bestuur in 't algemien bestuur. 't Nuwe belaidsplan is op 14 november 2018 definitief vaststeld. Wie 't leze wel, kin 't op de website bekoike of opvrage baai 't secretariaat. Alle jare kieze we d'r ien of meer punte uit weer we an werke gane.
Voor dut jaar is dat 't binnenhalen van Vriende van 't Westfries Genoôskip. In 't Vierkant van aprel is deer al 't ien in aar over skreven. Nuwe leide binne altoid welkom, maar vriende kinne we ok heêl goed gebruike. Voor 't voortbestaan van ôze vereniging is een sterke achterban van groôt belang.
We perbere ok om ôze activitoite zô veûl mogelijk onder de andacht van 't grôte publiek te bringen. We binne heêl bloid met de andacht die 't Noordhollands Dagblad an 't Westfries Genoôskip besteedt. Veerder plase ok de weekblade geregeld ôze berichies.
We make veûl gebruik van ôze website in we binne actief op Facebook.
We binne met goeie moed begonnen an een samenwerking met de regionale omroep WEEFF.
De ofspraak was dat ze alle maande ien of twei kere een opname van ien van ôze activitoite uitzinde zoûe. Nei acht uitzindings is WEEFF d'r mee stopt. Heêl nôselijk vezelf, maar d'r is wainig an te doen.
Op ôze neijaarsstreekmiddeg van 3 nevember vorig jaar ware we in Kolhorn. De geskiedenies van dat durp in 't werk van kunstskelder Dirk Breed stonde toe centraal. Al met al een mooie middeg in een mooi Westfries durp.
Op de voorjaarsstreekmiddeg van 25 mai ware we in De Weere. Joop Schouten vertelde over 't werk van Stichting De Westfriese Môlens in Dick Ham liet oôs felms zien uit 't archief van Stichting Projector. Met meziek in zang van Waterwois an 't ind was 't ok een mooie middeg.
Op zundeg 2 juni was 'r voor de derde keer Toônbeeld Westfries in Zandwurven. Deerbaai werkte we samen met Creatief Westfries in de Expôsitiekring Beêldende Kunst Opmeer. Westfriese skroivers droege voor uit aigen werk dat paste baai een skelderaai van een kunstenaar. Deuze keer zurgde de bleiskepel de Blaûwe Raigers uit De Waard in Koos Konijn uit Abbekerk voor de muziek.
Op zatereg 22 juni hadde we de zeumereivendwandeling in Twisk. Behalve ôze kemmissie Kap in Dek ware deer ok de Vereniging in 't Pak in de Gidsegroep Twisk van 't Nut baai betrokken. D'r binne nag nooit zô veûl bezoekers weist as dut jaar.
We hadde dut jaar ok een paar extra activitoite. Op 13 in 22 maart ware we te gast baai Dekker Chrysante in Hensbroek in op 13 aprel konne we de toren van de Grôte Kerk in Hoorn beklimme.
Met de plaselijke historische verenigings uit oôstelijk Westfriesland in met 't Westfries Archief binne we bezig met 't voorberaiden van tentoônstellings in 2020 met as thema ‘75 jaar Vraaihaid in Westfriesland’.
Omdat we in 2019 95 jaar bestane hawe we dut jaar baai de Landboûwshow in Opmeer een peerderubriek sponsord. De rubriek tandem Friese peerde kreeg deerom de naam de Westfries Genoôskip Prois. 't Was een mooie wedstroid met mooie peerde, sjeze in mese in Friese kleiderdracht.
Oôs nuwe jaarboek werd op 29 juni feistelijk presenteerd in 't Regionaal Archief Alkmaar.
In juli hawe jolle allegaar dat mooie jaarboek in de bus kregen. Van al ôze kemissies in stichtings in de Vereniging voor Westfries Mônumentale Kerke staat 'r een jaarverslag in.
As je die allegaar deries op je gemak leze, kô je d'r achter hoe vêul werk d'r voor in achter de skerme beurt.
We magge bloid weze dat 'r zô veûl mese binne die d'r aigen inzette voor de cultuurhistorie van Westfriesland.
In dat is ammaar nag nôdig. In een wereld die alle dage verandert is kinnies van de geskiedenies van je aigen gebied in cultuur van groôt belang.
Wat ok vêul zurge geeft is 't tempo weer in 't landskip verandert. Landboûw, industrie, handel in vervoer binne allegaar belangroik. Weûningboûw, energievoorziening, recreatie in toerisme ok. Maar leite we baai alle planne ok oug hoûwe voor 't belang van 't landskip in mônumente. Leite we zeûnig weze op de mooie plekjies in dinge die we nag hawe.
We vinde 't belangroik dat zô veûl mogelijk mese wete wat of 't Westfries Genoôskip allegaar doet. Deerom is 'r op zatereg twei nevember voor de tweide keer een Westfrieslanddag. Dut keer in de Spartahal in Skagen. ôze kemissies, de Vereniging Westfriese Mônumentale Kerke, stichtings in are urgenisaties weer we mee samenwerke zette op die dag net as 't Westfries Genoôskip zelf d'r beste bientje voor.
Op die dag worre ok de winnaars van de verkiezing van de mooiste vraaistaande weuning bekind maakt. Dat is een nuw initiatief dat dut jubileumjaar een extra feistelijk tintje geeft.
Stimme via ôze website kin tot 1 oktober. As je dat nag niet dein hawe: 't kin ammaar nag.
Dut was de opening. Ik hoop dat we met mekaar een goeie in plezierige vergaring hawe magge.
2. Benoeming notulencommissie
Het bestuur stelt voor om in de notulencommissie voor dit jaar te benoemen de dames Els Haakma uit Medemblik en Nel Vlaar-Kroon uit Nibbixwoud.
Ingestemd wordt met de benoeming van beiden.
3.Verslag notulencommissie 2018
De notulen van 2018 en het verslag van de notulencommissie zijn na te lezen op www.westfriesgenootschap.nl. De notulencommissie, bestaande uit Dirk van Diepen en Alie Vis Best hebben schriftelijk aangegeven in te stemmen met de notulen.
De voorzitter roept naar aanleiding van het verslag nog een keer in herinnering dat Stichting Westfriese Molens de Nationale Molenprijs van € 95.000,00 in de wacht heeft gesleept, mede dank zij de stemmen van de leden van het Westfries Genootschap. De restauratie van Molen de Lastdrager in Hoogwoud is inmiddels in volle gang.
De voorzitter stelt de vergadering voor de notulen goed te keuren. De vergadering stemt in met de notulen van 2018.
De secretaris wordt bedankt voor het opstellen van de notulen en de notulencommissie voor het beoordelen daarvan.
4. Mededelingen en ingekomen stukken
De secretaris deelt mee dat er geen ingekomen stukken zijn.
De voorzitter geeft aan dat een aantal jaren terug ons lid Gerard Jak de oproep deed om iets te doen met het Westfriese erfgoed van ons oud-bestuurslid en erelid Joop van Diepen. Hij gaf aan dat er binnenkort een USB-stick uitkomt met opnamen van 99 verhalen van Joop van Diepen. Ze worden door hem zelf verteld.
Deze Westfriese Kronkels zijn over niet al te lange tijd bij het Westfries Genootschap te koop.
“Dus als u straks in de december weer zit te denken wat u uw goede vriend of familielid moet schenken, dan is dit misschien een idee. De USB stick in een mooi doosje gaat € 8 kosten.”
5. Goedkeuring jaarverslag over 2018 opgenomen In West-Friesland Oud & Nieuw 86
Het jaarverslag van de secretaris staat op de bladzijden 184 tot en met 187 van het jaarboek 2019.
Er zijn geen opmerkingen en het verslag wordt vastgesteld. De secretaris wordt bedankt voor het maken van dit verslag.
6. Verslag van de rekeningcommissie over 2018
De heren Bierman en Vriend hebben de jaarrekening gecontroleerd en akkoord bevonden en stellen de vergadering voor hiermee akkoord te gaan.
De voorzitter bedankt de commissie voor hun werk.
7. Goedkeuring van de rekening van de penningmeester over 2018, opgenomen in West-Friesland Oud en Nieuw 86
De balans per 31 december 2018 en de winst- en verliesrekening over 2018 zijn in verkorte vorm afgedrukt op blz. 188 en 189 van het jaarboek 2019.
De voorzitter vraagt aan de leden of zij gelet op de verklaring van de rekeningcommissie de jaarrekening 2018 goedkeuren en of zij het bestuur dechargeren voor het tot en met 2018 gevoerde beleid. De ALV gaat hiermee akkoord.
De voorzitter bedankt de penningmeester voor het vele werk in de afgelopen jaren.
8.Benoeming rekeningcommissie 2019
Jaarlijks treedt een van de beide leden van de rekeningcommissie af. Dit jaar is dat de heer Klaas Jan Bierman. Hij wordt bedankt voor zijn werk in de afgelopen twee jaren.
De heer Jan Vriend mag en wil nog een jaar doorgaan.
Het bestuur stelt voor om in de plaats van Klaas Jan B te benoemen Trude Buysman uit Bovenkarspel. De ALV gaat hiermee akkoord.
9.Verkiezing bestuursleden
De secretaris neemt hierbij het woord. Aftredend en niet herkiesbaar zijn de bestuursleden Peter Koopman en Joop Schouten. Later zal officieel afscheid van hen worden genomen.
De bestuursleden Hans van Kampen en Jan Smit zijn statutair aftredend. Zij stellen zich beiden herkiesbaar. Het bestuur stelt voor hen te herbenoemen. De leden gaan onder applaus akkoord met de herbenoeming.
Als nieuw bestuurslid/penningmeester stelt het bestuur voor Nico Braak te benoemen. Hij stelt zich voor. De ledenvergadering stemt in met de benoeming van Nico Braak tot penningmeester.
Hans Kampen en Jan Smit bedanken de leden voor het in hen gestelde vertrouwen.
De vergadering wordt onderbroken voor de uitreiking van de Westfrieslandprijs 2019
De voorzitter neemt het woord:
“Voor de toekenning van deze prijs bestaat een reglement dat is goedgekeurd door het algemeen bestuur van het Westfries Genootschap. Het dagelijks bestuur beslist over de toekenning van deze prijs op basis van het advies van een onafhankelijke adviescommissie van drie personen. Dit jaar is gekozen voor een kandidaat in de categorie ‘Regionale musea, tentoonstellingen en platforms’.
Het is in 2019 250 jaar geleden dat James Watt patentrecht kreeg op zijn stoommachine met condensor. Hij bouwde voort op het werk van Thomas Newcomen die in 1712 al een stoommachine ontwikkeld had, waarmee de mijnen droog gehouden konden worden.
James Watt wordt over het algemeen gezien als de uitvinder van de moderne stoommachine.
Een uitvinding die enorme gevolgen had. De mens kreeg een nieuwe krachtbron ter beschikking. De industriële revolutie die rond 1750 in Engeland was begonnen, kreeg er een enorme stimulans door. Na ongeveer 1850 brak de stoomtechniek ook in Nederland door. Niet alleen in de nijverheid en het vervoer, maar ook op het gebied van het waterbeheer. Tussen 1870 en 1885 groeide het aantal stoomgemalen in Nederland uit tot bijna 450.
Ook in Westfriesland werden er stoomgemalen gebouwd. Als voorbeeld noem ik u het stoomgemaal in Aartswoud, dat in 1970 gesloopt is.
Gelukkig zijn niet alle voormalige stoomgemalen uit ons land verdwenen. Zo kunnen we nog een kijkje nemen bij het Woudagemaal in Lemmer en bij het Cruquiusgemaal in de Haarlemmermeer. En dan is er nog het Stoomgemaal de Vier Noorder Koggen in Medemblik. Hier is vandaag de dag het Nederlands Stoommachine Museum gevestigd.
Het dagelijks bestuur van het Westfries Genootschap heeft besloten de Westfrieslandprijs 2019 toe te kennen aan Stichting Nederlands Stoommachine Museum. Ik wil de vertegenwoordigers van deze stichting, Johan Bommerson, Cees Kruyer en Harry de Bles vragen om naar voren te komen.
Aan het aan te toekenning van de prijs ten grondslag liggende advies ontleen ik het volgende:
Water, zowel binnen als buiten de Omringdijk, heeft de afgelopen duizend jaar als vriend en als vijand een uitermate belangrijke rol gespeeld in het dagelijks leven van de bewoners van Westfriesland en is van groot belang geweest voor de verschijningsvorm van ons gebied met zijn vele dijken, polders, molens en gemalen. De waterbeheersing is en blijft voor ons gebied een zaak van groot belang. De jaartallen 1421 (Sint Elisabethsvloed), 1570 (Allerheiligenvloed) en 1675 met de doorbraak van de dijk tussen Scharwoude en Schardam staan in het geheugen van iedere Westfries gegrift, net als de dreigende problemen als gevolg van de stormvloed in 1916.
In de beheersing van het oppervlaktewater waren aanvankelijk dijken en natuurlijke afwatering een adequate oplossing, doch al spoedig was door de bodemdaling natuurlijke lozing niet meer mogelijk. Er werden molens ingezet om het overtollige water uit het gebied te lozen. Alleen al voor het gebied van het Ambacht de Vier Noorder Koggen, waren er 24 molens nodig waarvan er 15 stuks gestaan hebben bij de Grote en de Kleine Vliet nabij Medemblik.
Na zorgvuldige afweging besloot het bestuur van het Waterschap op 22 november 1865 met 25 tegen 2 stemmen de molens te vervangen door een gemaal aan de Oosterdijk in Medemblik. Dit gemaal werd in 1869 als hulpgemaal in bedrijf gesteld. Dit jaar dus 150 jaar geleden. Al spoedig bleek dat de capaciteit onvoldoende was om het werk van alle 15 molens over te nemen en ontstond er een jarenlange discussie over uitbreiding van het gemaal. Dit werd tot twee keer toe afgewezen. In 1897 volgde wel een aanzienlijke verbetering door het aanbrengen van vier centrifugaalpompen. In 1907 werd het gebouw uitgebreid en er kwam een centrifugaalpomp met een gasmotor. Daarmee werd uiteindelijk bereikt dat de molens overbodig werden. Ze werden in 1908 verkocht voor Hf. 500,- per stuk, waarna sloop volgde. Op 16 september 1925 werd de gasmotor vervangen. Niet door een elektromotor, zoals de provincie adviseerde, maar door een nieuwe stoommachine met twee stoomketels. Ook werd toen de hoge schoorsteen gebouwd die er nu nog staat. Elektromotoren kwamen pas in 1939.
In 1977 werd het gemaal aan de Oosterdijk buiten werking gesteld, nadat in het kader van de ruilverkaveling een nieuw elektrisch gemaal in Onderdijk gebouwd was.
Tussen 1982 en 1984 werden de oude gebouwen gerestaureerd en in 1985 opende prinses Margriet het Nederlands Stoommachinemuseum.
Het bestuur van de stichting die het museum exploiteert is er in geslaagd met behulp van een groot aantal vrijwilligers een uniek museum op te bouwen dat zich mag verheugen in de toestroom van een groot aantal bezoekers. Het is hen gelukt om het beginbeeld van de industriële revolutie op de kaart te zetten. Niet alleen het stoomgemaal zelf, maar ook de andere stoommachines maken het museum tot een boeiende plek om terug te gaan in de tijd. In en bij het museum treffen we bijvoorbeeld aan: een stoomwals, een met stoom aangedreven baggermolen, en een stoommachine uit een zuivelfabriek.
Kortom, het Nederlandse Stoommachinemuseum geeft als regionaal museum een perfect inkijkje in een stuk geschiedenis van Westfriesland voor wat betreft de waterbeheersing en geeft een breed zicht op de geschiedenis van het stoomwezen en de industriële revolutie die daar uit voortgevloeid is.
Op de oorkonde die bij de toekenning van deze prijs hoort, staat het volgende:
Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft besloten de Westfrieslandprijs 2019 toe te kennen aan Stichting Nederlands Stoommachine Museum.
Met de door haar beheerde collectie, haar cultuurhistorische, educatieve en recreatieve activiteiten draagt de stichting bij aan de vergroting van de kennis over de toepassing van stoomkracht en wijst zij op het grote belang dat stoombemaling vroeger voor de waterhuishouding in oostelijk Westfriesland had. Daarbij richt zij zich niet alleen op de liefhebbers van techniek, maar ook op het grote publiek.
Enkhuizen, 7 september 2019
J. Smit
Voorzitter
J. Wittink
Secretaris
Ook mag ik de bij de prijs behorende cheque van € 1.000 overhandigen.”
Namens het Stoommachinemuseum bedankt de directeur, de heer Harry de Bles, voor het toekennen van de Westfrieslandprijs. Hij is nog maar twee jaar directeur maar heeft al verschillende mooie dingen meegemaakt. Het bezoek van het Koninklijk paar, een forse subsidie van de gemeente Medemblik en nu weer de Westfrieslandprijs. Dit is zeker weer een flinke steun in de rug voor de meer dan 100 vrijwilligers. Op 14 september wordt een nieuwe tentoonstelling geopend ‘Pompen voor de Polder’. Een jonge 2e jaars student heeft deze ingericht. Hij nodigt hierbij bestuursleden uit voor de opening. Hij stelt voor een dag voor de leden van het Westfries Genootschap te organiseren.
De voorzitter geeft aan hier graag gebruik van te willen maken.
Afscheid bestuursleden
De voorzitter richt het woord tot Peter:
“De tijd gaat snel. Aan het begin van 2011 ontstond er en vacature voor penningmeester.
Als snel werd in het bestuur jouw naam genoemd. Ik mocht contact met jou opnemen en al spoedig daarna zei je ja. Op de Westfriezendag van 2011 in het Park in Hoorn werd je door de leden verkozen tot onze nieuwe penningmeester.
Je hebt deze taak acht jaar lang vol overgave op een deskundige wijze vervuld. Het financiële beheer van onze vereniging was bij jou in goede handen. Als lid van het dagelijks bestuur en van het algemeen bestuur dacht je mee over het beleid en over activiteiten. Heel wat keren zat je bij ledenbijeenkomsten bij de deur om de leden te ontvangen.
Ook heb je deel uitgemaakt van de bouwhistorische commissie.
Daarnaast ben je vanuit het dagelijks bestuur een aantal jaren de coördinator geweest met betrekking tot de gebouwen. Dat heeft veel tijd van je gevraagd. In de periode dat de woning Dal 3 werd verbouwd heb je daar heel veel uren ingestoken.
Als het nodig was notuleerde je ook onze vergaderingen.
Je laat onze vereniging met een solide eigen vermogen achter. Zowel het Timmermansgildehuis als de woning staan voor € 1 op de balans. Het besluit om alle verbouwingskosten in een keer af te schrijven heb je op overtuigende wijze verdedigd in het bestuur en bij de bespreking van de jaarrekening op de Westfriezendag.
Namens ons allemaal bedankt voor alles wat je voor onze vereniging gedaan hebt.”
Zijn dank gaat vergezeld met een cadeau (een sieraad in de vorm van het logo van het Westfries Genootschap dat gemaakt is en overhandigd wordt door bestuurslid Anneke Helder) en een door bestuurslid Petra Tromp overhandigde bos bloemen.
Peter zegt aan het werk als penningmeester acht jaar veel plezier te hebben beleefd. De tijd vliegt voorbij, maar nu is het weer tijd voor iets anders. De afschrijving in één keer van het woonhuis, na de verbouwing, is een goede zet geweest. Hij wenst de nieuwe penningmeester veel succes.
De voorzitter richt het woord tot Joop:
“Jouw carrière als bestuurslid van het Westfries Genootschap begon in 1999. Twintig jaar geleden werd je op de Westfriezendag in de oude Parkschouwburg in Hoorn verkozen tot lid van het algemeen bestuur. In die twintig jaar die daarop volgden heb je niet stilgezeten.
Met jouw organisatietalent en jouw uitgebreide netwerk heb je heel veel voor het Westfries Genootschap gedaan. Als lid van de Commissie Organisatie en Educatie was je samen met anderen verantwoordelijk voor de organisatie van de Westfriezendag, de streekdagen en de organisatie van talloze excursies. Je zat altijd vol goede ideeën en was niet voor een gat te vangen. Geen moeite was je te veel. Niet alleen regelde je het vervoer, maar als het nodig was, verkende je ook ruim van te voren de route en de situatie ter plaatse. Als er in de bus net tekort plaats was, dan konden er altijd wel een paar mensen met jou meerijden.
Bij de cursus ‘Kennismaken met Westfriesland’ verzorgde je het dialectdeel en zorgde voor een piano, zodat Tineke Waal jou kon begeleiden bij het zingen van een lied.
Tijdens de diners op de Westfriezendagen was je heel wat keren actief als ceremoniemeester.
Je zat onder andere een tijdje in de bouwhistorische commissie en ook zat je als afgevaardigde van het Westfries Genootschap in het bestuur van Stichting Westfriese Molens. Op de voorjaarsstreekmiddag van dit jaar in De Weere heb je een lezing gegeven over het werk van de stichting.
Je hebt zakelijk inzicht en mensenkennis. Daar heb je het Westfries Genootschap volop van laten profiteren. Je hebt ons ook laten genieten van je gevoel voor humor. Misschien vergeet ik nog wel dingen te noemen. Hoe dan ook, we zijn je dankbaar voor alles wat je voor onze vereniging gedaan hebt.
Op de Westfriezendag van 4 september 1993 ben je benoemd tot lid van verdienste van het Westfries Genootschap. Dit als blijk van waardering voor de manier waarop je gedurende 18 jaar als programmaleider van de Stichting ter Bevordering van de Westfriese Folklore mede vorm hebt gegeven aan de promotie van Westfriesland.
Vanwege je grote en langdurige inzet voor onze vereniging is er wat betreft het bestuur aanleiding voor een extra blijk van waardering.
Het bestuur stelt aan de leden voor om jou te benoemen tot erelid van het Westfries Genootschap.”
Onder luid applaus stemt de vergadering hier mee in.
De voorzitter geeft aan dat Joop de eerste is die zowel lid van verdienste als erelid van onze vereniging is. Bij de benoeming tot erelid hoort een zilveren erepenning die door de voorzitter wordt overhandigd. Bestuurslid Petra Tromp overhandigt aan de vrouw van Joop een bos bloemen.
Joop geeft aan hoe hij via de Westfriese Folklore in Schagen bij het Westfries Genootschap is gekomen. Hij werd gevraagd als programmaleider bij de Westfriese Folklore en wilde wat leren over Westfriesland. Waar kom je dan terecht: bij het Westfries Genootschap. In eerste instantie waren ze in Hoorn niet zo positief over de folklore in Schagen ‘ze deden maar wat’ in Schagen. Hem werd wel ontzettend veel verteld en hij kwam erachter dat de kleding in Schagen onder de maat was. Kap en Dek werd gevraagd in de jury bij de verkiezing van de Miss Westfriese Folklore en een goede samenwerking tussen de Westfriese Folklore en het Westfries Genootschap kwam tot stand. Ook gaf Joop het advies om Creatief Westfries te laten optreden in Schagen. Een groot succes. Zo ontstonden al meer contacten onderling en wordt gezamenlijke ingezet om het Westfriese erfgoed uit te dragen.
Hij heeft met plezier meegeholpen aan het organiseren van de diverse evenementen van het Genootschap. Hij heeft het 20 jaar gedaan en vindt het nu tijd voor nieuwe mensen. Hij pleit voor het nog meer inzetten van moderne media als YouTube, Facebook e.d.
Zijn lidmaatschap namens het bestuur bij de Westfriese Molens blijft hij doen, dat ligt hem na aan het hart. Als slot: We zien elkaar vast nog wel eens een keer!
Netty Zander krijgt het woord en brengt gezamenlijk met de leden een muzikale hulde aan Joop. De bestuursleden hebben voor Joop een klein ‘Westfries’ geschenk meegenomen dat bij het zingen van het refrein aan hem wordt overhandigd.
10. Rondvraag
Ina Broekhuizen wijst de leden op het nieuwe project van de Bouw Historische Commissie. Het inventarissen van oude hooivijzels. In het eerstvolgend Vierkant is hier meer over te lezen.
11. Sluiting
De voorzitter wenst een ieder nog een mooie dag. De vergadering wordt afgesloten met een orgelconcert op het monumentale orgel van de Zuiderkerk. De organist Piet Spoelstra, geeft een uitleg over het orgel en over de muziek die hij ten gehore zal brengen.

