Samen werken aan het behoud van de cultuurhistorie van Westfriesland

Terugdenkend aan het jaar 2017 komen bij mij allerhande herinneringen boven. Herinneringen aan mensen die ons dierbaar waren en die ons dit jaar helaas ontvallen zijn. We leven mee met allen die moeten leven met het gemis van iemand die hen dierbaar was.

Het afgelopen jaar was er een met veel activiteiten. Zo stonden we stil bij het feit dat Grote Pier en de Zwarte Hoop 500 jaar geleden dood en verderf zaaiden in Westfriesland. Daarbij werkten we niet alleen nauw samen met het Westfries Archief en historicus Mark Raat, maar ook met bijvoorbeeld Stichting Kasteel Radboud en de Historische Vereniging Alkmaar.
Een hoogtepunt was de Westfrieslanddag. Het was voor het eerst dat we zo'n evenement organiseerden. Het is een onvergetelijk gebeuren geworden met veel bezoekers. Een feestdag! Bijna alle commissies en stichtingen deden mee. Ook de Vereniging van Westfriese Monumentale Kerken, Archeologie West-Friesland en de Oud Westfriese Dansgroep uit Wijdenes droegen hun steentje bij. Voor, op en na die dag kregen we veel aandacht van de media. Op de Westfrieslanddag lieten we ons niet alleen van onze beste kant aan het publiek zien, maar deze dag was ook heel goed voor de onderlinge band van de deelnemers.

Op 29 november is in Alkmaar het startsein gegeven voor de campagne ‘Red de Stolp’. Samen met andere erfgoedorganisaties, zoals de Bond Heemschut en de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp vraagt het Westfries Genootschap aandacht van de politiek en het publiek voor de dreigende teloorgang van de stolpboerderijen.

Op de Westfriezendag in Schagen is de nieuwe ledenwerffolder gepresenteerd. Voor onze inzet voor het behoud van de cultuurhistorie, of het nu gaat om onze eigen activiteiten of die in samenwerking met anderen, is een sterke vereniging van groot belang. Helpt u mee om nieuwe leden te winnen?

Namens het bestuur wens ik u goede kerstdagen toe en alle goeds voor 2018.

Jan Smit, voorzitter

Contributie 2018

Bij dit mededelingenblad treft u de nota aan voor de contributie 2018. Evenals vorige jaren wordt u vriendelijk verzocht de contributie zelf over te maken door middel van internetbankieren of een handmatige overschrijving.
Wilt u bij uw betaling a.u.b. vooral duidelijk uw naam en adres vermelden en als u voor een ander betaalt diens naam en adres? U doet ons daar een groot plezier mee.
Het minimum contributiebedrag is dit jaar vastgesteld op € 32,50 voor gewone leden en € 65,00 voor bedrijven en instellingen. In verband met de hoge portokosten is er voor onze buitenlandse leden een aangepast contributiesysteem.
Voor dit geld krijgt u ons mooie jaarboek en drie maal per jaar ons fraaie tijdschrift 't Vierkant. Bovendien kunnen wij met uw contributie ons steentje bijdragen aan het bewaren van de cultuurhistorie van ons Westfriesland.
Bedankt voor uw steun.

Skroive lere in 't Kloine Klassie

Al hew je een westfriese basis en skroive in je oigen taal loikt je wel wat, den kè je je anmelde voor 't skroifklassie van Ina Broekhuizen-Slot. Je kenne belle of maile nei Dilly Koetsier-Speets: 0228-561712 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mededeling van het Overleg Museaal Textiel

Komend jaar gaan we over op drie bijeenkomsten en een uitstapje naar een van de deelnemende musea. In januari bespreekt Vera Kaat textielverfstoffen, in april is kant het onderwerp van Gré Boerlage. De invulling voor de uitstap en herfstbijeenkomst ligt nog niet vast.
Het overleg staat open voor medewerkers op gebied van textiel bij Noord-Hollandse musea en voor serieuze verzamelaars van textiel. Contact via Neeltje van Altena-Boneveld, voorzitter, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg, secretaris, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met de reiscommissie naar een arcadische omgeving.

Met de reiscommissie naar een arcadische omgeving

De reiscommissie van het Westfries Genootschap organiseert op dinsdag 17 april weer een inspirerende trip! De bus vertrekt om 8.30 uur vanaf het P+R terrein Van Dedemstraat bij NS-station Hoorn richting Vogelenzang.
Het dorp Vogelenzang ligt op een strandwal. Daar verrezen in de periode 1875-1920 drie statige buitenplaatsen, Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Onder hen de familie Van Lennep en de Amsterdamse familie Van Loon, van het museum Van Loon. Het doel van onze reis is Huis Leyduin. Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Gasterij waar koffie met iets lekkers geserveerd wordt. Er is tot 12.00 uur gelegenheid om te wandelen in de omgeving en de tuinen.
We vervolgen onze reis met de bus naar Roelofarendsveen waar we op partyboot Koningin Juliana worden ontvangen. Tijdens een vaartocht over de ringvaart naar het bijzondere en imposante gemaal Cruquius uit 1849, kunt u genieten van een smakelijke lunch.

