Handballende moeders en dochters

In augustus 2010 is begonnen met het nieuwbouwproject Bloesemgaerde aan de Kerkweg in Wognum dat onder meer voorziet in de bouw van een topsporthal. Het dameshandbalteam SEW uit Nibbixwoud krijgt daarmee een accommodatie waar op niveau kan worden getraind en alle internationale wedstrijden kunnen worden gespeeld.


Aanval van Linda Wals in de wedstrijd tegen het Duitse Trier tijdens het Ali en Jo Zeeman Internationaal handbaltoernooi in augustus 2010. (Foto Kiddy World SEW)

De handbalvereniging SEW (Sport en Wilskracht) werd in 1951 opgericht in Nibbixwoud. Zoals in elk dorp gingen de jongens op voetbal en de meisjes op handbal. In Nibbixwoud wonen maar 2300 mensen, maar toch levert het dorpje de ene handbaltopper na de andere. De selecties van SEW bestaan ook vaak uit speelsters die of uit het dorp zelf, of uit de directe omgeving komen. De moeders hebben gehandbald en zodra hun dochters zes of zeven jaar zijn gaan ze ook op handbal.

Handbalgenen

Deze doorgifte van de handbalgenen begon zijn vruchten af te werpen in het midden van de jaren tachtig. De handbalvrouwen van SEW startten een succesreeks waarin ze tot 2004 zes nationale titels en tweemaal de ‘dubbel’ wonnen. Het winnen van de beker in 2009 was het laatste grote wapenfeit. Alle successen van het eerste damesteam – een mannentak bestaat er niet – hebben ongetwijfeld iets te maken met SEW als typische breedtesportclub. Zo behaalden in het seizoen 2002/03 naast de dames 1 ook de dames A-jeugd en dames B-jeugd het nationaal kampioenschap in hun klasse. De dames 2 van SEW, in 2005 kampioen van de hoofdklasse, kwamen in 2009/10 na een jaar afwezigheid weer uit in de eerste divisie en de drie recreantenploegen zijn al jarenlang de sterksten van Noord-Holland.
De plannen voor de bouw van een topsporthal voor SEW dateren uit de beginjaren van deze eeuw. Het eerste damesteam werd drie keer op rij landskampioen en omdat er daardoor veel internationale wedstrijden moesten worden gespeeld, deed het gebrek aan een passende sporthal zich steeds sterker gevoelen.
In Nibbixwoud zelf, de zetel van de sportvereniging SEW, staat slechts een gymzaal. De competitiestrijd, internationale wedstrijden en trainingen van SEW vinden daarom sinds jaar en dag plaats in sporthal 't Span in Wognum. Soms moet er voor de trainingen worden uitgeweken naar een sporthal in Zwaag.

Topsporthal

In 2006 keurde Wognum de plannen goed om voor SEW een nieuwe topsporthal te bouwen. De gemeente Medemblik, waartoe Wognum na 2007 ging behoren, heeft de belofte aan SEW gestand gedaan. In Wognum zal met het project Bloesemgaerde een multifunctioneel centrum verrijzen waar behalve twee basisscholen, een bibliotheek en een muziekschool, ook een topsporthal onderdak zal vinden.
De nieuwe topsporthal krijgt de afmeting van 28 bij 48 meter en een minimale hoogte van 9 meter, zoals die tegenwoordig door het NOC*NSF wordt vereist voor het houden van internationale wedstrijden. In de nieuwe sporthal zullen voortaan alle nationale wedstrijden van het eerste en mogelijk ook het tweede damesteam plaatsvinden en er kan wekelijks worden getraind.
De handbalsters van Kiddy World/SEW krijgen een accommodatie die ze op grond van successen in het verleden hebben verdiend. SEW boekt de laatste jaren wat wisselende resultaten in de nationale competitie, waardoor internationale wedstrijden niet altijd zeker zijn. Of een topsporthal ook topresultaten genereert, zal na de oplevering duidelijk worden.