Met 75 bezoekers was de Lisette 2-zaal van dorpshuis De Brink in Obdam zondag 29 september geheel gevuld. De tiende Najaarsfamiliemiddag van Westfriese Families stond in het teken van het 65-jarig bestaan van de stichting.
Een traktatie waard in De Brink, 65 jaar Westfriese Families. (Foto Ed Dekker)
Als werkgroep van het Westfries Genootschap begon Westfriese Families in 1954. Het doel is onveranderd gebleven: het bevorderen van de genealogie in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk. Met diverse activiteiten stimuleert Westfriese Families de actieve en passieve belangstelling voor familiegeschiedenis. Twee van deze activiteiten zijn de uitgave van een tijdschrift (verschijnt drie keer per jaar) en de Najaarsfamiliemiddag.
Oud-voorzitter Klaas Bant van Stichting Westfriese Families heeft trek in het jubileum. (Foto Ed Dekker)
Als informatieve ontmoetingsbijeenkomst voor donateurs en andere belangstellenden is de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag uitgegroeid tot een begrip. Initiatiefnemer Harold Bos mocht het tweede lustrum van deze middag niet meemaken. De voorzitter van Stichting Westfriese Families overleed 9 maart op 68-jarige leeftijd. Secretaris Ed Dekker vroeg bij het welkomstwoord een moment van stilte om Harold te gedenken.
Met drie sprekers vloog de tiende editie van de Najaarsfamiliemiddag om. Frank Kok, Klaas Roos en Hans van Kampen toonden hoe afwisselend en boeiend genealogie kan zijn.
Frank Kok (geboren in 1964) uit Venhuizen belichtte twee families Kok. Hij hoefde daarvoor niet ver van huis. Zijn vader Kees Kok (1936 Wogmeer - 2007 Hoogkarspel) trouwde in 1963 met Annie Kok (1931 - Hoogkarspel - 2011). Kees en Annie zijn geen familie van elkaar. Van beide families toonde Frank zijn stamreeks.
Aandachtig gehoor voor de presensatie van Frank Kok. (Foto Ed Dekker)
Moederskant
Eerst kwam moederskant in beeld. De eerste vijf belichte generaties waren slager – vleeschhouwer – in Enkhuizen.
De gereformeerde Jan Reindersen Kock (1667 – Enkhuizen – 1719) kocht in 1692 slachterij De Blauwe Hen aan de Melkmarkt, tegenover de Harpstraat. Later verhuisde hij naar een slachterij aan de Oude Westerstraat. Jan was getrouwd met Ebeltje Jacobs de Jongh.
Zoon Reyndert Kock (1690 – Enkhuizen – ca. 1740) nam de zaak van vader aan de Oude Westerstraat over en huwde met Hendrickje Willems.
De derde slager Kok in Enkhuizen op rij is zoon Reindert Reindersen (1728 - Enkhuizen – 1782), getrouwd met Ludewientje Tulp. Hij had zijn slachterij aan de Nieuwe Westerstraat. Het huidige adres is Westerstraat 144. Reindert kreeg dit pand in 1775 in volledige eigendom. Het bleef bijna 150 jaar in handen van slagersfamilie Kok.
Reindert overleed aan een knotsgezwel in de slokdarm. Na zijn dood zette Ludewientje de slachtnering voort.
Nummer vier keerde het slagersvak na een aantal jaren de rug toe, Willem Kok (1762 Enkhuizen – ?). Na zijn huwelijk met Gijsbertje Wijtkamp had hij in 1786 een slagerij gekocht aan de Zuiderhavendijk. Het huidige nummer van het pand op deze plek is 18. Hij is in 1800 in dienst getreden van de Bataafse Republiek. Kon hij als slager niet langer het hoofd boven water houden? Echtgenote Gijsbertje stierf in 1802 aan de zinkenkoorts, een reumatische aandoening. Het is niet bekend hoe het Willem is vergaan. Evenmin is duidelijk wanneer en waar hij is overleden.<
Frank Kok uit Venhuizen. Zijn moeder was ook een Kok. Geen familie. (Foto Ed Dekker)
Zoon Reinder (1785 Enkhuizen – 1826 Norg) was als de oudste in het gezin nog maar vijftien jaar toen vader Willem toetrad tot het Bataafse leger. Als slagersknecht vertrok Reinder met zijn vrouw Elisabeth Roemer en de kinderen tussen 1816 en 1819 van Enkhuizen naar Hoorn. In 1823 stond hij als arbeider te boek. Het ging hem niet voor de wind, integendeel. In of kort voor 1826 werden Reinder en Elisabeth met een dochter opgenomen in Veenhuizen, de Drentse bedelaarskolonie te Norg. In mei 1826 stierf Reinder daar. Roerende of onroerende goederen had hij niet nagelaten. „Een straatarme bedoening dus”, concludeerde Frank.
Met niks begon zoon Klaas (1813 Enkhuizen – 1887 Grootebroek) in Grootebroek als landarbeider en dienstknecht. Met zijn vrouw Teetje Jonker kreeg hij zeven kinderen, van wie er drie binnen veertien dagen stierven. Als schutter was hij actief in de Schutterij, een soort van burgerwacht.
Zoon Simon (1850 – Grootebroek – 1925) werkte zich aardig op, met Niesje (ook wel Agnes) Groot aan zijn zijde. Hij was landbouwer en porder, een gemeentelijke functie. Een porder maakte 's ochtends vroeg – in de zomer soms om vier uur – bouwertjes in Grootebroek wakker, door met een stok op de voordeur te bonzen. Per gewekt gezin verdiende hij wel een dubbeltje per dag. Bij de grens met Bovenkarspel ontmoette hij de porder van dat dorp.
Alleen overgebleven kreeg Niesje veel last van reuma. Met gefilterde petroleum probeerde ze deze aandoening te onderdrukken.
Als laatste van de stamreeks Kokken van moederskant wees Frank op opa, Dirk Kok (1893 Grootebroek – 1970 Hoogkarspel). Dirk en Maartje Lindeboom kregen dertien kinderen. Zijn tuindersbedrijf aan de Westerwijzend in Hoogkarspel groeide uit tot drie hectare. In de crisisjaren had hij in de werkverschaffing een gegarandeerd inkomen van wekelijks elf gulden.
De stamreeks van moeder Annie Kok-Kok (1931-2011). (Foto Ed Dekker)
Vaderskant
Frank vervolgde zijn power-pointpresentatie met de Kokken van vaderskant, ook een stamreeks.
De eersten van deze Kokken in dit overzicht komen uit Kolhorn, een gereformeerd geslacht van vrachtschippers. Zij namen in de zeventiende en achttiende eeuw bij de Rede van Texel vracht over van grote zeeschepen.
Pieter Adriaensz Kock (ca. 1665 – na 1737 Kolhorn) huwde met Anna Pieters en kocht in 1726 een kromstevende schuit, genaamd De Drommedaris.
Zoon Pieter (1700 – Kolhorn – na 1771/voor 1786) kocht op zijn 23ste een kofschip en haringschuit voor 450 gulden. Met zijn vrouw Trijn Waardemans woonde hij aan de Oude Streek. Hij was betrokken bij een lucratieve berging nadat een schip was vergaan op de Zuiderzee nabij Kolhorn. Met twee broers en achttien andere Kolhorner schippers kreeg hij 4800 gulden te verdelen als loon voor het bergen van drie vaatjes met zilver van de Heer van Schagen.
Schepen, weesmeester, armmeester. Zoon Sijmon Kok (1738 – Kolhorn – 1804) vervulde diverse functies in de gemeenschap van Kolhorn en de Stede Barsingerhorn. Frank vond hem terug in meer dan vijftig aktes. De Zuiderzee trok Sijmon niet. Aan de Oude Streek dreef hij een winkel in linnen en wollen artikelen, samen met zijn vrouw Antje van der Oord. Ook had hij land in de Kaagpolder. Bestuurlijk en kerkelijk was hij nauw betrokken bij de wederopbouw van de kerk na de grote dorpsbrand in 1788. De kerk en 24 woningen – waarvan drie van andere Kokken – werden toen volledig in de as gelegd.
Als verver en glazenmaker verdiende zoon Cornelis (1775 – 1819 Kolhorn) zijn brood vanaf de Oude Streek. Zijn vrouw Trijntje Bakker stierf in haar dertiende kraambed. Cornelis maakte ook schilderijen, zoals dorpsgezichten. In de boedelbeschrijving na zijn overlijden worden 48 schilderijtjes genoemd.
De volgende generatie is de eerste Kok in de Wogmeer. Bij zijn huwelijk met Geertje Zwaan vestigt Simon (1798 Kolhorn – 1854 Wogmeer) zich in deze polder, gemeente Hensbroek. Hij bouwde hier een bestaan op als boerenknecht, dagloner, tapper en landbouwer. Simon hertrouwde twee keer, met Elisabeth Berger en Maartje Paardenbosch. Op z'n 55e werd Simon verblijd met kind nummer zeventien.
Zoon Simon (1833 – Wogmeer – 1905) was landbouwer, kramer en winkelier. Als hoofdingeland zat hij in het bestuur van de polder Wogmeer. Na de dood van Maartje Schouten trouwde hij met Cornelia Buijs.
Met zijn vrouw Neeltje Nieuweboer kreeg zoon Cornelis (1864 – Wogmeer – 1925) zeventien kinderen, van wie er vijf jong stierven. De landbouwer was bestuurslid van de veiling Westerkogge in Berkhout. De gemeente Hensbroek diende hij als raadslid. Vier Kokken uit het gezin werden actief bij de toen net opgerichte muziekvereniging Accordando in Spierdijk. Ook in bestuur en opleiding lieten zij van zich horen. Twee Kokken beijverden zich voor de oprichting van de RK Bond van Muziekverenigingen.
Frank eindigde zijn verhaal met opa Jan Kok (1905 – Spierdijk – 1998). Als tuinder aan de Verlaatsweg, getrouwd met Trien Schouten, zette hij zich bestuurlijk in voor de muziek, LTB en polder.
De stamreeks van vader Kees Kok (1936-2007). (Foto Ed Dekker)
Tweede spreker Klaas Roos (geboren in 1954) uit Alkmaar kroop in de huid van een ver familielid, Jan Roos (1766 Hoorn – 1850 Oosterleek). Klaas is bestuurslid van Stichting Westfriese Families en redacteur van ons tijdschrift.
Klaas Roos als Jan Roos (1766-1850). (Foto Ed Dekker)
Zittend een stoel op een podium, met klompen aan de voeten, vertelde de opgestane Jan Roos over zijn leven, vlak voor zijn overlijden. „Ik ben 84 jaar en heb mijn meeste piepers wel opeten”, begon hij. Als baby kwam hij met zijn ouders Pieter Roos en Ina Wiebes in Oosterleek. Vader had een huisje aan de Zeedijk gekocht.
In zijn jonge jaren heeft Jan gevaren. Als bootsgezel ging hij met zijn vader en ooms naar de Oostzee voor graan en hout. De schippers kwamen altijd uit de buurt. „Ik voer onder Wietje Hillebrants en Remmert Stam. Met een katschip, een beetje logge schuit voor zeven of acht man.”
Aandachtig gehoor voor het verhaal – in woord en beeld – van Klaas Roos over het harde bestaan van Jan Roos uit Oosterleek als dijkwerker. (Foto Ed Dekker)
Na zijn huwelijk in 1791 met Geertje Pronk molk hij een paar koetjes en verbouwde bonen en erwten. Snel kon hij aan de Zuiderdijk werken. Na elke winter was er schade door storm en ijs. Ook moest de dijk worden opgehoogd. „We groeven van elk kopeind tegen de dijk de grond weg en brachten die met de kruiwagen op de dijk. Je kunt het nog zien aan de rietschoten overal in de buurt.”
Hoogheemraadschap Drechterland benoemde Jan Roos rond 1820 tot opzichter van de Zuiderdijk, de dijk langs de Zuiderzee tussen Bovenkarspel en Hoorn. Zijn jaartraktement bedroeg 600 gulden. Toezicht houden bij onderhoud en verslag uitbrengen waren zijn voornaamste werkzaamheden.
De reïncarnatie van Jan Roos. (Foto Ed Dekker)
Op 4 februari 1825 was het spannend. Bij Schellinkhout stond de dijk op doorbreken. „Bij De Nek had de storm er al stenen uitgeslagen. We hebben toen de kerkklokken laten luiden, zodat alle mannen naar de dijk kwamen. Met man en macht wisten we 'm net te houden.” De regio Waterland was toen helemaal ondergelopen.
Rond zijn 75e stopte Jan Roos bij het hoogheemraadschap, na vijftig jaar werken aan de dijk. Een pensioen zat er bij de heren van het deftige waterschap in Hoorn niet in, een gratificatie aanvankelijk ook niet. Na veel soebatten kreeg hij 150 gulden, ‘voor de diensten aan de Dregterlandsche Dijk bewezen’.
Zijn vrouw Geertje Pronk overleed op 41-jarige leeftijd. Zij schonk hem veertien kinderen. „Daarvan leven er nu nog vier.” Met zijn tweede vrouw Klaasje Naber kreeg hij nog vier kinderen. „Die zijn al dood.”
Jan Roos overleed op 19 december 1850 in Oosterleek.
Hans van Kampen (geboren in 1952) uit Schagen, spreker nummer drie, begon zijn verhaal met de oude Hanzestad en met de Heer van Kampen.
Hans van Kampen met zijn twee ‘bijbels’: het familieboek van neef Hans van Kampen en ‘De voorouders van Adriana de Jong’, van Berna van Amersfoort-Oudejans en Henk van Amersfoort. (Foto Ed Dekker)
Cornelis Claes (1510-1580) verwierf in 1525 deze titel. Nakomelingen van Cornelis Claes bouwden een bestaan op in West-Friesland, te beginnen in Wervershoof en Oostwoud. Zij tooiden zich met de achternaam Van Kampen.
De relatie tussen Cornelis Claes en de West-Friese Van Kampens was eerder nog niet aangetoond. Bij toeval stuitte Hans op deze stamvader en zelfs nog op enkele generaties daarvoor. Dat gebeurde bij zijn onderzoek naar hardsteen uit de Eiffel en zandsteen uit Bentheim. Deze bouwmaterialen zijn gebruikt voor het voormalige Slot van Schagen en vele kerken in West-Friesland.
De Heer van Kampen. Aan hem danken de West-Friese Van Kampens hun achternaam. (Foto Ed Dekker)
Een voorvader van de Heer van Kampen – Cornelis Smetser – was geadopteerd door Arnold I van Bentheim, graaf van Steinfurt. Door het zandsteen kwam het familieballetje verder aan het rollen. De aandachtige luisteraars in de zaal voelden opwinding die zich meester maakte van Hans tijdens zijn speurtocht.
Als tweede onderwerp ging Hans van Kampen uitgebreid in op een verhaal dat binnen de familie lange tijd hardnekkig de ronde deed. „Mijn grootmoeder van moederskant, Grietje Schouten-de Boer uit Binnenwijzend, vertelde altijd dat haar familie een hertogelijk verleden heeft. Ook mijn moeder, Truus van Kampen-Schouten, en een tante spraken over Hertogland, landerijen in bezit van familie De Boer.” Vorig jaar ging Hans op onderzoek uit.
Hij vond een hertogelijk persoon die in 1829 en later eigenaar werd van gronden in de toenmalige gemeenten Blokker, Westwoud en Venhuizen. Wilhelm August, een Duitse hertog, had de landerijen gekocht van toen de rijkste man van West-Friesland, Pieter Jansz. Vriend, burgemeester van Hem-Venhuizen.
Het ging om dertig hectare tussen Blokker en de Blokdijk, nabij 't Zittend, plus acht hectare los land. Wat had Wilhelm August in West-Friesland te zoeken en wat had hij te maken met familie De Boer?
Hans nam de zaal enthousiast mee op een verrassende ontdekkingsreis. Een verfomfaaid plaatje in het archief van Pieter Jansz. Vriend, de burgemeester, zette hem op het juiste spoor. Een afgebeeld familiewapen leidde hem naar een Duits hertogdom: Braunschweig-Wolfenbütel-Lünenburg. Met hulp van Duitse archivarissen kon hij hertog Wilhelm August omarmen. Geboren in Braunschweig in 1807 en overleden in West-Friesland in 1864.
Als aanloop naar de reden van de ‘emigratie’ schetste Hans de verhoudingen in de familie van Wilhelm August, vol afgunst, egoïsme en rijkdom. Op zoek naar een ander bestaan ontmoette de hertog op een paardenmarkt in Zuidlaren handelaar Siebe Hendrikzn. Rinkema uit Enkhuizen.Pieter Vriend uit Venhuizen (1770-1837),
in zijn tijd de rijkste man van
West-Friesland.De West-Fries bewoonde een fraai huis aan de oude Van Bleiswijkstraat. Hij wist een plek waar Wilhelm August zijn paardendroom kon verwezenlijken. Via Rinkema deed de hertog zaken met burgemeester Vriend. Van hem kocht hij een boerderij op de hoek Blokdijk-'t Zittend, tegenover het toenmalige logement 't Klaverblad, eerder hotel-café De Bruine Hengst. Deze uitspanning is nu Taka's Asian Tapas, op de hoek provincialeweg N506 en Wijmers bij Blokdijk/Wijdenes.
Jacob Smit was de pachter van de boerderij. Na enkele jaren breidde Wilhelm August zijn bezit uit met dertig hectare. Dit land aan de andere zijde van 't Zittend kocht hij ook van burgemeester Vriend. De paardenman, die ook koeien had, voelde zich thuis in West-Friesland en nam de achternaam De Boer aan. „Eigenlijk logisch, gezien zijn nieuwe bestaan. Hij kon het bovendien prima vinden met landbuur Joris de Boer uit Blokker, de latere burgemeester van Blokker en Westwoud. Joris de Boer was de opa van mijn grootmoeder, Grietje de Boer.” En zo bracht Hans van Kampen zijn gehoor steeds dichterbij de ontknoping.
Wilhelm de Boer kwam lelijk aan zijn einde, in 1864, op zijn boerderij. Op de hooizolder gleed hij uit en viel op de darsvloer. Dood.
Kaartje van de toenmalige gemeente Blokker. Daar had hertog Wilhelm de Boer zijn land. (Foto Ed Dekker)
Na een brand in 1866 kwam er een definitief einde aan het bedrijf. „Burgemeester Joris de Boer kocht het land. De opeenvolgende erfgenamen waren zoon Jan, diens zoon Cees en daarna werd mijn grootmoeder eigenaar van het hertogland. Ome Joris, een zoon van Grietje de Boer, erfde vervolgens het hertogland. Aan zijn veebedrijf kwam aan einde door plannen van de gemeente Westwoud voor een golfbaan. Het overige deel van het hertogland kocht de familie Ruyter van de Blokdijk. Dit veehoudersgeslacht boert daar nog steeds.”
Hans van Kampen beroerde nog één keer zijn laptop. „Geen hertogelijke familiebanden, toch een bijzonder verhaal.”
Het afsluitend applaus bevestigde dat. En deze waardering gold voor alle sprekers op deze tiende Najaarsfamiliemiddag.
Ed Dekker, secretaris
Reden voor een traktatie, 65 jaar. (Foto Ed Dekker)

