Tekst en foto's: Netty Zander
‘Van een leeg champignondoosje tot zeewaardig schip,’ zo vertelt Edwin ter Velde van Clean2Anywhere bezield over zijn project.
Het is juni 2019 als Edwin neerstrijkt op een stuk braakliggend terrein aan de Schelphoek in Hoorn.
Hij en zijn vrouw Liesbeth zijn dan net een half jaar terug van een missie op Antarctica waar ze een tocht maakten met een zelfgemaakte terreinwagen van afvalplastic die op zonne-energie reed, dus zonder fossiele brandstof. Samen heeft het stel als doel: nooit meer iets weggooien.
Ze waren enthousiast geworden, ze wilden meer.
Scheepswerf off grid
Ze streken neer op de Schelphoek in Hoorn, net voor de Westfriese Omringdijk.
Op een landtong aan de buitenkant van de dijk leven hij en zijn vrouw hun droom van verleden en heden.
Op de scheepswerf wordt volledig off-grid gewerkt. Er is geen aansluiting op gas, water en licht. Er wordt gewerkt met duurzame energie uit gerecyclede accu's. Op het dak van het informatiecentrum staan zonnepanelen in een gesloten systeem.
‘Als ik veel zonne-energie heb, tank ik het voertuig vol. Bij te weinig energie gebruik die energie uit de opgeladen accu's voor de werf.
‘Het is ontstaan uit onze missie, en onze missie is heel simpel’, vertelt Edwin. ‘Iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is. Als je niet meer wil weggooien, ga je erover nadenken en wordt je creativiteit geprikkeld. Innovaties in deze tijd zijn geen mogelijkheid, maar een vereiste.’
Zeilend Fluitschip geschilderd door Claes Jansz Rietschoof.
Hoorn, stad van de (nieuwe) Gouden Eeuw
Waar anderen niet weten hoe hiermee verder te gaan, zijn de Ter Veldes met hun Clean2Anywhere en mensen van WerkSaam enthousiast aan het pionieren op het gebied van hergebruik. Ook scholen doen graag mee door plastic in te zamelen.
Dit resulteerde in het maken van twee zeewaardige werkboten van afvalplastic: de ‘Lankhorst’ en de ‘Schelphoek’.
Dit soort werkboten die in de VOC-tijd gebruikt werden om vanaf de grote VOC-schepen de kust te bereiken.
Het volgende project is een verkleind Fluitschip. Het uiteindelijke doel is een Fluitschip te bouwen ter grootte van een Fluitschip zoals door de uit Hoorn afkomstige Liorne is ontworpen dan wel verbeterd.
Op de wapperende vlag van de werf staat ‘Hoorn, stad van de Gouden Eeuw’.
Een hedendaagse nieuwe Gouden eeuw van Hoorn door middel van recycling. Het doel is dat over achtenhalf jaar het Fluitschip vaart.
Palen uit de Westfriese Omringdijk
Toen ik op de scheepswerf aankwam zag ik palen die meteen m'n aandacht hadden. Zijn het palen uit de paalwering die de dijk beschermden vóórdat de paalworm in 1730 zijn verwoestende werk verrichtte, vroeg ik me af?
‘Inderdaad’, vertelde Edwin ter Velde. ‘Ze werden me aangeboden.’ Ze komen uit de dijk nabij de Galgenbocht in Hoorn. Daar wordt een stadsstrand ontwikkeld door HHNK ter versterking van de dijk.
Te Velde kon de palen goed gebruiken, ook recycling dus. Hij gebruikte ze voor zijn loods op het terrein en voor houten wanden voor een ander gebouw.
Geïnspireerd en dankbaar voor zulke mensen die ‘omdenken’ ga ik huiswaarts.
Hoop op de toekomst. Ik hou het in de gaten.
Zie ook Verhaal van de maand juli en Chantal Bos - Clean 2 Anywhere.
Verhaal van de maand
Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.