Op zaterdag 28 mei hielden we traditiegetrouw weer onze voorjaarsstreekmiddag. Dit keer ontmoetten we elkaar in Andijk. We begonnen in Dorpshuis Café Restaurant Cultura.
Dit jaar wordt op meerdere plaatsen in ons land herdacht dat honderd jaar geleden, van 13 op 14 januari 1916, een watersnoodramp grote delen van ons land trof. Het ging vooral om gebieden gelegen langs de voormalige Zuiderzee. In Andijk kon op het nippertje worden voorkomen dat de dijk als gevolg van de stormvloed doorbrak.

Jan Smit verwelkomt burgemeester Streng bij Cultura.
Jan Smit verwelkomt burgemeester Streng bij Cultura. (Foto Frans Leek)

Na mijn openingstoespraak kwam eerst burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik aan het woord. Hij heette de aanwezigen welkom in zijn gemeente en vertelde onder andere over de onthulling op 13 januari 2016 van het monument bij het Poldermuseum in Andijk als eerbetoon aan de helden die honderd jaar terug wisten te voorkomen dat een groot deel van oostelijk Westfriesland onder water zou komen te staan. Ook stond de burgemeester stil bij de kort geleden in de gemeente geplaatste zogenaamde crashpalen. Het zijn palen in de kleuren rood, wit en blauw met een gestileerde bommenwerper erop en een toelichtingsbord. Dit als eerbetoon aan de bemanningen van in de Tweede Wereldoorlog neergestorte geallieerde bommenwerpers.

Peter Ruitenberg.
Peter Ruitenberg. (Foto Frans Leek)

Peter Ruitenberg las aansluitend in het Westfries een verhaal over de bange januarinacht voor.
Hierna verzorgde de theatergroep Stichting DeBuurtOp een optreden waarbij deze bange januarinacht op een bijzondere manier werd vertolkt met een combinatie van toneel, muziek, beeld en geluid. Met minimale middelen werd met gebruikmaking van de gehele zaal een mooie uitvoering gegeven die bij velen goed in de smaak viel.

Momentopname van het optreden van Stichting DeBuurtOp.
Momentopname van het optreden van Stichting DeBuurtOp. (Foto Frans Leek)

Gereformeerde Kerk van Andijk.
Gereformeerde Kerk van Andijk. (Foto Frans Leek)

Na de pauze brachten we een bezoek aan de pas gerestaureerde Gereformeerde Kerk van Andijk. Dit unieke kerkgebouw is gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Egbert Reitsma in de stijl van de Amsterdamse School en in 1930 in gebruik genomen. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de gebrandschilderde ramen, het interieur en de kleuren van het schilderwerk. Het gebouw is sinds 1985 een Rijksmonument.

Het interieur van de Gereformeerde Kerk van Andijk.
Het interieur van de Gereformeerde Kerk van Andijk. (Foto Frans Leek)

In de kerk werd er op het pas gerenoveerde, oorspronkelijk uit 1892 daterende orgel gespeeld en er werd uitleg gegeven over de bouw en de architectuur van de kerk. Ook de kort geleden afgeronde restauratie van het gebouw kwam aan de orde. De bouw kostte destijds ca. Hfl. 185.000 (ca. € 84.000). De restauratie van wat wel genoemd wordt ‘de gereformeerde kathedraal’ heeft ca. € 4.000.000 gekost. Na de uitleg in de kerkzaal kon het gebouw worden bezichtigd. Wie dat wilde mocht ook de toren beklimmen en een kijkje bij de luidklok nemen. In een nevenruimte van de kerk sloten we de geslaagde middag af met een hapje en een drankje.

Jan Smit

Gebrandschilderde ramen in de Gereformeerde Kerk van Andijk.
Gebrandschilderde ramen in de Gereformeerde Kerk van Andijk. (Foto Frans Leek)