Stichting Westfriese Families houdt zondag 29 september in Obdam haar tiende Najaarsfamiliemiddag. Deze openbare bijeenkomst heeft een speciaal karakter vanwege het 65-jarig bestaan van Westfriese Families. Er zijn drie sprekers: Frank Kok uit Venhuizen, Klaas Roos uit Alkmaar en Hans van Kampen uit Schagen. Zij belichten elk hun familie en aanverwanten.
De editie 2019 van de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag wordt gehouden in dorpshuis De Brink te Obdam. De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur.
Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.
Op de Najaarsfamiliemiddag staat doorgaans één familie centraal, meestal aan de hand van een presentatie van een spreker. Bij het tweede lustrum van de Najaarsfamiliemiddag heeft de 65-jarige Westfriese Families gekozen voor een andere opzet.
Deze middag staan er diverse families centraal. Er zijn drie presentaties. Hierbij worden ook foto's en andere beelden vertoond. Bij elke presentatie is ruim gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.
Frank Kok uit Venhuizen vertelt over zijn naspeuringen rondom de Kokken van mijn vaders kant én van mijn moeders kant: vaders voorouders met tuin/landbouw-roots in de Wogmeer en vóór de negentiende eeuw met schippersbloed in het gereformeerde Kolhorn; moeders voorouders met tuin/landbouw-roots in De Streek maar vóór de negentiende eeuw met middenstandsbloed (‘vleeschhouwerij’) in Enkhuizen.
In 1985 publiceerde Frank het boekje ‘Kok Kolhorn’. Stamvader Pieter Adriaensz Kock uit Kolhorn was vrachtschipper.
Klaas Roos uit Alkmaar kruipt in de huid van Jan Roos. Klaas is bestuurslid van Westfriese Families en redacteur van ons tijdschrift. Als Jan Roos gaat Klaas in Obdam terug naar het jaar 1850 in Oosterleek. Jan is 84 jaar en kijkt terug op zijn leven. Hij vertelt over allerlei zaken, die zijn verre achterneef Klaas Roos bij genealogisch onderzoek heef gevonden over hem, familieleden en dorpsgenoten.
We zien Jan zitten in zijn huisje in Oosterleek. Dit huisje, thans bekend als ‘Het huisje van Balk’, is in 2018 geheel gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Hierbij is ook de mooi betegelde schouw teruggebracht.
Met zijn presentatie laat Klaas Roos zien dat genealogie meer kan zijn dan alleen het verzamelen van namen, woonplaatsen en data. Ook over de ‘gewone man’, zoals Jan Roos, kan veel worden gevonden in archieven. Soms zo veel, dat het verleden bijna letterlijk tot leven komt.
Hans van Kampen uit Schagen (geboren in Spierdijk) wijdt uit over de familie van zijn moeder, Truus (Gertruda Allida Maria) Schouten. Deze familie Schouten komt van Blokker en Hoorn en is verwant aan de families Groot (Westwoud, Hoogwoud) en De Boer (Blokker). Al deze godsvruchtige families kenden grote gezinnen. Ook presenteert hij de resultaten van aanvullend onderzoek naar de familie Van Kampen. Hij slaagde erin om de vroegste geschiedenis van zijn familie te verlengen met een aantal generaties. Hans stuitte op Ariën, heer van Kampen. Deze Ariën bleek te zijn geadopteerd door een van de graven van Bentheim of Benthem. Dit was een tot de Nederrijns-Westfaalse Kreits behorend graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. De stad Benthem die er het centrum van was, heet nu Bad Bentheim. Neef en naamgenoot Hans van Kampen uit Obdam publiceerde in 2004 het boek ‘De Familie Van Kampen, van Oostwoud tussen 1550 en 2005’.
Bestuursleden van Westfriese Families zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.
Het adres van dorpshuis De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station).
Ed Dekker, secretaris
Woudrustlaan 17
1711 KA Hensbroek
06-13777445

