Van de jubileumcommissie, drie wandelingen in drie weken

Drie prachtige wandelingen in drie achtereenvolgende weekenden. En elke wandeling weer heel anders. Het zijn drukke maar mooie tijden voor de jubileumcommissie. Want wat is er een belangstelling en wat is iedereen enthousiast!

 

Zondag 30 juni kwam een groep van ruim 30 wandelaars bij elkaar bij het startpunt van de wandeling over de Opmeerder Wuiver. De zon scheen uitbundig en al snel gingen we op pad. Vanwege de afwezigheid van Netty Zander, nam Hans Langedijk haar taak over. Hij wist veel te vertellen over de Opmeerder Wuiver. Interessant om te horen over de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van het land dat er omheen ligt.

 

Onderweg kwamen we een aantal hekken tegen, maar iedereen klom daar soepel overheen. We verlieten de Opmeerder Wuiver via een houten loopplank/brug en werden ontvangen in de kantine van het leliebedrijf van Hans Langedijk voor koffie met een jubileumgebakje. Tom Wester droeg daar een prachtig gedicht voor over de Opmeerder Wuiver en gaf achtergrondinformatie over het gebied en de naamgeving. Na deze pauze gingen de wandelaars via een andere route terug naar het beginpunt. Een aantal landeigenaren was namelijk bereid gevonden om hun land open te stellen, speciaal voor deze gelegenheid. Het was, mede door het prachtige weer, een zeer geslaagde dag.

 

Hans Langedijk vertelt over de geschiedenis van de Opmeerder Wuiver. (foto Corina Schagen-van Willegen)

Af en toe moest er geklommen worden. (foto’s Corina Schagen-van Willegen)

5Af en toe moest er geklommen worden. (foto’s Corina Schagen-van Willegen)

6Genieten van de zon en van de pinken. (foto Corina Schagen-van Willegen)

7Via de loopplank werd de Opmeerder Wuiver weer verlaten. (foto Corina Schagen-van Willegen)

Zondag 7 juli konden wij 40 wandelaars verwelkomen voor een bijzondere wandeling rond de Zuidermeer.

Startpunt was De Anloup, de museumboerderij van Annie en Teun Steur in Zuidermeer. Hun warme ontvangst was meer dan welkom op deze toch wat koude, winderige dag. De groep werd in tweeën gesplitst en ging los van elkaar op pad. Eén groep ging na de koffie met gebak meteen naar de boerderij van de familie Duijn, de andere groep kreeg een rondleiding door De Anloup.

 

Dieuwertje Duijn vertelde zowel binnen als buiten over de prachtige boerderij waar haar zus en ouders wonen. Wij zijn heel dankbaar dat zij hun huis voor deze wandeling open wilden stellen.

In De Anloup werden de heren door Teun rondgeleid en de dames door Annie. Alle gereedschappen, huishoudelijke apparaten, een schooltje een winkeltje… het was een feest der herkenning.

 

De wandeling zelf ging over de Rijndijk. En hoewel het eerst nogal herfstachtig aandeed, hielden beide groepen het de hele wandeling droog. Leuk was dat in de Baarsdorpermeer een kofferbakmarkt was. Veel snuisterijen en veel volk op de been.

 

Ook na afloop van deze wandeling kunnen we concluderen dat ook dit weer een geslaagde dag was.

De wandelaars worden rondgeleid bij de boerderij van de familie Duijn. (foto Annet Staal)

 

Prachtige wolkenlucht, met gelukkig ook wat blauw, tijdens de wandeling over de Rijndijk. (foto Annet Staal)

 

En dan de derde wandeling op rij: wandelen door Opperdoes op zaterdag 13 juli.

Hiervoor is zo veel belangstelling dat we een extra starttijd hebben ingelast. De eerste groep start om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Elke groep bestaat uit een zo’n 50 belangstellenden.

We zullen worden ontvangen in de Dorpskerk met koffie en zelfgemaakte Opperdoezer jodekoek.

 

Deze wandeling moet nog plaatsvinden, dus hierover later meer.