De Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap bestaat dit jaar al zestig jaar. Het is een commissie die naar buiten toe veel bijdraagt aan een goede publiciteit voor het Westfries Genootschap. We zijn blij met deze commissie die ons laat genieten van de Westfriese klederdracht en die er voor zorgt dat de kennis over de klederdracht en de bijpassende sieraden bewaard blijft en overgedragen wordt aan belangstellenden. Een belangrijke activiteit is bijvoorbeeld de organisatie van de cursussen kostuum naaien, kap zetten, kap naaien, boerenhoedjes opknappen en hullen plooien.

Cursus kap naaien bij Barbara Zweet-Donker.
Cursus kap naaien bij Barbara Zweet-Donker. (Foto Jan Smit)

Op woensdag 20 november nam ik een kijkje bij Barbara Zweet-Donker die in haar eigen huis namens de commissie de cursus kap naaien geeft. Vijf dames waren onder haar leiding ieder voor zich bezig met het naaien van de net geplooide en gesteven kappenkant aan het ‘blauwtje’ waarmee de kap op het hoofd gezet kan worden. Aan het naaien gaat soms het nodige verstelwerk van oude kanten vooraf. Ik kreeg uitleg over zelf gekloste kanten, over geborduurde kanten en over nieuwe en oude machinaal gemaakte kanten. Ik heb er van genoten.

Gré Boerlage-Laan laat de door haar zelf gekloste kappenkant zien.
Gré Boerlage-Laan laat de door haar zelf gekloste kappenkant zien. (Foto Jan Smit)

Op vrijdag 22 november presenteerde het Westfries Genootschap in Lunchcafé De Molenwiek bij molen De Krijgsman in Oosterblokker het Westfriesland kwartet. Dit prachtige spel is ontworpen en uitgewerkt door een werkgroep bestaande uit Anneke Helder, Joop van Diepen, Klaas Lageveen en Jaap Raat. Het eerste kwartetspel mocht ik uitreiken aan Klaas Lageveen. Klaas maakte de foto's voor het spel en legde de eerste concept teksten vast in de computer. Tijdens de bijeenkomst vertelde de molenaar, Erik Dudink, over de historie van de molen en over zijn werk.

De zoon van molenaar Dudink vertelt over de molen en het maalproces.
De zoon van molenaar Dudink vertelt over de molen en het maalproces. (Foto Jan Smit)

Na afloop van de presentatie kregen belangstellenden een rondleiding in de molen van Erik en zijn zoon. In de molen worden tarwe, rogge en mais gemalen ten behoeve van de diverse meelproducten. Treffend was de passie en het enthousiasme van vader en zoon voor hun onderneming, de molen en het product. Bijzonder is dat oude machines en materialen van derden na een opknapbeurt een tweede leven krijgen in de molen.

Het graan wordt gemalen tussen de molenstenen en het meel valt in de trechter.
Het graan wordt gemalen tussen de molenstenen en het meel valt in de trechter. (Foto Jan Smit)

Op de dag van de presentatie draaide de molen dankzij de gunstige oostenwind volop en werd er graan gemalen. Het is mooi om het gehele werkproces van zo dichtbij te zien.

Molenaar Erik Dudink in het magazijn met meel.
Molenaar Erik Dudink in het magazijn met meel. (Foto Jan Smit)

Op zondag 24 november hielden we de bijeenkomst voor nieuwe leden in Café de Zandloper in Zandwerven. Bij het gesprek met de nieuwe leden vroeg ik naar hun motivatie om lid te worden van het Westfries Genootschap. Voor veel mensen is aandacht en zorg voor het Westfriese landschap een heel belangrijk motief om lid te worden. Maar ook het belang van het behoud van de Westfriese cultuur en de kennis daarvan werden genoemd. Bij velen is de kiem voor de liefde voor Westfriesland en de Westfriese cultuur in hun jeugd gelegd.

Nic. Houter vertelt waarom hij lid van het Westfries Genootschap is geworden.
Nic. Houter vertelt waarom hij lid van het Westfries Genootschap is geworden. (Foto Marijke Smit)

Hier ligt een uitdaging voor het bestuur van het Westfries Genootschap. Hoe bereiken wij de Westfriese jeugd en hoe interesseren wij hen voor hun eigen omgeving en cultuur? Binnenkort bespreekt het bestuur het onderdeel ‘jeugd’ uit het nieuwe beleidsplan. Wij zullen u van de uitwerking van onze plannen op de hoogte houden. Maar ook voor ouders en grootouders zijn er mogelijkheden om de jeugd voor het Westfriese cultuurgoed te interesseren. Dat kan door verhalen te vertellen, maar ook kan gebruik gemaakt worden van het boek ‘Geheimen van de Dijk’ dat in 2012 is verschenen en dat gekoppeld is aan een project met geocaches. Sinds vorige week is er ook ons nieuwe kwartetspel. Van harte aanbevolen!

Jan Smit

De PR-tafel tijdens de bijeenkomst voor nieuwe leden.
De PR-tafel tijdens de bijeenkomst voor nieuwe leden. (Foto Marijke Smit)