De Zuiderkerk.
(Foto Frans Leek van Stichting Projector)
Dit jaar bestaat Vereniging Oud Enkhuizen 75 jaar. Het bestuur van deze vereniging had ons vorig jaar al uitgenodigd om ter gelegenheid daarvan in 2019 de Westfriezendag in Enkhuizen te houden. Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft deze uitnodiging in dank aanvaard. De algemene ledenvergadering en de lunch werden gehouden in de Zuiderkerk, ook wel genoemd de Sint Pancraskerk. De bouw van de kerk begon in 1423/1424. De laatste restauratie vond in de periode 2000-2004 plaats.
Ondanks dat de weersvoorspellingen slecht waren, was het weer redelijk. Tijdens de wandeltocht en het varen bleef het niet helemaal droog, maar over het algemeen was het goed te doen.
De ontvangst
De leden en genodigden (bij elkaar ongeveer 120 mensen) werden bij de ingang begroet door voorzitter Jan Smit of een van de andere bestuursleden. Een aantal mensen werd gebracht door een pendelbusje dat heen en weer reed tussen de parkeerplaats bij het station en de Zuiderkerk.
In de kerk werden koffie en thee en gevulde koek gepresenteerd. Op het scherm in de kerk werd een door bestuurslid Netty Zander vervaardigde fotopresentatie met opnamen van Westfriesland en activiteiten van het Westfries Genootschap vertoond.

De vergadering
Na het welkomstwoord van voorzitter Jan Smit, kreeg burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Enkhuizen het woord. Hij verwelkomde de aanwezigen in zijn gemeente. De burgemeester wees ook op het belang van het behoud van cultureel erfgoed. Verenigingen als Oud Enkhuizen en het Westfries Genootschap spelen daarbij een grote rol. De burgemeester wees ook op de streektalen. Deze zijn belangrijk voor de eigen identiteit van het gebied waar ze gesproken worden. Om zijn woorden te onderstrepen meldde de burgemeester zich aan als vriend van het Westfries Genootschap.
Jan Smit bedankte de burgemeester met een doosje bonbons en een Westfries kwartetspel. De burgemeester is nog maar negen maanden in functie in Enkhuizen en het kwartetspel kan hem volgens de voorzitter helpen om vertrouwd te raken met een aantal Westfriese begrippen en tradities.

