Sporen in het landschap: soms zijn ze in West-Friesland duidelijk herkenbaar, soms zijn het verborgen monumenten. Ze kunnen vele eeuwen oud zijn; sommige gaan zelfs terug tot de Bronstijd, ver voor de jaartelling begon. Een voormalig veenriviertje, een grafheuvel, een kreekrug, een oude dijk, een poldertje: ze vertellen ons veel over de geschiedenis van West-Friesland.
Dat is ook het uitgangspunt bij het milieu activiteitencentrum MAK Blokweer in Blokker. Met als thema ‘Theater van het landschap’ maken ze daar oude sporen zichtbaar en geven de bezoeker een beeld van het West-Friese landschap in vroeger eeuwen. Je ziet er bijvoorbeeld nog een stuk kadetjesland; weiland van cultuur-historische betekenis dat vrijwel overal verdwenen is.
Detail van een landschapskaart van Eenigenburg uit 1995 met ingetekend de drie terpen waarop het dorp is gebouwd. Op de middelste terp, alleen te bereiken via een lange oprijlaan, staat vanouds de kerk met het kerkhof. (Pc)
Natuurlijk zijn er ook recentere sporen in het landschap. Zoals de overblijfselen van een tramlijn, een monument dat gesneuvelde oorlogsvliegers gedenkt, of een stukje buitendijks land bij Andijk; nu volgebouwd met vakantiehuisjes, maar omstreeks 1930 een proefpolder voor de aanleg van de Wieringermeer.
Hoe komt het dorp Schellinkhout aan z'n 33 bochten en hoe kan het dat de polder Burghorn bij Schagen ooit stederechten kreeg? Waarom was de Langereis een belangrijke waterloop en hoe komt het Heidens Kerkhof in Westwoud aan zijn naam?
Achter al die sporen in het landschap zitten verhalen; dit deel uit de serie ‘West-Friesland toen en nu’ vertelt ze.