Lansdaal, Herman (1930-2003)

Journalist met oog voor mens en historie

Herman (Hermanus Anthonius Thomas) Lansdaal wordt op 7 mei 1930 als zoon van een banketbakker in Zaandam geboren. Zijn overgrootvader, Thomas Lansdaal, is rond 1860 directeur van het Post- en Telegraafkantoor in Medemblik; een beetje West-Fries bloed heeft hij dus wel…
In 1952 trouwt hij met Anna Margaretha van Wijngaarden uit buurtschap 't Kalf bij Zaandam. Zij krijgen twee dochters en een zoon.

De wereld van de journalistiek
Herman stapt als 17-jarige jongen de wereld van de journalistiek in. Hij gaat werken bij dagblad De Typhoon in Zaandam. In 1953 verhuist hij naar Hoorn, om daar bij het Noordhollands Dagblad aan de slag te gaan. Drie jaar later gaat hij weer naar Zaandam en werkt daar opnieuw op de redactie van De Typhoon. In 1963 komt hij terug in Hoorn, om daar bij het Noordhollands Dagblad als chef-redacteur zestien jaar lang leiding te geven. In 1979 wordt Herman hoofdredacteur bij Damiate Pers in Haarlem. Onder zijn leiding komt de Nieuwe Noordhollandse Courant in Purmerend als dagblad uit. Hij wordt daarnaast (mede)hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad en De Typhoon. In 1981 fuseert Verenigde Noordhollandse Dagbladen (VND) met het Noordhollands Dagblad (NHD), Lansdaals voormalige krant. Dat vervolgens ook de Nieuwe Noordhollandse Courant, later als Dagblad Waterland, een editie van het ‘nieuwe’ Noordhollands Dagblad wordt, maakt hij niet meer mee. In 1991 gaat hij met de VUT, een jaar voor de fusie van Damiate met Noordhollands Dagblad. Alle zelfstandige kranten waarvoor hij ooit heeft gewerkt zitten dan onder één dak.

Vereniging Oud Hoorn
Schrijven blijft echter zijn grote passie en zijn pen staat bepaald niet droog. Hij wordt redacteur en later eindredacteur voor het kwartaalblad van de Vereniging Oud Hoorn. In de periode 1991-2002 schrijft hij alleen al meer dan zestig artikelen over (oud)plaatsgenoten, zoals Han Ebbelaar en Martin Brozius. Herman staat in 1991 aan de wieg van het jaarlijks verschijnende blad Hoorn Oh ja, waaraan hij tot 1998 verbonden is. In 1996 zet hij zich in om een plaquette te realiseren voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet, twee verzetshelden uit Hoorn. Op het voormalige Waterschapshuis aan het Grote Oost is deze plaquette altijd nog te bewonderen. Herman is ook mede redacteur van de 20-delige serie Ach Lieve Tijd, Twintig eeuwen West-Friesland en de West-Friezen. (Uitg. Waanders, Zwolle, 1998-2000).

Sportredacteur
Herman, begint zijn loopbaan als sportredacteur. Hij heeft twee grote liefdes binnen de sport: paardensport en voetbal. Hij wordt redacteur van het landelijke weekblad Paardensport in Ren en Draf. Voor dat blad schrijft hij tientallen artikelen, o.a. over de West-Friese pikeur Siem Hartman, die met zijn draver Ideal Dear zeer succesvol is. In 1991 schrijft Herman het jubileumboek vanwege het 75-jarig bestaan van de voetbalvereniging VVZ uit Zaandam. Vijf jaar later, nu als eindredacteur, het boek over de dan eveneens 75-jarige voetbalvereniging Always Forward uit Hoorn.

Bestuurlijke functies
Herman heeft verscheidene functies op het bestuurlijke vlak. Al in de jaren zestig is hij voorzitter van de oudervereniging van de Mariaschool aan de Eikstraat in Hoorn. Vanuit die functie vervult hij jarenlang de rol van Sinterklaas. Later wordt hij bestuurslid van het R. K. Schoolbestuur in Hoorn. Herman treedt toe tot de Stichting Stedenband Hoorn-Pribram en tot de Stichting Oosterkerk. Als vrijwilliger bij de Penitentiaire Inrichting Zwaag (in de volksmond beter bekend als De Glasbak) is hij o.a. intermediair tussen gedetineerden en bewakers.

In 2002 wordt Herman Lansdaal onderscheiden met de Oud Hoorn-onderscheiding 2002 en op 15 januari 2003 ontvangt hij de Bronzen Legpenning van de Gemeente Hoorn als dank voor zijn bijdrage aan het maatschappelijk leven. Op 19 juni 2003 overlijdt hij aan de gevolgen van een hersentumor.

Literatuur:
Kwartaalblad Oud Hoorn 2003, nr. 3, Henk Saaltink, In memoriam Herman Lansdaal.

Publicaties:
Herman Lansdaal en J.D. Osinga sr., Hoorn bezet en bevrijd, 1995
Kwartaalblad Oud Hoorn, diverse artikelen in de periode 1991-2002.
75 jaar VVZ, een rijke voetbalhistorie in woord en beeld, 1991
Always Forward 75 jaar in zwart-wit, 1996

Gegevens aangeleverd door: zoon Arnoud Lansdaal en bewerkt door: Koos van Bockxmeer te Blokker (2012).