Koning, Evert (1882-1947)
bron: 't Vierkant, okt. 2007

Een veelzijdig toonkunstenaar

Geboren op 22 augustus 1882 te De Goorn en overleden op 14 december 1947 te Wassenaar waar hij ook op 17 december 1947 op het RK Kerkhof 'St. Willibrord' werd begraven.

Toonkunstenaar, studeerde in Utrecht voor het diploma Toonkunst. Hij was muziekleraar, componist, organist en dirigent. De Hoornse musicus was tot 1946 tientallen jaren organist van de Koepel- ofwel H.H. Cyriacus en Franciscuskerk aan het Grote Noord te Hoorn alsmede dirigent van het Hoornse koor Soli Deo Gloria. Maar ook elders in West-Friesland was hij actief.

Zijn ouderlijk huis was aan de Ramen 9 te Hoorn. Zelf woonde hij na zijn huwelijk aan de toen nog nieuwe Joh. Messchaertstraat eveneens te Hoorn. Speelde in zijn weinige vrije tijd met zijn broer, de musicus Leo en zijn vriend IJdo in een Pianotrio. De buren (familie Bak) hielden daar niet zo van en bonkten op de muren als ze aan het musiceren waren. Dit was ook de enige reden dat Evert met zijn gezin verhuisde naar het pand aan het Breed 9 te Hoorn.

Evert was een goud eerlijk man, had geen verstand van geld, hij zei tegen zijn vrouw: 'ik zorg voor het geld, jij moet het maar uitgeven'. Hij vulde wel zelf zijn belastingpapieren in en betaalde maar totdat hij op advies van zijn dochter Lies uiteindelijk een boekhouder nam. Hij werd heel kwaad toen bleek dat hij jaren te veel had betaald.

Evert Koning was een telg uit een muzikale familie. Niet alleen Evert’s vader Dirk Koning bespeelde het orgel van de Koepelkerk, maar ook Evert’s zoon de historicus Evert Jan heeft dat gedaan. Het werkschema van Evert was voor de hele week vol gepland. Naast de muzieklessen overdag was hij iedere avond bezet. Hij werkte dan op diverse plaatsen in West-Friesland. Maandagavond: directeur Harmonie te Enkhuizen. Dinsdagavond: koordirigent Christelijke zangvereniging 'Soli Deo Gloria' te Hoorn. Woensdagmiddag: repetities Jongenskoor te Hoorn en ‘s avonds: repetities Mannenkoor te Hoorn. Donderdagavond: dirigent Fanfarekorps te Grootebroek (logeerde dan bij zijn zwager Herman Willebrands, directeur van de groenteveiling te Grootebroek. Nam dan vaak bloemkool mee voor zijn gezin). Vrijdagavond: dirigent fanfarekorps te Lutjebroek. Zaterdag: dirigent R.K. Muziekkorps te Nibbixwoud. Zondag: Organist, speelde bij de vier missen op het kerkorgel van de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk te Hoorn, waar hij zich letterlijk in het zweet heeft gewerkt. Hij moest na afloop van de dienst dikwijls een uur wachten voor hij weer een beetje was opgedroogd. In de ijskoude winters liep hij zo enkele malen een flinke longontsteking op.

Evert Koning componeerde diverse muziekwerken. Zo wordt nog vaak zijn 'Ave Maria' in de Koepelkerk gezongen. Zelf schreef hij daarover: ‘Op aandringen van kapelaan van Niekerk ben ik begonnen met componeren, dat er meer en beter op moge volgen’, wat ook gebeurde. Hij schreef muziek voor vier kinderoperettes op tekst van A. van der Knaap. De eerste in vier bedrijven, voor Piano en Strijkkwintet 'De Fee van de bron’, droeg hij met de volgende woorden op: "Aan m' n vier kleine kleuters Evert, Lena, Liesje en Anna. Dit werkje schreef ik tusschen 1 en 24 augustus 1916. Temidden der kermisdrukte, terwijl de kinderen mij aan handen en voeten trokken, om naar de draaimolen en "kleine Jaapie" te gaan zien". Later volgde eveneens in vier bedrijven voor Piano en Strijkkwintet: "De Heks van de Boschhut" en in 1927 'Het Gouden Fluitje'.
Evert Koning trad in 1910 in het huwelijk met Elisabeth Anna Willebrands, geboren op 2 oktober 1885 te Grootebroek, overleden te Wassenaar op 15 februari 1973. Haar neef (zoon van haar broer) was Kardinaal Jo Willebrands.
De vier kinderen vertrokken uit West-Friesland, alleen één kleinzoon de architect Mark A.M. Koning is tegenwoordig in Hoorn werkzaam.

Gegevens aangeleverd door: Harold D.E. Bos te Alkmaar (2007).