Openingstoespraak
Nadat de burgemeester wegens andere verplichtingen de kerk had verlaten, hield de voorzitter in het Westfries zijn openingstoespraak. Hij begon met de aanwezigen te vragen een minuut stilte in acht te nemen voor de leden die in het afgelopen verenigingsjaar overleden waren. Hierna stelde hij de aanwezige bestuursleden en secretariaatsmedewerker Corina van Willegen voor aan de leden.
De voorzitter blikte terug op het afgelopen verenigingsjaar. Voor al het gewone maar belangrijke werk van de commissies en stichtingen en de Vereniging van Westfriese Monumentale Kerken verwees hij naar de jaarverslagen in het 86e jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw.
Dit jaar bestaat het Westfries Genootschap 95 jaar. In 2018 was het 65 jaar geleden dat de klederdrachtcommissie, een van de voorlopers van de Commissie Kap en Dek, werd ingesteld en dit jaar viert Stichting Westfriese Families haar 65-jarig bestaan. De bij Stichting Creatief Westfries aangesloten skroiversgroep Hoogwoud bestaat dit jaar 25 jaar.
Het nieuwe beleidsplan dat betrekking heeft op de periode 2019 tot en met 2023 is op 14 november 2018 definitief vastgesteld door het Algemeen Bestuur. Elk jaar worden er een of meer punten uitgekozen die in dat jaar speciale aandacht krijgen. Dit jaar is dat het werven van Vrienden van het Westfries Genootschap.
Er wordt veel aandacht besteed aan de publiciteit. Onze activiteiten worden onder de aandacht gebracht door publicaties in de krant, de weekbladen, de website en Facebook.
Helaas is de in het voorbije verenigingsjaar begonnen samenwerking met de regionale omroep WEEFF al na acht televisie-uitzendingen al weer gestopt.
De voorzitter blikte ook kort terug op de najaarsstreekmiddag in Kolhorn en op de voorjaarsstreekmiddag in De Weere. Het waren geslaagde bijeenkomsten. Bijzondere activiteiten waren dit jaar twee bedrijfsbezoeken aan Dekker Chrysanten in Hensbroek en de beklimming van de toren van de Grote Kerk in Hoorn.
In samenwerking met anderen werden respectievelijk Toonbeeld Westfries in Zandwerven en de Zomeravondwandeling in Twisk georganiseerd. De zomeravondwandeling had dit jaar een record aantal betalende bezoekers.

Met het Westfries Archief en de plaatselijke historische verenigingen uit oostelijk Westfriesland worden in 2020 te houden tentoonstellingen voorbereid met als thema ‘75 jaar Vrijheid in Westfriesland’.
Vanwege het 95-jarig bestaan van onze vereniging sponsorden we een paardenrubriek tijdens de Landbouwshow in Opmeer onder de naam Westfries Genootschap Prijs.
Het nieuwe jaarboek werd op 29 juni gepresenteerd in het Regionaal Archief Alkmaar.
De voorzitter benadrukte de belangrijke functie van het Westfries Genootschap als cultuurhistorische vereniging. In een wereld die alle dagen verandert is kennis van de eigen leefomgeving en de cultuur van het gebied waar men woont, van groot belang.
Bijna iedereen wil immers graag ergens bij horen en zich ergens thuis voelen.
Veel zorgen geeft het tempo waar in het landschap verandert. Landbouw, industrie, handel en vervoer zijn belangrijk, net als woningbouw, energievoorziening en toerisme. Maar bij alle plannen die er gemaakt worden mag het belang van het landschap en de monumenten niet uit het oog worden verloren. We moeten zuinig zijn op de mooie plekjes die er in ons gebied nog zijn.
Aan het eind van zijn toespraak wees de voorzitter op de Westfrieslanddag op 2 november 2019 in de Spartahal in Schagen. Met als doel leden en vrienden te werven laten het Westfries Genootschap en haar commissies en andere organisaties waar zij mee samenwerken aan het grote publiek zien wat zij allemaal doen. Er is van alles te doen en beleven. Op die dag zullen ook de prijswinnaars van de verkiezing van de mooiste vrijstaande woning van Westfriesland bekend gemaakt worden.
Het vervolg van de vergadering
Na de openingstoespraak volgden de gebruikelijke agendapunten. Meegedeeld werd dat er binnenkort een USB-stick komt met 99 Westfriese verhalen van Joop van Diepen. Na de ingekomen stukken (deze laatste waren er niet), de benoeming van de notulencommissie, verslag van de notulencommissie van vorig jaar, vaststellen van de notulen van de algemene ledenvergadering van vorig jaar, goedkeuring jaarverslag van de secretaris over 2018, verslag van de rekeningcommissie over 2018, goedkeuring van de rekening van de penningmeester over 2018, benoeming rekeningcommissie 2019, verkiezing bestuursleden volgde de rondvraag.
Bestuursverkiezingen
De bestuursverkiezingen werden geleid door secretatis Jan Wittink. De bestuursleden Hans van Kampen en Jan Smit waren volgens rooster aftredend en werden herkozen. Beiden bedankten de leden voor het in hen gestelde vertrouwen.
De bestuursleden Peter Koopman en Joop Schouten waren beiden ook statutair aftredend, maar zij waren niet herkiesbaar. Door het aftreden van Peter Koopman ontstond er een vacature voor de functie van penningmeester. In zijn plaats was door het bestuur Nico Braak voorgedragen aan de leden. Nadat hij de leden kort had toegesproken werd hij onder applaus door de leden benoemd.
De Westfrieslandprijs
Op voordracht van de daarvoor bestaande adviescommissie van drie personen heeft het dagelijks bestuur besloten de Westfrieslandprijs 2019 toe te kennen aan een kandidaat in de categorie ‘Regionale musea, tentoonstellingen en platforms’. De voorzitter mocht de prijs overhandigen aan de vertegenwoordigers van Stichting Nederlands Stoommachine Museum.
Het waren voorzitter Johan Bommerson, penningmeester Kees Kruyer en directeur Harry de Bles. De prijs is een waardering voor de cultuurhistorische, educatieve en recreatieve activiteiten van het museum. Niet alleen draagt het bij aan de vergroting van de kennis over de toepassing van stoomkracht, maar het laat ook zien dat stoombemaling vroeger van groot belang was voor de waterhuishouding in oostelijk Westfriesland. Het museum is niet alleen interessant voor de liefhebbers van techniek, maar ook voor het grote publiek.
Dat blijkt ook wel uit de grote belangstelling voor de vele activiteiten.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000. In zijn dankwoord gaf directeur Harry de Bles aan dat het geld vermoedelijk zal worden gebruikt voor het realiseren van een nieuwe exposite onder de naam Nederland op Stoom.

Rondvraag
Ina Broekhuizen-Slot, de voorzitter van de Bouwhistorische Commissie wees op het nieuwe project van deze commissie. Na de projecten over koolboeten en voersilo's buigt de commissie zich de komende tijd over hooivijzels. De commissie is op zoek naar hooivijzels binnen de Westfriese Omringdijk die nog zoveel mogelijk in de originele staat verkeren.
Afscheid bestuursleden
Speciale aandacht was er voor de beide aftredende bestuursleden. Peter Koopman is acht jaar penningmeester geweest en maakte als zodanig deel uit van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Daarnaast heeft hij de nodige andere taken vervuld. De laatste tijd was hij lid van de bouwhistorische commissie. Jarenlang was hij het aanspreekpunt voor het onderhoud van de gebouwen. Vooral in de tijd dat de woning Dal 3 werd verbouwd heeft dit veel tijd en aandacht van hem gevraagd.
De voorzitter bedankte hem voor zijn grote inzet en het zorgvuldige financiële beheer. Hij laat onze vereniging met een solide eigen vermogen achter.
Bestuurslid Anneke Helder gaf Peter als aandenken aan zijn bestuursperiode een door haar zelf vervaardigd zilveren sieraad in de vorm van het logo van onze vereniging. Bestuurslid Petra Tromp overhandigde hem een bos bloemen voor zijn vrouw Ineke. Vervolgens bedankte Peter de leden voor de blijken van waardering en voor het in hem gestelde vertrouwen.

Joop Schouten heeft twintig jaar deel uitgemaakt van het bestuur. Als lid van de Commissie Organisatie en Educatie was hij samen met anderen verantwoordelijk voor de organisatie van de Westfriezendag, de streekdagen en van talloze excursies. Bij de cursus ‘Kennismaken met Westfriesland’ verzorgde hij het dialectdeel.
Tijdens de diners op de Westfriezendagen was hij heel wat keren actief als ceremoniemeester.
Hij zat onder andere een tijdje in de bouwhistorische commissie en hij was afgevaardigde van het Westfries Genootschap in het bestuur van Stichting Westfriese Molens.
Op de Westfriezendag van 4 september 1993 is Joop Schouten benoemd tot lid van verdienste van het Westfries Genootschap. Dit als blijk van waardering voor de manier waarop hij gedurende 18 jaar als programmaleider van de Stichting ter Bevordering van de Westfriese Folklore mede vorm heeft gegeven aan de promotie van Westfriesland.
De aanwezige leden stemden onder applaus in met het voorstel van het bestuur om hem te benoemen tot erelid. Hij is de eerste die zowel lid van verdienste als erelid van onze vereniging is. Bij de benoeming tot erelid hoort een zilveren erepenning die hem door de voorzitter overhandigd werd. Bestuurslid Petra Tromp overhandigde vervolgens een bos bloemen aan Gré, de vrouw van Joop. In zijn dankwoord blikte Joop Schouten nog even terug op de afgelopen twintig jaar.
De huldiging werd gevolgd door een muzikale ode, gemaakt en gezongen door bestuurslid Netty Zander. Telkens als de leden het refrein zongen, overhandigde een bestuurslid aan Joop een streekproduct. Ten slotte kreeg hij nog een map waarin de herinneringen van de andere bestuursleden aan zijn bestuursperiode waren gebundeld.

Orgelconcert
Het ochtendprogramma wordt besloten met een orgelconcert op het monumentale orgel van de Zuiderkerk. De basis hiervan dateert vermoedelijk uit de zestiende eeuw. In 1992 is het gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van 1799. Organist Piet Spoelstra gaf voorafgaand aan de bespeling een korte beschrijving van het orgel en de te spelen werken.

Sluiting van de vergadering
De voorzitter bedankte alle aanwezigen voor hun inbreng en sloot af met een uitleg over het programma voor de rest van de dag.
De lunch
Na de vergadering was het tijd voor de lunch. Deze keer moesten de leden de soep, de broodjes en het drinken ophalen bij het buffet. Het fruit werd naderhand uitgedeeld.
Bijna iedereen die bij de vergadering was, nam ook deel aan de lunch.
De excursies
Er was een viertal excursies waar de leden aan deel kon nemen. Hier deden ongeveer 115 mensen aan mee.
Stadswandeling Enkhuizen
Onder leiding van gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen maakten twee groepen een wandeling door de stad. Enkhuizen telt veel monumenten. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan De Waag, het pand waar Vereniging Oud Enkhuizen sinds kort gevestigd is.

Project Musicq Enchuysen met een concert van De Zoete Inval in het Roode Hert in Bovenkarspel
In 2010 deed de Nederlandse volksmuzikant Cor van Sliedrecht een opmerkelijke ontdekking.
In het Westfries Archief vond hij in een ‘verslag van reizigers, handwerkslui en bevoorraders van schepen’ een flinke hoeveelheid instrumentale muziek uit het midden van de zeventiende eeuw, afkomstig uit Enkhuizen.
Cor van Sliedrecht vertelde over zijn ontdekking en het project en Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, vertelde over Enkhuizen in de zeventiende eeuw.
Het gezelschap De Zoete Inval speelde een aantal van de recent ontdekte melodieën.

Bezoek aan en rondleiding in Sow tot Grow Enkhuizen
Sow tot Grow Experience is de opvolger van het vroegere museum Saet en Cruyt in Andijk, maar dan in een geheel nieuwe opzet. Het museum is gevestigd in het vroegere weeshuis aan de Westerstraat. De leden kregen hier na de introductie een uitleg over het gebouw en het doel van de experience. De geschiedenis van de zaadteelt kwam aan de orde, er werd een film vertoond en er was een rondleiding door het gebouw.

