Een groot aantal mensen woonde de opening van de tentoonstelling Naïeven uit West-Friesland bij. Deze opening vond plaats op zaterdagmiddag 11 juli in de monumentale Oosterkerk in Hoorn. Ook werden bij die bijeenkomst de prijswinnaars van de schilderwedstrijd Dit is West-Friesland bekendgemaakt.

Zelfs de gebakjes waren in naïeve stijl.Zelfs de gebakjes waren in naïeve stijl.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, heette iedereen welkom. Hij filosofeerde over het begrip 'naïef' en ging kort in op het tentoongestelde werk in zijn museum, dat deel uitmaakt van de vaste collectie. Na hem was het woord aan Ina Broekhuizen, voorzitter van het Westfries Genootschap. Zij stelde dat de schilders met hun werk een deel van de identiteit én van de historie van West-Friesland vastlegden. Ze vertellen als het ware een verhaal met hun schilderij, een verhaal over dorp en landschap, over kermis en ijsfeest, over hooien en dorsen.

Tot slot droeg ze het gedicht 'Skildere' voor. Het Westfries Dameskoor onder leiding van Frank Hoebe verzorgde de muzikale omlijsting van de opening. Zij zongen verschillende West-Friese liederen. In West-Fries kostuum, met kap en dek op, maakten ze het streekeigen plaatje compleet!

Harold Bos, voorzitter van de jury, leest voor uit het juryrapport.Harold Bos, voorzitter van de jury, leest voor uit het juryrapport.

Harold Bos hield vervolgens een inleiding over de naïeve schilderkunst in Nederland en West-Friesland. Na een tweede intermezzo door het dameskoor maakte hij, als voorzitter van de jury, de uitslag bekend van de schilderwedstrijd. Ad Geerdink nodigde ten slotte alle aanwezigen uit om de tentoonstelling in de nieuwe expositieruimte van het museum te bekijken.

De uitslag
De jeugdprijs onder de 12 jaar.
Kermis in West-Friesland is bij uitstek het feest van het jaar. Heel veel nieuwe relaties ontstaan op de kermis. Jong en oud gaan dan ook elk jaar te kermis. Het winnende schilderij in deze categorie geeft precies de zonnige, feestelijke en herkenbare kermissfeer in West-Friesland weer.
De prijs is gevallen op 'Kermis in Hoogkarspel'
Geschilderd door: Kevin Kok, Hoogkarspel

Ben Engeringh, de grootvader van Kevin Kok, de prijswinnaar bij de jeugd.Ben Engeringh, de grootvader van Kevin Kok, de prijswinnaar bij de jeugd.

De extra 'Hedendaagse naïeve prijs'
Op bijna 'abstracte wijze' is een uitsnede van het totaal beeld van een dijk weergegeven. Door deze detailopname is een interessant beeld ontstaan. De lezende figuur op de dijk is daarbij een waardevolle humoristische toevoeging. Het opvallende kleurgebruik geeft het schilderij een extra charme.
De prijs is gevallen op 'De dijk bij Kolhorn'
Geschilderd door: mevrouw Yvonne Vredeling-Seijmons uit Heerhugowaard

3e prijs.
De weergave van de gezichtsuitdrukkingen van de tuinders in hun boot en hun gebaren zijn subtiel met enkele verfstreken treffend weergegeven. Ook hier zou je bijna denken dat naar een foto is gewerkt, op zich niet erg Breitner deed dat ruim 100 jaar geleden ook al. Belangrijk is dat de compositie van het beeldvlak in combinatie met de schilderachtige wijze van werken heeft geleid tot een boeiend eigen beeld.
De prijs is gevallen op 'Schuit met tuinders'
Geschilderd door: de heer Jan Wenners, uit Onderdijk

Jan Wenners (links) en Siem Metselaar (rechts) bij hun schilderijen die de tweede en derde prijs ontvingen.Jan Wenners (links) en Siem Metselaar (rechts) bij hun schilderijen die de tweede en derde prijs ontvingen.

2e prijs.
Door de een sterk realistische wijze van schilderen, is een fraai beeld van West-Friesland weergegeven. Hierbij is sprake van een bijna fotorealistische weergave vanwege de indeling van het beeldvlak. Door de grote waterpartij aan de voorzijde ontstaat een vervreemdende perspectivische ruimtewerking, deze intrigerende compositie is opmerkelijk knap gedaan.

De prijs is gevallen op 'Sloot achter huizen aan de dorpstraat en schuiten aan de wal in Noord-Scharwoude'
Geschilderd door: de heer Siem Metselaar, uit Schagen

Piet Brandsen bij het winnende schilderij 'Gezicht op Opperdoes'.Piet Brandsen bij het winnende schilderij 'Gezicht op Opperdoes'.

1e prijs.
Het gehele beeldvlak geeft in detail de sfeer weer van het zware werk op het West-Frieseland Het rooien van de Opperdoezer ronde. De manier van schilderen illustreert de werkelijkheid, de weergave is typerend voor de wijze waarop naïeve schilder werken. De sfeer moet kloppen en het gehele beeldvlak is gevuld.
De prijs is gevallen op 'Gezicht op Opperdoes'
Geschilderd door: de heer Piet Brandsen, uit Wervershoof

De jury bestond uit mevrouw Janny Kuijper-Wetsteen, schilderes en de heren Ad Geerdink, directeur West-Friesmuseum en Harold D.E. Bos, kunsthistoricus / bestuurslid WFG.

Optreden van het Westfries Dameskoor.Optreden van het Westfries Dameskoor.

Skildere

Je vrage an moin wat 'r mooi an dut land is
dut vlakke en kale en vale gebied
met wind en met water, met stolpe en koeie
met bouwland en akkers en slôte vol riet.

Ik zal 't voor skild're, dut land met z'n polders
't blauw van de luchte, 't groen van de doik
't roôd van de panne, 't geêl van 't hooiland
de bruinhouten breggies, 't maakt me zo roik!

't Zwartbonte vee en 't wit van de boogerds
met zachtrôze bloesem, 't paars van de koôl
't grois van 't water bai lillijke buie
't blond van de joôs en de moidjes op skoôl.

't Swart van 't damhek, de tulpe oranje
de wegkant vol bloeme, een speurig lang lint
en boven dat alles 't goud van 't zonlicht
en altoid en eêuwig de zulveren wind.

Zo skilder ik poestig, 't palet is te kloin meist
voor tientalle tinte van groen en van blauw.
'k Weet: hier loit m'n hart en dat zal nooit verand're
want dut is 't land weer ik heêl groôt van hou!

Ina Broekhuizen-Slot
Opening tentoônstelling 'Dit is West-Friesland'
11 juli 2009