Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen met deze verkiezing.

De jury, bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye, heeft uit een divers aanbod een eerste selectie kunnen maken. Voor de categorie nieuwbouw kwamen de meeste inzendingen binnen. Hiervan zijn vier woningen genomineerd voor de prijs ‘Mooiste woning van Westfriesland’. Uit de inzendingen voor de categorie verbouw en/of renovatie zijn drie woningen genomineerd.

De volgende woningen zijn genomineerd:

Nieuwbouw

Dorpsstraat 157 Zwaag


Een huis opgebouwd met verschoven, gestapelde rechthoekige kubussen. Deze kubussen worden geaccentueerd door verschillende materialen en kleuren. Het overhoekse raam maakt van de voorgevel een spannende compositie. Dit raam vormt tevens de begeleiding naar de voordeur.
   Dorpsstraat 157 Zwaag
Nes 38 Schagen   

Nes 38 Schagen


Deze woning voegt zich oorspronkelijk in zijn omgeving. De haaks op elkaar staande bouwdelen met de kappen vormen een mooie compositie. Door gebruik van nieuwe en oude materialen (pannen), historische bakstenen en detaillering, samen met moderne interpretaties van kleuren, wordt een mooi geheel gemaakt.
Dorpsstraat 4 Warmenhuizen

Dit huis is een voorbeeld van een moderne interpretatie van een kapberg. De begane grond laag haakt mooi in op de kapberg. De eenvoudige kleurstelling van de houten gevelbekleding met het zinken dak maakt het tot een mooi ingehouden geheel.
   Dorpsstraat 4 Warmenhuizen
Burchtweg 9 Eenigenburg   

Burchtweg 9 Eenigenburg


Een goed voorbeeld van een Westfriese stolpboerderij. Uitgevoerd met de juiste maten, verhoudingen, details, materialen en kleuren.

Verbouw

Grosthuizen 84 Avenhorn


Een voorbeeld hoe een verbouwing tot een verrijking kan leiden. Het huis is verbouwd in een vrije eigentijdse Amsterdamse-School stijl. Het huis heeft een warme, vriendelijke uitstraling.
   Grosthuizen 84 Avenhorn
Wilhelminaplantsoen 45 Enkhuizen   

Wilhelminaplantsoen 45 Enkhuizen


De oorspronkelijke woning is in teruggehouden kleuren geschilderd. De later toegevoegde volumes en kozijnen zijnzijn in eigentijdse vormen, materialen en kleuren uitgevoerd. Samen vormt dit een intrigerend geheel.

Nes 40 Schagen


De oorsprong van deze boerderij stamt uit 1800. In 2002 is deze herbouwd. De boerderij vormt samen met de achterliggende kapberg een mooi ensemble, waarvan de woning Nes 38 ook deel uit maakt. De boerderij is van een bedrijfsgebouw naar een woning getransformeerd. Door de zorgvuldige detaillering, materialen en kleuren een mooi eindresultaat.
   Nes 40 Schagen