Uitleg over de zaadteelt bij Sow tot Grow. (Foto Pieter van de Berge)
Rondvaart van Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel en bezichtiging IVN-gebouw
Met twee open schuiten werd er vanuit Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel gevaren. Daar was gelegenheid om het onderkomen van het IVN te bekijken.

Afsluitende bijeenkomst en buffet
De dag werd afgesloten in Het Roode Hert in Bovenkarspel.
Allereerst was er gelegenheid om met elkaar onder het genot van een drankje even na te praten. De dag werd afgesloten werd met een warm en koud buffet. Hier deden 52 mensen aan mee. Bestuurslid Anneke Helder was ceremoniemeester. Tijdens het eten was er een aantal leden dat een voordracht hield.

In 2010 deed de Nederlandse volksmuzikant Cor van Sliedrecht een opmerkelijke ontdekking.
In het Westfries Archief vond hij in een ‘verslag van reizigers, handwerkslui en bevoorraders van schepen’ een flinke hoeveelheid instrumentale muziek uit het midden van de zeventiende eeuw, afkomstig uit Enkhuizen. Dit leidde tot het bijzondere Project Musicq Enchuysen.
Cor van Sliedrecht vertelt over zijn ontdekking en het project en Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, vertelt over Enkhuizen in de zeventiende eeuw.
Het gezelschap De Zoete Inval speelt een aantal van de recent ontdekte melodieën.
Het concert is ook te bezoeken voor niet-leden.
Zaal open: 13.45 uur.
Aanvang: 14.15 uur.
Einde: 16.30 uur.
De kosten bedragen € 17,50 per persoon. Daarbij is twee maal koffie en thee en een keer koek inbegrepen.
Het adres van het Roode Hert is Hoofdstraat 235 in Bovenkarspel. Bij het restaurant is voldoende gratis parkeergelegenheid beschikbaar.
Aanmelden kan bij het Westfries Genootschap per e-mail


