Het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut organiseerden in samenwerking met de vereniging In 't Pak op vrijdag 19 juni voor de derde en voorlopig laatste keer een midzomeravondwandeling door Twisk.

Menno Jansma in een kostuum dat mogelijk van een veldwachter is geweest.
Menno Jansma in een kostuum dat
mogelijk van een veldwachter is geweest.
(Foto Jan Smit)
Dirk en Trudy Schouwe.
Dirk en Trudy Schouwe. (Foto Jan Smit)
 

De bezoekers werden met koffie en thee ontvangen in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas. Als voorzitter van het Westfries Genootschap mocht ik de avond openen. Ik deed dat met een korte toespraak in het Westfries.
Hierna vertelde Gerian Helder een aantal wetenswaardigheden over de kleding die door twee echtparen getoond werd. Eerst lieten Fred en Lies Smit zien hoe men in het laatste kwart van de negentiende eeuw gekleed ging als men in de rouw was en welke sieraden men dan droeg. Daarna toonden Dirk en Trudy Schouwe hun kostuums en sieraden. Trudy had de zondagse dracht aan van rond 1900. Dirk droeg een trouwpak uit ongeveer de zelfde tijd.

Ds. Bart Santema op de preekstoel van de Doopsgezinde Vermaning.
Ds. Bart Santema op de preekstoel van de Doopsgezinde Vermaning. (Foto Jan Smit)

Nadat Menno Jansma verteld had over de tradities rond midzomernacht vertrokken zes groepen bezoekers van elk ongeveer veertien personen onder leiding van gidsen voor een wandeling langs zes mooie historische locaties. In de doopsgezinde kerk, de Vermaning, zat ook een aantal ‘kerkgangers’ in klederdracht en was ds. Bart Santema de gastheer. De organist bespeelde het Van Dam orgel uit 1892 en samen met de kerkgangers zongen de bezoekers enkele liederen met Westfriese teksten van Ina Broekhuizen.

Ko Groot (links) en Ad Geerdink (rechts).Ko Groot (links) en Ad Geerdink (rechts). (Foto Ina Broekhuizen)

Op de overige vijf locaties konden de bezoekers vragen stellen aan de daar zittende leden van In 't Pak. Op het erf van één locatie was er ook een vijftal kinderen dat spelletjes deed.
De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de kerk van de Protestantse Gemeente.

Op zaterdagochtend 27 juni was in Restaurant De Burg in Noord-Scharwoude de presentatie van het nieuwe jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw 2015.
Na mijn welkomstwoord gingen Ko Groot, (oud-gemeentesecretaris van Wognum en oud-secretaris van het Westfries Genootschap) en Ad Geerdink (directeur van het Westfries Museum in Hoorn) kort met elkaar in debat. Ko Groot schreef voor het nieuwe jaarboek het artikel ‘Zorg over cultureel erfgoed in de depots van onze musea’ en Ad Geerdink schreef als reactie daarop het artikel: ‘Rijkdom blijft’.

Jan Smit heeft zojuist het nieuwe jaarboek overhandigd aan Aris Bouwens (rechts).Jan Smit (links) heeft zojuist het nieuwe jaarboek overhandigd aan Aris Bouwens (rechts). (Foto Peter Koopman)

Nadat ik hem het het eerste jaarboek had overhandigd vertelde Aris Bouwens in het Westfries over het ontstaan van zijn museumwinkeltjes en zijn ervaringen bij het ontvangen van bezoekers. Na veertig jaar stopt hij met de winkeltjes en worden de daarin bijeengebrachte verzamelingen verkocht. Aris en zijn echtgenote Corrie gaan door met hun andere activiteiten zoals de Gasteivende en Theater op Skoôt. Ook gaat Aris verder met zijn optredens buiten de deur. Wie dat wilde kon na afloop van de bijeenkomst onder leiding van Aris Bouwens nog een maal een kijkje nemen in de museumwinkeltjes.

Jan Smit bedankt de aanwezige leden van de redactiecommissie.
Jan Smit (links) bedankt van links naar rechts Frenk Dieke (Holland Media Combinatie) en de aanwezige leden van de redactiecommissie Peter Smit, Tom Wester, Peter Ruitenberg en Ed Dekker. (Foto Netty Zander)

Aris Bouwens in zijn tabakswinkeltje.Aris Bouwens in zijn tabakswinkeltje. (Foto Ina Broekhuizen)

Op woensdag 1 juli pakten we met een grote groep vrijwilligers het nieuwe jaarboek in. Bij het jaarboek zitten het nieuwe Vierkant en informatie over de Westfriezendag op 5 september in Schagen. De bezorging van de enveloppen wordt ook door vrijwilligers gedaan. We zijn blij met hun hulp.

Het verschijnen van het jaarboek markeert het einde van het seizoen 2014/2015. Voor het bestuur, het secretariaat, de vrijwilligers en veel van onze leden is de zomerperiode een periode van betrekkelijke rust.

In Schagen bruist het deze zomer juist weer van de activiteiten. Donderdag 2 juli was weer de eerste van tien Westfriese marktdagen. Schagen zorgt weer als vanouds voor een mooie promotie van het Westfriese erfgoed.

Of u nu in de komende tijd uit gaat of thuis blijft: ik wens u een goede zomerperiode toe.

Jan Smit

Collectebussen uit de verzameling van Aris Bouwens.
Collectebussen uit de verzameling van Aris Bouwens. (Foto Ina Broekhuizen)