Stichting Westfriese Families houdt zondag 29 september in Obdam haar tiende Najaarsfamiliemiddag. Deze openbare bijeenkomst heeft een speciaal karakter vanwege het 65-jarig bestaan van Westfriese Families. Er zijn drie sprekers: Frank Kok uit Venhuizen, Klaas Roos uit Alkmaar en Hans van Kampen uit Schagen. Zij belichten elk hun familie en aanverwanten.

De editie 2019 van de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag wordt gehouden in dorpshuis De Brink te Obdam. De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur.
Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Op de Najaarsfamiliemiddag staat doorgaans één familie centraal, meestal aan de hand van een presentatie van een spreker. Bij het tweede lustrum van de Najaarsfamiliemiddag heeft de 65-jarige Westfriese Families gekozen voor een andere opzet.
Deze middag staan er diverse families centraal. Er zijn drie presentaties. Hierbij worden ook foto's en andere beelden vertoond. Bij elke presentatie is ruim gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.

Frank Kok uit Venhuizen vertelt over zijn naspeuringen rondom de Kokken van mijn vaders kant én van mijn moeders kant: vaders voorouders met tuin/landbouw-roots in de Wogmeer en vóór de negentiende eeuw met schippersbloed in het gereformeerde Kolhorn; moeders voorouders met tuin/landbouw-roots in De Streek maar vóór de negentiende eeuw met middenstandsbloed (‘vleeschhouwerij’) in Enkhuizen.
In 1985 publiceerde Frank het boekje ‘Kok Kolhorn’. Stamvader Pieter Adriaensz Kock uit Kolhorn was vrachtschipper.

Klaas Roos uit Alkmaar kruipt in de huid van Jan Roos. Klaas is bestuurslid van Westfriese Families en redacteur van ons tijdschrift. Als Jan Roos gaat Klaas in Obdam terug naar het jaar 1850 in Oosterleek. Jan is 84 jaar en kijkt terug op zijn leven. Hij vertelt over allerlei zaken, die zijn verre achterneef Klaas Roos bij genealogisch onderzoek heef gevonden over hem, familieleden en dorpsgenoten.
We zien Jan zitten in zijn huisje in Oosterleek. Dit huisje, thans bekend als ‘Het huisje van Balk’, is in 2018 geheel gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Hierbij is ook de mooi betegelde schouw teruggebracht.
Met zijn presentatie laat Klaas Roos zien dat genealogie meer kan zijn dan alleen het verzamelen van namen, woonplaatsen en data. Ook over de ‘gewone man’, zoals Jan Roos, kan veel worden gevonden in archieven. Soms zo veel, dat het verleden bijna letterlijk tot leven komt.

Hans van Kampen uit Schagen (geboren in Spierdijk) wijdt uit over de familie van zijn moeder, Truus (Gertruda Allida Maria) Schouten. Deze familie Schouten komt van Blokker en Hoorn en is verwant aan de families Groot (Westwoud, Hoogwoud) en De Boer (Blokker). Al deze godsvruchtige families kenden grote gezinnen. Ook presenteert hij de resultaten van aanvullend onderzoek naar de familie Van Kampen. Hij slaagde erin om de vroegste geschiedenis van zijn familie te verlengen met een aantal generaties. Hans stuitte op Ariën, heer van Kampen. Deze Ariën bleek te zijn geadopteerd door een van de graven van Bentheim of Benthem. Dit was een tot de Nederrijns-Westfaalse Kreits behorend graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk. De stad Benthem die er het centrum van was, heet nu Bad Bentheim. Neef en naamgenoot Hans van Kampen uit Obdam publiceerde in 2004 het boek ‘De Familie Van Kampen, van Oostwoud tussen 1550 en 2005’.

Bestuursleden van Westfriese Families zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.
Het adres van dorpshuis De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station).

Ed Dekker, secretaris
Woudrustlaan 17
1711 KA Hensbroek
06-13777445
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.