1. Opening
De voorzitter van het Genootschap, Jan Smit, heet de aanwezigen van harte welkom, hij doet dat in het dialect.
Beste mese,
Moin naam is Jan Smit. Mooi om jolle allegaar op deuze eerste zatereg van september weer te zien. Leide van 't Westfries Genoôskip, ereleide, leide van verdienste, gaste: welkom allegaar. Gelukkig binne d'r vedaag ok weer heêl wat mese die in kleiderdracht komen binne. We wete allegaar hoe veûl werk 't is om pikt in dreven op pad te gaan, dat we magge gerust efkies voor deuze mese klappe.
We krege van verskellende mese bericht dat ze onverhoupt niet kome konne. Sommige deur ziek in zeer, are omdat ze op vekantie binne of nei een feissie moste. Nôselijk vezelf, maar we houpe dat ze dat ze d'r 't are jaar wel baai weze kinne.
Nei voif mooie Westfriezedage in Skagen zitte we noû aan de oôstkant van Westfriesland in Bovenkarspel. 't Rooie Hert was vroeger 't voorportaal van de Bloembollevoiling West-Friesland, later de Bloembollevoiling CNB. Je kinne noû buiten de CNB halle nag zien. Ik zoû zage koik maar goed, want d'r is een kans dat ze over niet al te lange toid sloupt worre.
Na het welkomstwoord kreeg burgemeester Ronald Wortelboer van de gemeente Stede Broec het woord. Hij verwelkomde de aanwezigen in zijn gemeente en dook tegelijkertijd in de historie van het gebied, waarbij onder andere de Zesstedenweg en het recent door het Westfries Museum verworven lakzegelstempel ‘Signet Oppidi Grotebrocani’, ofwel zegel van de stad Grootebroek aan de orde kwamen.
Jan Smit bedankte de burgemeester voor zijn woorden met een doosje bonbons en zei dat het hem tijdens een bezoek aan het gemeentehuis opgevallen was dat de burgemeester, die zelf oorspronkelijk uit Groningen komt, een grote belangstelling heeft voor de Westfriese cultuur en de Westfriese taal.
Openingstoespraak van de voorzitter
Leide in vriende van 't Westfries Genoôskip,
Voordat we terugkoike op 't verenigingsjaar 2017/2018 stane we eerst efkies stel baai de mese die we misse omdat ze in 't verbaaie verenigingsjaar overleden binne.
't Is ondoenlijk om al hulle name op te noemen. Toch wel ik voor een paar mese een uitzondering make. Op 20 januari overleed oôs erelid Bert Kölker. Haai was 20 jaar bestuurslid van 't Genoôskip in 44 jaar lid van de redactie van 't jaarboek. Jarelang was ie bestuurslid van Stichting Projector in veerder het ie ok nag in de raiskemissie zeten.
Op 27 mai overleed oôs lid van verdienste Evert de Vries. Haai het 36 jaar lang de Krôniek van Westfriesland maakt voor oôs jaarboek.
Maar deuze twei manne binne niet de ienige die niet meer in oôs midden binne. Bekinde in minder bekinde mese binne d'r niet meer. 't Grôte gevaar is dat ik 'r ientje vergeet te noemen, in dat wel ik aigenlijk niet, want alle leide in hulle partners binne oôs even lief. Zelle we voor al die mese die we misse een menuut stel weze?
Jan Smit stelt de bestuursleden voor: Jan Wittink uit Hippolytushoef, secretaris. Peter Koopman uit Wognum, penningmeester.
Verder: Anneke Helder, Petra Tromp, Netty Zander, Piet Zwaan, Hans van Kampen, Joop Schouten en Kees Kreuk.
Nan Beers kon helaas niet aanwezig zijn evenals Corina van Willigen (secretariaatsmedewerkster) die weer alle voorbereidingen voor haar rekening had genomen.
Jaaroverzicht
Din binne we noû toe an 't jaaroverzicht. We beginne in aigen huis. Vorig jaar krege we van de kemissie Kap in Dek een cheque van € 2.500. Die kwam goed van pas, want 't deurkalf in 't naambord boven de toegangspoort nei 't Timmermansgildehuis ware dringend aan groôt onderhoud toe. 't Oûwe deurkalf is neimaakt met een apperaat dat deur de computer anstuurd wordt in d'r is een nuw naambord komen. 't Ziet 'r allegaar weer heêl mooi uit. Op de website staat een foto van drie leide van de kemissie Kap in Dek voor de poort Die foto komt ok in 't nuwe Vierkant. Veerder het de trap nei boven een extra trapleûning kregen in is de gevel aan de zuidkant opnuw voegd.
Veûl andacht was 'r voor de campgane ‘Red de Stolp’. Samen met Erfgoedvereniging Bond Heemskut in de Boerderaaiestichting Noord-Holland Vriende van de Stolp in met ondersteûning van are erfgoedurganisaties hawe we baai de pôlitiek in 't publiek andacht vroegen voor de stolp. 't Gaat heêl zoetjies, maar alle jare verdwoine d'r wel een stik of dertig stolpe, deur brand, sloup nei achterstallig onderhoud of omdat ze weg moete voor een industrieterroin, een nuwe weûnwoik of een weg. Van de tienduizend vooroorlogse stolpe binnen d'r noû nag ongeveer voifduizend over. Op 28 juni is 'r een petitie anbôden an twei leide van Provinciale State. Ze hawe beloufd dat ze d'r serieus mee an de gang gane.
Baai de actie hawe we ok goed overleg had met de historische verenigings uit Noord-Holland. Dat is belangroik, want samen staan je sterk. De fotowedstroid was een groôt succes. We krege maar liefst 160 foto's van stolpe binnen, de ien nag mooierder as de aar.
Samen met Heemskut in de Boerderaaiestichting zelle we voor wat betreft de stolpe de vinger an de pols hoûwe.
Ôze neijaarsstreekmiddeg van 4 nevember stond ok in 't teken van de stolp. Harold Bos hield een lezing over 't interieur van de stolpe. Een aar hougtepunt van die middeg was een bezoek an de stolp Welgelegen in Woggelum, weervan 't intereur grôtendeêls nag authentiek is in weervan de inrichting ok hêlegaar in stoil is.
Op de voorjaarsstreekmiddeg van 26 mai namme we een koikje baai een paprikakweiker op Agriport in de Wieringermeer. Jacques Dekker hield een lezing over voeding, gezondhaid in energie : Noord-Holland as de groene apotheker van de wereld.
Veerder krege we van Petra Barendse uitleg over aardwarmte.
Voor de tweide keer was 'r Toônbeeld Westfries. Samen met Creatief Westfries in de Expôsitiekring Beêldende Kunst Opmeer hadde we op 3 juni een mooie in gezellige middeg op toûw zet in Zandwurven. Westfriese skoivers droege voor uit aigen werk dat paste baai een skilderaai van een kunstenaar. d'r was dut keer ok een bigband baai.
De zeumeivendwandeling in Twisk trok dut jaar heêl veûl volk. Behalve ôze kemmissie Kap in Dek ware deer ok de Vereniging in 't Pak in de Gidsegroep Twisk van 't Nut baai betrokken. Alle mese hawe bar genôten.
De samenwerking met de plaatselijke historische verenigings verloupt wisselend. Met sommige hawe we hêle goeie ketakte, met are minder of niet. Toch perbere we samen met 't Westfries Archief de samenwerking te stimuleren. Jammer genoeg bloift dat vooral beperkt tot oôstelijk Westfriesland. Samenwerking het de groôste kans van slagen as 't om losse thema's gaat. Een voorbeêld deervan is de nuwe privacywet, de AVG. An een cursies over deuze AVG die we op 26 juni geven hawe in samenwerking met 't Vraaiwulligerspunt deide 23 mese van 12 historische verenigings mee.
Veûl belangstelling was 'r voor de cursies Kinniesmake met Westfriesland van 4 eivende in 't Trefpunt in Woggelum. d'r deide 35 mese an mee. Over 't algemien ware ze allegaar heêl erg tevreden.
Ok de opkomst baai de cursies Kinniesmake met Westfriesland voor gemeentereids- in collegelede was erg goed. We hadde verdeêld over twei zateregochende 34 cursiste die 't nôdige te horen krege over 't Westfriese landskip, de Westfriese Omringdoik in de stolpe.
In juli hawe jolle allegaar weer een prachtig jaarboek in de bus kregen weerin jolle nag veûl meer leze kinne over allies wat 'r in 't verbaaie jaar beurd is. Al ôze kemissies in stichtings in de Vereniging voor Westfries Mônumentale Kerke binne heêl actief.Geloik met 't jaarboek kwam ok 't nuwe Vierkant uit. 't Vierkant is noû in 't vierkant in deer is de redactie best een beetje groôsk op.
D'r is veûl belangstelling voor Westfriesland in de Westfriese cultuur. Dat ziene we vooral baai incidentêle activitoite. d'r is veûl inzet nôdig voor 't behoud van 't Westfriese foinmazige landskip in de mônumente in oôs gebied. Wie in 't jaarverslag van de Stichting voor Landelijk Skoôn in 't nuwe jaarboek lezen het over allerhande planne weer de Westfriese Omringdoik baai betrokken is, in over de planne voor zonnewaidies, die weet dat we niet achterover leûne kinne.
D'r binne ok zurge over 't Westfries Genoôskip zelf. Leek 't 'r vorig jaar op dat de noû al tien jaar durende achteruitgang minderder werd, dut jaar bleek dat toch niet 't geval. Allies baai mekaar zittte we noû op reûm 1850 leide. Alle andacht in waardering voor allies wat we doene maakt nag niet dat mese in grôte getale lid worre. We krogge gelukkig ammaar nag wel nuwe leide, maar 't binne d'r jammer genog niet genog om 't antal op poil te hoûwen.
Dat mese doen jolle best om nuwe leide an te bringen.
Op 7 aprel hadde we de kemissiemiddeg in Obdam. 't Gong deer over de vraag wat 't Westfries Genoôskip onderskaidt van plaselijke historische verenigings in van are erfgoedinstellings. Met are woorde: wat is de betekenies van 't Westfries Genoôskip?
De uitkomste van dut overleg gebruike we voor 't maken van een nuw belaidsplan voor de periôde 2019 tot in met 2023. Ik noem een paar punte:
a. 't Westfries Genoôskip is een bron van kinnies met betrekking tot de cultuurhistorie van heêl Westfriesland, weer heêl veûl mese gebruik van make.
b. 't Westfries Genoôskip is een verbindende skakel tussen de onder ôze paraplu vallende kemmissies, stichtings in vereniging in voor de plaselijke historische verenigings in stichtings in Westfriesland.
Kortom: 't Westfries Genoôskip doet 'r toe!
Are jaar is weer een lustrumjaar. In 2019 bestane we 95 jaar. Een klain feisie, weer we as bestuur wat andacht an geve welle.
Wat moin betreft bloift 't deer niet baai in leve we toe nei 2024 as 't 100 jaar leden is dat we opricht binne. Tot die toid is 'r nag genog te doen in te beleven.
Dit was de opening. Hij wenst de leden een goede vergadering.
2. Benoeming notulencommissie
Het bestuur stelt u voor om in de notulencommissie voor dit jaar te benoemen:
Alie Vis-Best uit Middenbeemster en Dirk van Diepen uit Heiloo.
Ingestemd wordt met de benoeming van beiden.
3. Verslag notulencommissie 2017
De notulen van 2017 en het verslag van de notulencommissie zijn na te lezen op www.westfriesgenootschap.nl. De notulencommissie, bestaande uit Trudy Bolten en Henny Honig- van Stralen hebben schriftelijk aangegeven in te stemmen met de notulen.
De voorzitter stelt de vergadering voor de notulen goed te keuren. De vergadering stemt in met de notulen van 2017.
De secretaris wordt bedankt voor het opstellen van de notulen en de notulencommissie voor het beoordelen daarvan.
4. Mededelingen en ingekomen stukken
De secretaris deelt mee dat er geen ingekomen stukken zijn. De voorzitter meldt, dat er ook geen mededelingen zijn.
5. Goedkeuring jaarverslag over 2017 opgenomen in West-Friesland Oud & Nieuw 85
Het jaarverslag van de secretaris staat op de bladzijden 190 tot en met 193 van het jaarboek 2018.
Er zijn geen opmerkingen en het verslag wordt vastgesteld. De secretaris wordt bedankt voor het maken van dit verslag.
6. Verslag van de rekeningcommissie over 2017
De heren Bierman en van Dolder hebben de jaarrekening gecontroleerd en akkoord bevonden en stellen de vergadering voor hiermee akkoord te gaan.
De voorzitter bedankt de commissie voor hun werk.
7. Goedkeuring van de rekening van de penningmeester over 2017, opgenomen in West-Friesland Oud en Nieuw 85
De balans per 31 december 2017 en de winst- en verliesrekening over 2017 zijn in verkorte vorm afgedrukt op blz. 194 en 195 van het jaarboek 2018.
De voorzitter vraagt aan de leden of zij gelet op de verklaring van de rekeningcommissie de jaarrekening 2017 goedkeuren en of zij het bestuur dechargeren voor het tot en met 2017 gevoerde beleid. De ALV gaat hiermee akkoord.
De voorzitter bedankt de penningmeester voor het vele werk van de afgelopen jaren.
8.Benoeming rekeningcommissie 2018
Jaarlijks treedt een van de beide leden van de rekeningcommissie af. Dit jaar is dat de heer Cor van Dolder. Hij wordt bedankt voor zijn werk in de afgelopen twee jaren.
De heer Klaas Jan Bierman mag en wil nog een jaar doorgaan.
Het bestuur stelt voor om in de plaats van Cor van Dolder te benoemen Jan Vriend uit de Zuidermeer. De ALV gaat hiermee akkoord.
9.Verkiezing bestuursleden
De bestuursleden Anneke Helder en Kees Kreuk zijn statutair aftredend. Zij stellen zich beiden herkiesbaar. Het bestuur stelt voor hen te herbenoemen. Er zijn bij het bestuur geen tegenkandidaten aangemeld.
De voorzitter noemt de namen van de beide bestuursleden één voor één op en vraagt vervolgens per bestuurslid of de ALV instemt met herbenoeming van dit bestuurslid.
Als eerste: Anneke Helder: applaus
Als tweede: Kees Kreuk: applaus
De voorzitter constateert dat zij beiden bij deze zijn herbenoemd. Hij bedankt Anneke en Kees voor het feit dat zij zich weer vier jaar lang voor onze vereniging in willen zetten.
Anneke bedankt de leden voor het in haar gestelde vertrouwen. Ze vond het toch weer een spannend moment. Zij is dankbaar dat zij haar bijdrage kan leveren aan het Westfries Genootschap. Kees Kreuk sluit zich graag aan bij de woorden van Anneke.
In de uitnodiging voor deze vergadering hebben de leden kunnen lezen dat het bestuur op het moment van het verzenden daarvan in gesprek was met een kandidaat bestuurslid.
Het verheugt de voorzitter dat deze gesprekken goed zijn verlopen. Annet Staal-Koster uit Berkhout heeft zich bereid verklaart het bestuur te versterken.
Annet- Staal stelt zich aan de leden voor.
De ALV gaat akkoord met de benoeming van Annet Staal- Koster tot bestuurslid. De voorzitter heet haar van harte welkom binnen het bestuur.
De vergadering wordt onderbroken voor de uitreiking van de Westfrieslandprijs 2018
Voor de toekenning van deze prijs bestaat een reglement dat is goedgekeurd door het algemeen bestuur van het Westfries Genootschap. Het dagelijks bestuur beslist over de toekenning van deze prijs op basis van het advies van een onafhankelijke adviescommissie van drie personen.
Het is dit jaar al voor de veertigste keer dat deze prijs wordt uitgereikt. De eerste keer dat deze werd uitgereikt was in 1979. De toenmalige voorzitter Volkert Nobel reikte deze op de Westfriezendag in De Vest in Alkmaar uit aan Jan Pannekeet die in 1979 zijn proefschrift ‘Woordvorming in het hedendaags Westfries’ voltooide en daarop promoveerde tot doctor in de Nederlandse taal- en letterkunde.
Dit jaar is gekozen voor een kandidaat in de categorie ‘Gebouwen, molens en restauratieprojecten’.
Onze vereniging is een cultuurhistorische vereniging. Bij zo'n vereniging spelen naast cultuur en historie ook begrippen als erfgoed en traditie een grote rol. Het zijn woorden die nauw met elkaar verbonden zijn. Erfgoed is datgene wat men van zijn voorouders erft. De term erfgoed wordt toegekend aan zaken die mensen waarderen, waar ze zich mee identificeren en die ze door willen geven aan toekomstige generaties. We onderscheiden materiele erfgoederen zoals monumentale gebouwen en immateriële erfgoederen.
Wat we nu als erfgoed of monument zien gaat vaak om zaken die ooit ontstonden om te gebruiken het leven van alle dag. Gedacht kan worden aan kerken, stolpboerderijen en dijken die werden aangelegd om de mensen, dieren en het achterland te beschermen tegen het water en molens. Molens werden gebouwd om polders droog te malen en het waterpeil te reguleren, om hout te zagen, graan te malen en ga zo maar door.
Veel handelingen en gewoontes die we nu immateriële erfgoederen noemen, hebben een economische achtergrond. Enkele voorbeelden worden aangegeven: het ambacht van diamantbewerker, het ambacht van handmatig klompen maken en het ambacht van molenaar.
Materieel erfgoed dat ontstaan is uit economische motieven , immaterieel erfgoed in de vorm van het ambacht van molenaar, het komt allemaal samen bij de winnaar van de Westfrieslandprijs 2018. Het is Stichting Johannes Bos uit Koedijk.
Aan de documentatie van de adviescommissie voor de Westfrieslandprijs ontleent de voorzitter het volgende:
De Westfriese Omringdijk werd in Koedijk aan het Noord-Hollands Kanaal tot 1930 opgesierd met een molen. Bekend is dat op deze plaats in ieder geval vanaf 1573 een molen aanwezig was. De laatste molen die daar heeft gestaan, molen De Koe, kwam in 1847in handen van de familie Bos. Vanaf 1866 werd het functioneren van het bedrijf versterkt met een maalderij op stoom. In 1930 werd molen De Koe gesloopt. Het malen werd voortgezet met een elektrische maalderij. De familie Bos richtte zich vooral op het malen en mengen van graan voor veevoer. Tussen 1960 en 1980 beleefde het bedrijf zijn hoogtepunt en had een veelheid van silo's en opslagmogelijkheden, die overigens in schril contrast stonden met de omgeving van de molen. Johannes Bos was de laatste molenaar en tevens de man die besloot om het gehele complex en financiële middelen onder te brengen in een stichting met als doel om de oude situatie met meelmolen en aanverwante gebouwen weer in ere te herstellen en het landschappelijk perspectief op die plek weer nieuw elan te geven.
Stichting Johannes Bos is er na jarenlange voorbereiding in geslaagd om in 2008 met de bouw van meelmolen De Gouden Engel te beginnen. In 2009 was het werk klaar en werd de molen officieel in werking gesteld. De wethouder noemde de nieuwe molen een monument van de toekomst. Het gaat hier om een achtkantige stellingmolen met een buiten krui-inrichting. De molen torent op zijn gemetselde onderstuk hoog boven het landschap uit. Naast de molen is de molenschuur gebouwd, met beneden een café-restaurant en boven het onderkomen annex tentoonstellingsruimte van de Historische Vereniging Koedijk. Op het terrein is een stenen koolschuur uit 1894, de oudste nog bestaande koôlboet van Koedijk, afkomstig van een andere plek op de Kanaaldijk, herbouwd. De oude knechtswoning uit 1871 is gerestaureerd en op passende wijze ingericht als kantoor voor de stichting. De voormalige stoommaalderij is weer teruggebracht naar de situatie uit 1929 met twee koppels maalstenen. De aandrijving is nu elektrisch.
De naam is ontleend aan het Gouden Engelfeest, het op Sinterklaas lijkende feest dat in Koedijk van oudsher op 31 december werd gevierd.
Maalderij De Gouden Engel specialiseert zich in het malen van meel voor menselijke consumptie, er is een banketbakkerij en verkooppunt voor onder andere meel en brood. Er worden rondleidingen voor groepen georganiseerd, maar ook de geïnteresseerde passant is al snel enkele uren zoet op het omvangrijke complex, dat op drie dagen in de week geopend is en bovendien regelmatig op zondag. Een uitgebreide groep vrijwilligers ondersteunt de dagelijkse activiteiten van het bestuur.
Op woensdag 8 augustus heeft de voorzitter alles met eigen ogen gezien. Hij trof het, want het was uitstekend weer om te malen en op dat moment werd er door een vrijwillige molenaar biologische rogge afkomstig van Texel gemalen.
De voorzitter vraagt Bart Slooten, voorzitter van de Stichting Johannes Bos, om naar voren te komen.
Het is hem een groot genoegen om de Westfrieslandprijs 2018 aan Stichting Johannes Bos uit te reiken.
Op de oorkonde staat:
Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft besloten de Westfrieslandprijs 2018 toe te kennen aan
Stichting Johannes Bos
vanwege haar inzet voor het in ere herstellen van het molen- en maalderijcomplex in Koedijk.
Dit door de bouw van de stellingmolen De Gouden Engel, de restauratie van de maalderij en de knechtswoning, het in stijl bouwen van een molenschuur en de verplaatsing en restauratie van een koolboet.
Bovenkarspel, 1 september 2018
J. Smit
Voorzitter
J. Wittink
Secretaris
Ook wordt de bij de prijs behorende cheque van € 1.000 overhandigd.
Bart Slooten bedankt het Westfries Genootschap voor deze prijs. Zij zijn erg blij met de prijs en erkenning. Hij geeft een korte uitéénzetting van de Stichting Johannes Bos en verwijst naar de andere molen van de Familie Bos, de Lastdrager. Deze molen zal worden gerestaureerd. Er zal weer een complete molen van worden gemaakt. Naast de provinciale subsidie is nog veel geld nodig. De molen is genomineerd voor de Molenprijs 2018. Hij roept de aanwezigen op te stemmen voor deze prijs. De leden zullen nog worden geïnformeerd via een nieuwsbrief.
Voorstel benoeming lid van verdienste
Het was in het jaar 1953 dat het bestuur van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland besloot tot het instellen van een klederdrachtcommissie. De eerste commissie werd in 1955 opgeheven, maar al spoedig daarna kwam er een nieuwe commissie. In 1959 ontstonden uit de klederdrachtcommissie twee nieuwe commissies, de Commissie voor de Westfriese Klederdracht, de zogenaamde kostuumcommissie en de Werkgroep voor het Kappen Naaien. Omdat de werkgroep zich ook bezig ging houden met het hullen plooien kreeg deze een nieuwe naam en werd de Commissie tot Bevordering van de Instandhouding van de Traditionele Hoofdtooi, kortweg de Hoofdtooi-commissie. In 1988 werden beide commissies samengevoegd tot de nu nog bestaande Commissie Kap en Dek.
De voorzitter vraagt, Barbara Zweet-Donker, voorzitter van deze commissie, naar voren te komen.
Barbara is in 1984 lid geworden van de Hoofdtooi-commissie. Haar moeder was toen voorzitter van deze commissie.
Na de samenvoeging van de kostuumcommissie en de hoofdtooicommissie in 1988 traden de voorzitters van die commissies af. Zowel mevrouw Stam-Rol als de moeder van Barbara werden in dat zelfde jaar tot lid van verdienste benoemd.
Zij werd in 1988 de voorzitter van de nieuwe Commissie Kap en Dek, een functie die ze nog steeds vervult. Ze is een ware ambassadeur van de Westfriese klederdracht.
Ze draagt haar kostuum en de bijbehorende sieraden met ere bij veel gelegenheden en waar mogelijk probeert ze ook anderen te stimuleren in dracht te gaan. Samen met haar man Roel vormt ze een ‘mooi steltje’. Ze heeft zich ingezet voor de cursussen kap naaien en zetten, hullen plooien en boerenhoedjes opknappen. Jammer genoeg is er voor deze cursussen de laatste jaren tekort belangstelling.
Voor onze PR activiteiten doen wij nooit tevergeefs een beroep op haar.
We zijn haar dankbaar voor alles wat ze voor het Westfries Genootschap doet en we hopen dat we nog een tijdje van haar onvermoeibare inzet mogen profiteren.
Tijdens de jaarlijkse veiling in Berkhout op de eerste zaterdag van februari is zij door de andere leden van de commissie Kap en Dek al in het zonnetje gezet.
Vandaag doen we dat tijdens deze algemene ledenvergadering. Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft van één van de leden een verzoek ontvangen om aan de algemene vergadering voor te stellen haar te benoemen tot lid van verdienste. Het algemeen bestuur heeft hierop instemmend gereageerd.
De voorzitter richt zich daarom nu tot de leden: Hij vraagt of zij er mee instemmen dat Barbara Zweet-Donker benoemd wordt tot lid van verdienste van het Westfries Genootschap?
Met luid applaus stemmen de leden in met de voordracht.
Barbara geeft aan totaal verrast te zijn door deze benoeming maar het geweldig vindt. Ze zet zich met plezier in voor Kap en Dek en het Westfries Genootschap. Ze is blij dat ze vroeger is gestimuleerd om dit te gaan doen en doet het nog steeds met veel plezier. Zij bedankt een ieder voor deze eer!
10. Rondvraag
Sybrand Konijn uit de Weere pleit voor jongere bestuursleden.
Joop Koopmans is blij met het Westfries Genootschap en om Westfries te zijn en geniet van de publicaties.
12. Sluiting
De voorzitter wenst een ieder nog een mooie dag. De vergadering wordt afgesloten met een muzikaal optreden van Gerda Govers en Wil Luiken.

