Grenzen zijn van alle tijden. In Westfriesland bestaan allerlei soorten grenzen. Sommige zijn duidelijk bepaald in de vorm van een banpaal of een bord met een gemeentenaam. Culturele grenzen, zoals plaatselijke verschillen in tongval en/of uitdrukkingen in het Westfries, zijn minder scherp te bepalen.
In het kader van de Maand van de Geschiedenis heeft het Westfries Genootschap een lezing georganiseerd over grenzen in Westfriesland. Spreker is Jan de Bruin van het Westfries Archief.
De lezing gaat vooral over grenzen waarvan de geschiedenis en reikwijdte goed gedocumenteerd zijn: dorps- en gemeentegrenzen. Hoe oud zijn ze eigenlijk? En waarvoor waren ze belangrijk? Is hun betekenis in de loop der eeuwen misschien veranderd? En hoe veranderlijk zijn de grenzen zelf? En als ze al veranderden, wat waren daarvan dan de oorzaken?
De oudste vermeldingen van Westfriese plaatsen passeren de revue. Maar ook de eeuwige strijd tegen het water, die op tal van plaatsen tot grenswijzigingen leidde. En uiteraard is er ook aandacht voor moderne gemeentelijke herindelingen. Kortom, de lezing belooft een veelzijdig beeld te geven van een stuk Westfriese geschiedenis waar we meestal niet zo gauw bij stilstaan.
Aanmelding vooraf is niet nodig. Komt u ook?

Waar: Dorpshuis De Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam.
Wanneer: zondag 23 oktober.
Tijd: aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. Verwachte eindtijd 16.00 uur.
Prijs: € 4 per persoon, te betalen bij binnenkomst. Hierbij is één kopje koffie of thee inbegrepen.

Dorpsgezicht van Warmenhuizen.Dorpsgezicht van Warmenhuizen. (Foto 466 uit het Westfrieslandspel)