tekst en foto's Netty Zander

‘Ons’ wandelrondje de Kromme Leek, boekpresentatie, vuurwerk, satellieten, vallende sterren, slapen in een kunstwerk op een unieke plek aan de Westfriese Omringdijk, hangend in de lucht tussen land en water; een bijzondere gewaarwording en dat allemaal op vrijdag de 13e.

Eenzaam staat het Stroomhuis op een weiland aan de Zuiderdijk tussen Schellinkhout en Wijdenes.
Eenzaam staat het Stroomhuis op een weiland aan de Zuiderdijk tussen Schellinkhout en Wijdenes.

Het Stroomhuis bij camping De Appelhoek in Wijdenes vanaf de dijk gezien.
Het Stroomhuis bij camping De Appelhoek in Wijdenes vanaf de dijk gezien.

Daar staat hij, iets voorbij Schellinkhout, bereikbaar: het Stroomhuis.
Langzaam rijden we genietend en voldaan over de Westfriese Omringdijk, Ina Broekhuizen en ik. Op weg naar camping de Appelhoek in Wijdenes, op weg naar het Stroomhuis. Hierin gaan we overnachten als apotheose na de NHD-wandeling.
Ons ingediende wandelrondje werd geaccepteerd door het NHD. 280 mensen liepen mee. Het draaide om de Kromme Leek. Ina presenteerde aan de Kromme Leek haar mooie boekje ‘Binnendoiks’ met West-Friese rijmen en bijpassende foto's.
Een pleidooi van mijn kant om de omgeving rond de Kromme Leek onbebouwd te laten en een bewustwording van deze unieke veenstroom voor de meelopende NHD-wandelaars.

Interieur van het Stroomhuis.
Interieur van het Stroomhuis.

Het Stroomhuis is een kunstwerk van Robert van der Horst, gemaakt in opdracht van CBK Noord-Holland. Het is gemaakt van geteerde planken. Het verwijst naar de eenvoudige vluchthuisjes die langs het IJsselmeer in tijden van storm een veilig heenkomen aan de schippers boden. Het unieke huisje hangt op zes meter hoogte in een draagconstructie aan contragewichten.
We beklimmen de steile wiebelende trap. Gastvrouw Ellen Wagenaar gaat ons voor en heeft een vaasje bloemen als welkom neergezet. Over de hele breedte een bed, daarvoor een tafeltje met twee stoelen en een paar plankjes aan de wand. We krijgen heet water voor thee, fles wijn en een koelbox met allerlei lekkers.

Uitzicht vanuit het Stroomhuis.
Uitzicht vanuit het Stroomhuis.

Wat een schitterend uitzicht over het Markermeer. We zien Almere, Lelystad, Marken.
De deur bestaat uit een onder -en bovendeur. Als je de trap oploopt beweegt het huisje. Een strak blauwe lucht. We horen gebries van paarden, zwaluwen die langs zwenken en met elkaar communiceren, gegakker van overvliegende ganzen in V-formatie van en naar de kleiput van Schellinkhout. De lucht kleurt rood van de ondergaande zon. De schemering daalt over het land en de dijk. We testen de knijpkat.

Het vuurwerk van de kermis van Hoorn lokt ons naar de dijk.
Nu klotsen in het donker de golfjes zachtjes tegen de noordse stenen. Hoe zou dat zijn geweest bij storm in vroegere tijden bij dijkbewaking? Hoe angstaanjagend was dat? Hoe zou je je moeten hebben kunnen verweren tegen natuurgeweld in donker?
Het is een heldere nacht. Op een strandmatje liggen we op ons rug in het gras naast het Stroomhuis en hopen op vallende sterren. De aarde gaat in deze nacht door de stofdeeltjes van de Perseïden meteorenzwerm.

We zien vliegtuigen, satellieten en warempel vallende sterren. Gauw onze wensen doen. Kijken naar het oneindige heelal roept levensvragen bij ons op. We beseffen onze nietigheid.
In het stroomhuis verwijderen we met een stoffer de nieuwsgierige spinnen en gaan slapen. Het bovenste deel van de deur laten we open staan, wat nachtelijke natuurgeluiden en verder stilte.

's Morgens ontbijten aan de voet van de dijk.
's Morgens ontbijten aan de voet van de dijk.

Bij het wakker worden een staalblauwe lucht en dat prachtige uitzicht. Je blijft er gebiologeerd naar kijken.
Om half negen wordt een uitgebreid ontbijt gebracht op de picknicktafel aan de voet van ons huisje. We worden verwend met allemaal lekkers van de biologische boerderij van de familie Wagenaar. Met de krant. Staat het rondje Kromme Leek erin?
Het is tijd om afscheid te nemen van deze bijzondere plek.


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.