Vereniging Oud Enkhuizen 75 jaar
Op zaterdag 7 september bent u van harte welkom op de Westfriezendag.
Dit jaar bestaat Vereniging Oud Enkhuizen 75 jaar. Het bestuur van deze vereniging heeft ons uitgenodigd om ter gelegenheid daarvan de Westfriezendag in Enkhuizen te houden. Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft deze eervolle uitnodiging in dank aanvaard. U wordt ontvangen met koffie of thee en krentenmik in de Zuiderkerk. Het adres is Zuiderkerkstraat 1. Het telefoonnummer is 06-29572630.
De kerk is een rijksmonument waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1423/1424.
In de kerk vinden de ontvangst, de vergadering en de lunch plaats.
Op de agenda van de algemene ledenvergadering staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs.
Het ochtendprogramma wordt besloten met een orgelconcert op het monumentale orgel, waarvan de basis vermoedelijk dateert uit de zestiende eeuw. In 1992 is het gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van 1799.
Parkeren en pendelbusjes
In de stad kunt u van 10.00 tot 20.00 uur uitsluitend met een parkeervergunning van de stad Enkhuizen parkeren of met een parkeerschijf in de blauwe zone. Voor de blauwe zones geldt een maximale parkeerduur van twee uur. Op het Dirck Chinaplein bij het VVV kantoor is ook een blauwe zone. Hier kunt u maximaal vijf uur parkeren. Bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in de hele binnenstad van Enkhuizen parkeren. Zij hebben hiervoor geen extra vergunning nodig en hoeven in de blauwe zone geen parkeerschijf te gebruiken. Bij het NS-station aan het Stationsplein 2 kunt u de gehele dag gratis parkeren. Daar vandaan is het ongeveer tien minuten lopen naar de kerk.
Voor wie dit te ver is of voor wie liever niet wil lopen, worden er vanaf 8.30 uur gratis pendelbusjes ingezet. Deze vertrekken vanaf de voorzijde van het station. Na afloop van de excursies brengen de pendelbusjes u weer naar het station.
Wie van de pendelbusjes gebruik van wil maken, wordt verzocht dit kenbaar te maken op het aanmeldingsformulier.
Excursies
Na de lunch trekken we erop uit. Verderop volgt een korte beschrijving van de vier excursies waar u uit kunt kiezen. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd. Voor alle excursies geldt dat deze alleen doorgang kunnen vinden bij voldoende deelname. U wordt daarom verzocht een eerste en een tweede keuze op te geven.
Borrel na afloop van de excursies en het afsluitende diner in Bovenkarspel
Na de excursies kunnen we niet meer in de kerk terecht. De borrel na afloop van de excursies en het diner vinden daarom plaats in Het Roode Hert in Bovenkarspel. Het adres is Hoofdstraat 235. Het telefoonnummer is 0228-511412. Bij het restaurant is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Het diner bestaat uit een uitgebreid koud en warm buffet, met als laatste gang een gevarieerd dessertbuffet. Ook wordt koffie of thee met een truffel geserveerd.
De Waag in Enkhuizen, nu het onderkomen van Vereniging Oud Enkhuizen. (foto Jan Smit).
A. Stadswandeling Enkhuizen
Onder leiding van gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen maakt u een wandeling door de stad. Enkhuizen telt veel monumenten. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan De Waag, waar Vereniging Oud Enkhuizen sinds kort gevestigd is. Onderweg wordt gepauzeerd in het Wapen van Enkhuizen.
Inclusief de pauze duurt de wandeling tweeëneenhalf tot drie uur. Deelnemers moeten daarom goed ter been zijn en wordt geadviseerd hun kleding af te stemmen op het weer en goede wandelschoenen aan te trekken.
B. Project Musicq Enchuysen met een concert van De Zoete Inval in Het Roode Hert in Bovenkarspel
Met eigen vervoer of met een pendelbusje gaan we naar Het Roode Hert in Bovenkarspel.
In 2010 deed de Nederlandse volksmuzikant Cor van Sliedrecht uit Enkhuizen een opmerkelijke ontdekking.
In het Westfries Archief vond hij in een ‘verslag van reizigers, handwerkslui en bevoorraders van schepen’ een flinke hoeveelheid instrumentale muziek uit het midden van de zeventiende eeuw, afkomstig uit Enkhuizen.
Cor van Sliedrecht vertelt over zijn ontdekking en het project, en Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, vertelt over Enkhuizen in de zeventiende eeuw.
Het gezelschap De Zoete Inval speelt een aantal van de recent ontdekte melodieën.
C. Bezoek aan en rondleiding in Sow tot Grow Enkhuizen
Te voet gaan we naar de Sow tot Grow Experience. Dit is de opvolger van het vroegere museum Saet en Cruyt in Andijk, maar dan in een geheel nieuwe opzet.
Sow tot Grow is gevestigd in het vroegere weeshuis aan de Westerstraat. De introductie in de stijlkamer, de vroegere regentessenkamer, omvat een uitleg over het gebouw en het doel van de Experience. Ook komen de geschiedenis van de zaadteelt in Westfriesland aan de orde en de overgang van het vroegere museum Saet en Cruyt naar de Experience Sow tot Grow. Bovendien wordt een film over de Experience vertoond. Hierna volgt een rondleiding door het gebouw met uitleg over de zeven stappen in het veredelingsproces.
Als u een Museumkaart heeft, wilt u deze dan meenemen?
D. Rondvaart van Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel en bezichtiging IVN-gebouw
Met een open schuit varen we vanuit Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel. De tocht gaat door de binnenstad van Enkhuizen, langs tuinen in de buitenwijken richting het Streekbos. Daar is gelegenheid om het IVN-gebouw te bekijken. Koffie en thee worden geserveerd in restaurant IJgenwijs. De schuiten volgen terug een andere route. Deelnemers wordt geadviseerd hun kleding af te stemmen op de weersomstandigheden en zo nodig paraplu's mee te nemen.

Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen met deze verkiezing. De jury, bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye, heeft uit een divers aanbod een eerste selectie kunnen maken. Voor de categorie nieuwbouw kwamen de meeste inzendingen binnen. Hiervan zijn vier woningen genomineerd voor de prijs ‘Mooiste woning van Westfriesland’. Uit de inzendingen voor de categorie verbouw en/of renovatie zijn drie woningen genomineerd.
Iedereen wordt nu tot 1 oktober in de gelegenheid gesteld een stem uit te brengen op de woning waaraan de voorkeur wordt gegeven in beide categorieën. Wat vindt u de mooiste woning? Breng hier uw stem uit.
De volgende woningen zijn genomineerd:
Nieuwbouw
Dorpsstraat 157 Zwaag Een huis opgebouwd met verschoven, gestapelde rechthoekige kubussen. Deze kubussen worden geaccentueerd door verschillende materialen en kleuren. Het overhoekse raam maakt van de voorgevel een spannende compositie. Dit raam vormt tevens de begeleiding naar de voordeur. | ![]() |
![]() | Nes 38 Schagen Deze woning voegt zich oorspronkelijk in zijn omgeving. De haaks op elkaar staande bouwdelen met de kappen vormen een mooie compositie. Door gebruik van nieuwe en oude materialen (pannen), historische bakstenen en detaillering, samen met moderne interpretaties van kleuren, wordt een mooi geheel gemaakt. |
Dorpsstraat 4 Warmenhuizen Dit huis is een voorbeeld van een moderne interpretatie van een kapberg. De begane grond laag haakt mooi in op de kapberg. De eenvoudige kleurstelling van de houten gevelbekleding met het zinken dak maakt het tot een mooi ingehouden geheel. | ![]() |
![]() | Burchtweg 9 Eenigenburg Een goed voorbeeld van een Westfriese stolpboerderij. Uitgevoerd met de juiste maten, verhoudingen, details, materialen en kleuren. |
Verbouw
Grosthuizen 84 Avenhorn Een voorbeeld hoe een verbouwing tot een verrijking kan leiden. Het huis is verbouwd in een vrije eigentijdse Amsterdamse-School stijl. Het huis heeft een warme, vriendelijke uitstraling. | ![]() |
![]() | Wilhelminaplantsoen 45 Enkhuizen De oorspronkelijke woning is in teruggehouden kleuren geschilderd. De later toegevoegde volumes en kozijnen zijnzijn in eigentijdse vormen, materialen en kleuren uitgevoerd. Samen vormt dit een intrigerend geheel. |
Nes 40 Schagen De oorsprong van deze boerderij stamt uit 1800. In 2002 is deze herbouwd. De boerderij vormt samen met de achterliggende kapberg een mooi ensemble, waarvan de woning Nes 38 ook deel uit maakt. De boerderij is van een bedrijfsgebouw naar een woning getransformeerd. Door de zorgvuldige detaillering, materialen en kleuren een mooi eindresultaat. | ![]() |

Op zondag 2 juni a.s. houden het Westfries Genootschap, Stichting Creatief Westfries en Expositie Kring Beeldende Kunst Opmeer in Zorgcafé 't Koetje in Zandwerven voor de derde keer een gezellige middag met een afwisselend programma.
Een aantal schrijvers dragen een Westfries gedicht voor dat zij geschreven hebben naar aanleiding van een kunstwerk van een van de kunstenaars die zijn aangesloten bij de kunstkring. Muzikale medewerking wordt verleend door blaaskapel De Blauwe Reigers uit Heerhugowaard en Koos Konijn uit Abbekerk op mondharmonica. De middag duurt van 15.00 tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 14.30 uur en de toegang is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de onkosten. Consumpties zijn voor eigen rekening.
Bovendien is er een verloting met een schilderij van Susan Groot-Dekker als prijs.
Na afloop is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten en na te genieten met een drankje in de voorzaal en om iets te eten in Zorgcafé 't Koetje.
Het adres is Zandwerven 29 in Spanbroek.
