Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)Op dinsdag 20 april j.l. was het weer zo ver: tijd voor de jaarlijkse excursie van het Genootschap. De rit voerde ons dit keer naar Friesland en wel de plaatsen Workum en Hindeloopen.
De laatste oproep in 't Vierkant had geholpen, er hadden toch op het laatste ogenblik nog een aantal deelnemers ingeschreven waardoor de bus met uiteindelijk 43 personen naar het Noorden reed.
Naast de specifieke doelen van zo'n excursie - vandaag het Jopie Huismanmuseum en het schaatsmuseum - is het bijkomend effect natuurlijk de hernieuwde kennismaking met oude bekenden of juist het kennismaken met nieuwe gezichten in de bus of aan tafel.
Het Friese programma was een idee geweest van ons commissielid Leny Langedijk, die ervoor gezorgd had dat zelfs het gebak bij de koffie een Friese specialiteit was: Oranjekoek speciaal voor ons gehaald bij de banketbakker.
Na de koffie wordt het Jopie Huismanmuseum bezocht, prachtige realistische schilderwerken van de misschien wel na Stiefbeen de bekendste lompen- en oude metalenhandelaar van Nederland.
Dan met de bus verder naar Hindeloopen, net als Workum zo'n rustig en fraai klein stadje dat soms meer op een openluchtmuseum lijkt dan op een woonplaats.

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Na de prima verzorgde lunch in het schaatsmuseum volgt een uitleg over de Hindelooper klederdracht in de Hervormde kerk. Op plastische wijze werden we ingewijd in de geheimen van het vrouwenkostuum waarbij uit de doeken werd gedaan wat de verschillen zijn tussen de getrouwde en de ongetrouwde vrouw, de pronkdracht en de werkdracht en wat de kenmerken zijn van de vrouw in de rouw. Voor al die verschillen moet u maar eens op internet kijken (www.friesecultuur.nl/informatie/klederdracht_hindeloopen.html). Ook het kostuum van de man kwam aan de orde, een kostuum dat is afgeleid van dat van de kapiteins van de Hindelooper handelsvloot. Bijzonder daarbij was een halsdoek die onder de oksels doorliep en feitelijk tevens fungeerde als opvang van zweetgeur (tip voor de modebewuste moderne man!)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)De Hindelooper dame nam ons tevens mee voor een korte wandeling door Hindeloopen waarbij ze vertelde wat er zoal te zien was. Zon volop, maar een stevige en gure wind maakte het verblijf buiten niet altijd even aangenaam. Dus weer snel naar het museum waar schaatsen het belangrijkste onderwerp vormt, honderden schaatsen van klein tot groot, schaatsen met een geschiedenis, schaatsen van kampioenen. Naast het zelfstandig naamwoord schaatsen, is er veel te vinden over schaatsen als werkwoord: de elfstedentochten, bekende Nederlandse schaats(st)ers, de afgevroren teen, kortom voor de liefhebber een paradijs.
Op de bovenverdieping van het museum kon ook nog het Hindelooper schilderwerk bewonderd worden, zowel producten die daarmee waren verfraaid als het schilderen zelf.
De positieve geluiden aan het einde van de dag kunnen niet anders dan tot de conclusie leiden dan dat het weer een leuke en leerzame excursie was geweest.

Namens de reiscommissie
Stan Nuveen

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)

Excursie naar Workum en Hindeloopen (2010)