Netty Zander

Via schepen uit de tropische zeeën kwam de paalworm rond 1730 naar onze wateren en deed een aanslag op de palen van de krebbingen in de Westfriesche Omringdijk. Dit maakte dat Westfriesland een makkelijke prooi voor de waterwolf was. Om de dijk tegen de paalworm te beschermen werden allerlei mogelijke oplossingen bedacht. Een daarvan was een bepantsering met dichtbij elkaar geslagen nagels in de palen. (Zie verhaal van de maand november 2014)

Van een paar palen uit het havenhoofd in Medemblik is een kunstwerk gemaakt ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van de Berger- en Egmondermeer (BEM). Het object is gemaakt door Rob Komen en heeft de naam ‘Om een koppie’.
De Westfriese Omringdijk verbindt ons allemaal, en de palen van de dijk doen dat in het winkelcentrum van de wijk De Hoef in de Egmondermeer van Alkmaar opnieuw.
Het kunstwerk zal er waarschijnlijk niet mogen blijven staan.

‘Om een koppie’.
‘Om een koppie’. Foto: Sjaak Bos.

Het idee van ‘Om een koppie’ paste geheel in de doelstelling van het herdenkingsjaar van de Stichting BEM, nl ‘Verbinden en ontmoeten’. Het werd uitgewerkt door leerlingen van de IPabo onder leiding van docent Sjaak Bos. De IPabo stelde haar deuren open voor wijkbewoners om ‘om een koppie te komen’ en zelf een kopje mee te nemen en te versieren. Zo zijn er 450 kopjes verzameld die vervolgens door de kunstenaar op platen Cortenstaal werden bevestigd. Voor het frame werden de eeuwenoude palen afkomstig van de Westfriese Omringdijk gebruikt.
De gemeente Alkmaar heeft voor het plaatsen van dit kunstwerk in het voorjaar een tijdelijke vergunning afgegeven. Eind 2015 is die vergunning verlopen en nu zou het kunstwerk weer verwijderd moeten worden. Het bestuur van de Stichting BEM 450 heeft hierover contact met de gemeente opgenomen.
Maar helaas is de gemeente Alkmaar niet bereid het kunstwerk over te nemen. Wel zou bij de gemeente een nieuwe vergunning kunnen worden aangevraagd, wanneer er een partij is die het kunstwerk in het winkelcentrum wil handhaven, of mogelijk op een andere plek wil neerzetten.
Stichtingsbestuur BEM zou het erg op prijs stellen als het niet het eind van ‘Om een koppie’ is. Dus mochten er gegadigden zijn voor dit bijzondere kunstwerk, dan horen zij dit heel graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bestuur van BEM 450 stelt eenmalig een bedrag van € 250,- beschikbaar voor de kosten van verplaatsing of voor andere kosten (vergunning, precario). Mochten zich op korte termijn geen gegadigden melden, dan zal het BEM-bestuur – in overleg met de kunstenaar Rob Komen – moeten overgaan tot verwijdering van het kunstwerk.


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.