Startpunt voetballoopbaan van broertjes De Boer

Ronald en Frank de Boer zijn tot dusver ongetwijfeld de beroemdste voetballers die West-Friesland heeft voortgebracht. In 2005 lieten zij een jeugdveld aanleggen op het Sportcomplex De Kloet aan de Raadhuislaan in Grootebroek en werden zij sponsors van de jeugdopleiding van De Zouaven, de club waar zij hun voetballoopbaan begonnen.


Opening van het Hoofdveld Jeugd door Frank en Ronald de Boer in 2005. ( Foto v.v. De Zouaven, Grootebroek/Lutjebroek)

Ronald (Ronaldus) en de tien minuten jongere Frank (Franciscus) de Boer werden op 15 mei 1970 in Hoorn geboren. Ze brachten hun jeugdjaren door in Grootebroek, waar zij zich als zevenjarigen aanmeldden bij de plaatselijke vereniging vv De Zouaven. Dit lidmaatschap had nog wel enige voeten in de aarde, want ze hadden de minimumleeftijd van acht jaar nog niet bereikt.
Vader Cor de Boer was echter zelf jeugdtrainer en geen onbekende van de club. De de Boertjes mochten toch bij de pupillen spelen en hun eerste wedstrijd tegen de Westfriezen wonnen ze met 10-0. Frank en Ronald scoorden er ieder vijf.

Selectie

Op twaalfjarige leeftijd maakten de broers al deel uit van de selectie van het district West-Friesland en de jeugdselectie van Noord-Holland. Ook de grote clubs onderkenden hun talent. Zo wilde Ajax de jongens graag inlijven bij hun jeugdselectie. Het bleek echter dat de club reglementair geen reiskostenvergoeding mocht betalen, waardoor vader De Boer geen zin had in dit Amsterdamse avontuur. Kort daarop meldde Co Adriaanse zich bij De Boer om hem over te halen de jongens aan te melden voor de voetbalschool van AZ.
Het duurde echter niet lang voordat men bij Ajax alsnog in actie kwam. Vanaf 1983 zouden de broers op en neer naar Amsterdam meerijden met de jeugdtrainer van Ajax, Louis van Gaal, die toen nog in Avenhorn woonde.
Ronald de Boer debuteerde in 1987 en Frank de Boer een jaar later in het eerste van Ajax. Daar Ronald aanvankelijk niet aan de verwachtingen voldeed, werd hij verkocht aan FC Twente. Toen bleek dat hij daar aan de lopende band scoorde, haalde Ajax hem na twee seizoenen snel weer terug.

Vaste waarde

In de jaren negentig waren beiden een vaste waarde geworden in het eerste van Ajax en volgden er vele nationale en internationale successen. Hieraan kwam in 1998 abrupt een einde. Zeer tegen de zin van Ajax vertrokken beide broers naar FC Barcelona, waar Van Gaal een jaar eerder trainer was geworden. Ronald de Boer, van wie achteraf werd gezegd dat hij niet op het verlanglijstje van Barcelona stond, maar bij de aankoop van Frank was inbegrepen, mocht al na één seizoen weer vertrekken. Dick Advocaat haalde Ronald naar het Schotse Glasgow Rangers, waar hij zijn meest productieve seizoen uit zijn carrière speelde met zestien goals in 33 wedstrijden. Frank de Boer ging in 2003 na zijn vertrek bij Barcelona spelen voor het Turkse Galatasaray, maar vervoegde zich in 2004 bij zijn broer in Schotland waar hij nog zestien keer voor de Rangers zou uitkomen.

Grijs en rood

In het streven het land te verenigen onder één leider trokken in het midden van de 19de eeuw in Italië de Garibaldisten op tegen de kerkelijke staat. Paus Pius IX, die zijn soevereiniteit dreigde te verliezen, riep daarop alle jonge mannen in Europa op om hem bij te staan in de strijd en er ontstond een vrijwilligersleger dat bekendheid verwierf onder de naam de ‘Zouaven’. Eén van de vrijwilligers was Pieter Janszoon Jong uit Lutjebroek. In 1867 liet hij het leven bij de Slag van Monte Libretti (It.). Toen in 1931 het rooms-katholieke kerkbestuur in Lutjebroek besloot een voetbalvereniging op te richten, stelde de kapelaan voor de club ‘Pieter Janszoon Jong’ te noemen. Een eerdere poging een gymnastiekvereniging deze tongbrekende naam te geven, was al gesneuveld en het voorstel de club De Zouaven te noemen, werd met gejuich ontvangen. De tegenwoordige hoofdklasseclub draagt daarom de kleuren grijs en rood naar het uniform van het toenmalige pauselijke leger.

Qatar

Na Glasgow besloten beide broers in het oliestaatje Qatar hun professionele voetbalcarrière af te bouwen. Frank de Boer, 112-voudig international, stopte definitief in 2006 en Ronald de Boer, 67-voudig international in 2008. Ronald de Boer woont nog steeds in Qatar, waar hij sinds februari 2010 assistent-trainer is van Co Adriaanse, hoofdtrainer van het Olympisch voetbalelftal. Frank de Boer is jeugdtrainer van de A1 van Ajax en assistent-bondscoach van Oranje onder Bert van Marwijk.