Vorig jaar verwierf Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie die zich inzet voor het behoud van historische huizen, het prachtige langhuis in Oosterleek, op nummer 39, misschien wel beter bekend als het huisje van Opoe Balk. Het langhuis was erg vervallen en daarom toe aan een grondige restauratie. Deze is inmiddels in volle gang, waardoor het langhuis na al die tijd langzaam maar zeker weer een thuis wordt.

Een belangrijk onderdeel van het pand dat de periode van leegstand helaas niet heeft overleefd, is de oude betegeling van de 18e-eeuwse rug-aan-rug schouw. De twee schouwen in de keuken en woonkamer waren versierd met in totaal tien prachtige tegeltableaus. Dit waren de absolute pronkstukken van het langhuis. Boven de beide haarden prijkten bokalen, gevuld met kleurrijke bloemen, links en rechts waren kleinere tegeltableaus te zien met boerentaferelen, vogelkooitjes en meer bloemenvazen. Deze tegeltableaus zijn tijdens de lange periode van leegstand uit het pand gestolen en niet meer te traceren.

Om de restauratie te bekronen is de vereniging een crowdfundingsactie via de website van het crowdfundingsplatform Voordekunst gestart: een inzamelingsactie om antieke tegeltableaus te kunnen aanschaffen die vrijwel identiek zijn aan de originele tableaus die vermist zijn. De restauratie van het langhuis zelf heeft al zoveel geld gekost dat het vullen van de leeggehaalde schouwen op dit moment niet haalbaar is zonder steun van buitenaf. Met het opgehaalde bedrag hoopt de vereniging in ieder geval de twee grootste tegeltableaus te kunnen financieren, en zo de authentieke sfeer terug te halen naar het langhuis.

Wie een bijdrage wil leveren kan dat doen via:
https://www.voordekunst.nl/projecten/5767-restaureer-mee-en-red-een-tegel-1.
Via deze link is ook meer informatie over het restauratieproject te vinden.