Oorlog en vrede is het thema van de landelijke Week van de Geschiedenis. In het kader daarvan organiseert het Westfries Genootschap twee zondagmiddag-lezingen over roerige oorlogstijden in onze streek. Deze bijeenkomsten zijn op zondag 18 oktober in Schagen en op zondag 25 oktober in Wadway.

Strijd in Noord-Holland aan het eind van de 18e eeuw.Strijd in Noord-Holland aan het eind van de 18e eeuw.

Klaas Bant en Gré Bakker-Bruijn vertellen over het leven van de West-Friese boer en handelaar Zeger Davidson uit Venhuizen. Hij werd in 1799 ter dood veroordeeld vanwege handel met de Engelsen. Het is de tijd van de Franse overheersing en de Engels-Russische landing op de Noord-Hollandse kust.

De kaft van het boek 'Tot in den dood', geschreven door Jannetje Visser-Roosendaal.De kaft van het boek 'Tot in den dood', geschreven door Jannetje Visser-Roosendaal.
Dit boek heeft het leven van Zeger Davidson als onderwerp.

Na de pauze houdt Pieter Jan de Vries een lezing over het ontstaan van de LO, de Landelijke Hulp aan Onderduikers, in de Tweede Wereldoorlog.

De droppingsvelden in West-Friesland.De droppingsvelden in West-Friesland.

Aan de orde komen onder meer bevrijdingsacties, overvallen op gemeentehuizen, droppings en de illegale pers. Beide lezingen worden ondersteund door een powerpoint-presentatie.

Bommen op Enkhuizen. Toen was de oorlog echt!Bommen op Enkhuizen. Toen was de oorlog echt!

De lezingen worden gegeven op:
Zondag 18 oktober in zaal Igesz, Markt 22 in Schagen en
Zondag 25 oktober in café De Vriendschap in Wadway.

Beide middagen: inloop 13.30 uur, aanvang 14 uur, einde ongeveer 16 uur.

Entree: leden Westfries Genootschap 2 euro, belangstellenden 3 euro.

Een wandtegel over de oorlogswinter.Een wandtegel over de oorlogswinter.