Vereniging Oud Enkhuizen 75 jaar
Op zaterdag 7 september bent u van harte welkom op de Westfriezendag.
Dit jaar bestaat Vereniging Oud Enkhuizen 75 jaar. Het bestuur van deze vereniging heeft ons uitgenodigd om ter gelegenheid daarvan de Westfriezendag in Enkhuizen te houden. Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft deze eervolle uitnodiging in dank aanvaard. U wordt ontvangen met koffie of thee en krentenmik in de Zuiderkerk. Het adres is Zuiderkerkstraat 1. Het telefoonnummer is 06-29572630.
De kerk is een rijksmonument waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1423/1424.
In de kerk vinden de ontvangst, de vergadering en de lunch plaats.
Op de agenda van de algemene ledenvergadering staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs.
Het ochtendprogramma wordt besloten met een orgelconcert op het monumentale orgel, waarvan de basis vermoedelijk dateert uit de zestiende eeuw. In 1992 is het gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van 1799.

Parkeren en pendelbusjes
In de stad kunt u van 10.00 tot 20.00 uur uitsluitend met een parkeervergunning van de stad Enkhuizen parkeren of met een parkeerschijf in de blauwe zone. Voor de blauwe zones geldt een maximale parkeerduur van twee uur. Op het Dirck Chinaplein bij het VVV kantoor is ook een blauwe zone. Hier kunt u maximaal vijf uur parkeren. Bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in de hele binnenstad van Enkhuizen parkeren. Zij hebben hiervoor geen extra vergunning nodig en hoeven in de blauwe zone geen parkeerschijf te gebruiken. Bij het NS-station aan het Stationsplein 2 kunt u de gehele dag gratis parkeren. Daar vandaan is het ongeveer tien minuten lopen naar de kerk.
Voor wie dit te ver is of voor wie liever niet wil lopen, worden er vanaf 8.30 uur gratis pendelbusjes ingezet. Deze vertrekken vanaf de voorzijde van het station. Na afloop van de excursies brengen de pendelbusjes u weer naar het station.
Wie van de pendelbusjes gebruik van wil maken, wordt verzocht dit kenbaar te maken op het aanmeldingsformulier.

Excursies
Na de lunch trekken we erop uit. Verderop volgt een korte beschrijving van de vier excursies waar u uit kunt kiezen. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd. Voor alle excursies geldt dat deze alleen doorgang kunnen vinden bij voldoende deelname. U wordt daarom verzocht een eerste en een tweede keuze op te geven.

Borrel na afloop van de excursies en het afsluitende diner in Bovenkarspel
Na de excursies kunnen we niet meer in de kerk terecht. De borrel na afloop van de excursies en het diner vinden daarom plaats in Het Roode Hert in Bovenkarspel. Het adres is Hoofdstraat 235. Het telefoonnummer is 0228-511412. Bij het restaurant is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Het diner bestaat uit een uitgebreid koud en warm buffet, met als laatste gang een gevarieerd dessertbuffet. Ook wordt koffie of thee met een truffel geserveerd.

De Waag in Enkhuizen, nu het onderkomen van Vereniging Oud Enkhuizen. (foto Jan Smit).De Waag in Enkhuizen, nu het onderkomen van Vereniging Oud Enkhuizen.
A. Stadswandeling Enkhuizen
Onder leiding van gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen maakt u een wandeling door de stad. Enkhuizen telt veel monumenten. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan De Waag, waar Vereniging Oud Enkhuizen sinds kort gevestigd is. Onderweg wordt gepauzeerd in het Wapen van Enkhuizen.
Inclusief de pauze duurt de wandeling tweeëneenhalf tot drie uur. Deelnemers moeten daarom goed ter been zijn en wordt geadviseerd hun kleding af te stemmen op het weer en goede wandelschoenen aan te trekken.

B. Project Musicq Enchuysen met een concert van De Zoete Inval in Het Roode Hert in Bovenkarspel
Met eigen vervoer of met een pendelbusje gaan we naar Het Roode Hert in Bovenkarspel.
In 2010 deed de Nederlandse volksmuzikant Cor van Sliedrecht uit Enkhuizen een opmerkelijke ontdekking.
In het Westfries Archief vond hij in een ‘verslag van reizigers, handwerkslui en bevoorraders van schepen’ een flinke hoeveelheid instrumentale muziek uit het midden van de zeventiende eeuw, afkomstig uit Enkhuizen.
Cor van Sliedrecht vertelt over zijn ontdekking en het project, en Klaas Koeman, voorzitter van Vereniging Oud Enkhuizen, vertelt over Enkhuizen in de zeventiende eeuw.
Het gezelschap De Zoete Inval speelt een aantal van de recent ontdekte melodieën.

C. Bezoek aan en rondleiding in Sow tot Grow Enkhuizen
Te voet gaan we naar de Sow tot Grow Experience. Dit is de opvolger van het vroegere museum Saet en Cruyt in Andijk, maar dan in een geheel nieuwe opzet.
Sow tot Grow is gevestigd in het vroegere weeshuis aan de Westerstraat. De introductie in de stijlkamer, de vroegere regentessenkamer, omvat een uitleg over het gebouw en het doel van de Experience. Ook komen de geschiedenis van de zaadteelt in Westfriesland aan de orde en de overgang van het vroegere museum Saet en Cruyt naar de Experience Sow tot Grow. Bovendien wordt een film over de Experience vertoond. Hierna volgt een rondleiding door het gebouw met uitleg over de zeven stappen in het veredelingsproces.
Als u een Museumkaart heeft, wilt u deze dan meenemen?

D. Rondvaart van Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel en bezichtiging IVN-gebouw
Met een open schuit varen we vanuit Enkhuizen naar het Streekbos in Bovenkarspel. De tocht gaat door de binnenstad van Enkhuizen, langs tuinen in de buitenwijken richting het Streekbos. Daar is gelegenheid om het IVN-gebouw te bekijken. Koffie en thee worden geserveerd in restaurant IJgenwijs. De schuiten volgen terug een andere route. Deelnemers wordt geadviseerd hun kleding af te stemmen op de weersomstandigheden en zo nodig paraplu's mee te nemen.