Met de reiscommissie naar een arcadische omgeving.

Nicolaus Samuelis Cruquius (1678-1754), geboren als Nicolaas Kruik op het eiland Vlieland was landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom en is beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen. Hij geldt als een van de grondleggers van de meteorologie. Dankzij hem is Nederland in dit opzicht uniek. In geen enkel ander land is zo lang achtereen zonder onderbreking het weer gemeten.
Wij worden allemaal geconfronteerd met het stijgen van het zeewaterniveau als gevolg van het smelten van de poolkappen door de wereldwijde temperatuurstijging. Het wordt in de toekomst steeds lastiger om de polders droog te houden. Museaal informatiecentrum Cruquius in de Haarlemmermeer vindt het belangrijk het publiek te informeren. Met een vaste presentatie, rondleidingen, educatie en publicaties laten zij weten dat voor de toekomst lef en innovatie nodig zijn om droge voeten te houden in Noord-Holland.
Wij verwachten om ongeveer 18.00 uur weer in Hoorn aan te komen.

Geïnteresseerd geraakt? Meldt u zich dan aan via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via dit formulier.
De kosten ad € 47,50 p.p. kunt u overmaken op rekeningnummer: NL92 INGB 0002 7004 93 t.n.v. Reiscomm. Westfries Genootschap te Zwaag.
De volgorde van aanmelden wordt bepaald bij binnenkomst van de betalingen. Vol is vol. Twee weken voor de excursiedatum krijgt u een herinnering per mail of post. Bij tijdige afzegging krijgt u het bedrag retour. Bij afzegging binnen 5 werkdagen voor de vertrekdatum ontvangt u geen restitutie.

Met de reiscommissie naar een arcadische omgeving.

Kap en Dek

Zaterdag 3 februari vinden de veiling en kostuumshow plaats in café De Ridder St. Joris, Kerkebuurt 171 te Berkhout. De dagindeling is als volgt:
Om 12.30 uur wordt de zaal geopend voor het bezichtigen van de kavels.
Om 13.30 uur start de kostuumshow van de cursisten kostuumnaaien.
Na een korte pauze zal rond 14.30 uur de veilingmeester starten met de verkoop.
Voor inbreng van kavels kunt u contact opnemen met Lies Smit via 0229-571909.

Cursus Kennismaken met Westfriesland

Het is al weer drie jaar geleden dat de cursus Kennismaken met Westfriesland door het Westfries Genootschap werd georganiseerd. Deze cursus wordt bij voldoende belangstelling weer gehouden in de maanden februari en maart 2018. Tijdens deze cursus worden uiteenlopende onderwerpen behandeld betreffende de cultuur en de historie, zoals het ontstaan van Westfriesland, stolpboerderijen, land en water, handel en nijverheid, gewoontes en gebruiken, dialect, streekdracht en sieraden. De cursus wordt op vier achtereenvolgende maandagavonden gegeven in ons eigen Timmermansgildehuis door verschillende inleiders, steeds van 20.00 tot 22.00 uur. De data zijn 12 februari, 19 februari, 26 februari en 5 maart 2018. Voor de gehele cursus zijn de kosten € 35 per persoon inclusief koffie of thee. Voor wie is deze cursus bestemd? Voor iedereen die belangstelling heeft voor Westfriesland. Leden en niet leden zijn welkom. Voor inlichtingen en opgave kunt u tot 31 januari 2018 contact opnemen met het secretariaat: telefoon 0229-217121 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Effies Klesse

Half febrewari beginne we weer op de woenesdegochend, in 't Timmermansgildehuis in Hoorn. Van tien tot twaalf klesse we in oôs oigen dialect onder loiding van twei mense van Creatief Westfries. Wul je dut ok 'rs meemake, meld je den an bai Dilly Koetsier-Speets:0228-561712 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Westfrieslandprijs

Elk lid of elke organisatie werkzaam onder de paraplu van het Westfries Genootschap kan een voordracht doen voor de toekenning van de Westfrieslandprijs.
• De voordracht moet voor 1 mei 2018 ontvangen zijn bij ons secretariaat;
• De voordracht moet voorzien worden van een duidelijke motivering;
• Er moet worden aangegeven in welke categorie de voorgedragen prijswinnaar valt.
De ontvangen voordrachten worden doorgezonden aan een commissie, die het bestuur adviseert over de uiteindelijke toekenning van de prijs.
Meer informatie is te vinden op onze website: www.westfriesgenootschap.nl.

Agenda

3 februari: Slotmiddag Kap & Dek met veiling in Berkhout
12 februari: Start cursus Kennismaken met Westfriesland
half februari: Start Effies Klesse, praten in het Westfries olv Creatief Westfries
17 april: Excursie naar Vogelenzang en vaartocht naar gemaal Cruquius
26 mei: Voorjaarsstreekmiddag