De combinatie van een bezoek aan een museum en een boottocht is er waarschijnlijk één die de mensen aanspreekt, want we hadden dit jaar een groot aantal aanmeldingen voor onze excursie naar Elburg. Dat betekende dat we in ieder geval dit keer weer met een volle bus uit Hoorn konden vertrekken. Verwend door de gewoonte dat we de laatste jaren steeds goed weer hadden, was het dit keer wat minder, maar zeker niet zodanig slecht dat het de dag bedierf. Integendeel het viel alles mee en zelfs de zon liet zich af en toe nog zien.
Zo'n excursie is altijd een dag waarop ook de sociale contacten belangrijk zijn, de reiscommissie probeert dan ook steeds het nuttige met het aangename te verenigen en ook dit keer is dit weer aardig gelukt. De eerste plek waar dat goed tot uiting komt is natuurlijk bij de koffie, dit keer in restaurant De Haas in Elburg, waar de koffie werd gepresenteerd vergezeld van een “Elburger Botje”. Een lokale specialiteit van bladerdeeg gevuld met spijs en in de vorm van een bot (voor alle duidelijkheid de platvis).
Na de koffie ging de groep naar de sjoel, de voormalige synagoge van Elburg, nu een verhalenmuseum over de geschiedenis van de joden in de mediene (de provincie). In een kleinschalige omgeving wordt op indringende wijze een beeld geschetst van het leven van de voormalige joodse inwoners van het stadje. Ook de wijze waarop de joodse en niet-joodse Elburgers naast en met elkaar leefden wordt helder gepresenteerd. Bijzonder zijn ook de vele persoonlijke bezittingen die bewaard zijn gebleven en die in het museum zijn tentoongesteld. Hierdoor gaat de geschiedenis nog meer leven dan het geval is bij alleen maar woord en beeld.
Niet alleen kon het museum worden bezocht, maar ook werd een film vertoond met vele oude beelden over het joodse leven in de mediene. In de film werd voorts door de huidige generatie verteld hoe gebruiken en rituelen nu werden gehandhaafd.
Terug naar restaurant De Haas waar ook de lunch was gereserveerd. Een prima keuze zo bleek.
Na de lunch kon via een korte wandeling naar de boot een indruk worden gekregen van Elburg. Een prachtig oud stadje met kaarsrechte straatjes en stegen, fraaie monumentale panden en een haventje met oude vissersschepen.
We moesten nog even wachten op de boot en dat was ook net het enige moment dat de regen ons wat parten speelde, maar daarvoor is gelukkig de paraplu en de regenjas uitgevonden.
Eenmaal op de boot was er weer ruime gelegenheid om de sociale contacten te onderhouden, voor zover dat al niet gebeurd was. Een rondvaart van ruim een uur over het Veluwemeer voor een groot deel begeleid door de zon en donkere luchten met een uitleg van de kapitein over de omgeving bood een ontspannen middag voor alle deelnemers.
Zo rond half zes zette de bus het gezelschap weer af in Hoorn en kon iedereen weer terug zien op een geslaagde dag, dit is althans de conclusie die we aan de hand van de reacties hebben getrokken.

Namens de reiscommissie
Stan Nuveen

Elburger botje

In de sjoel van Elburg

De lunch in Elburg

Beelden van Elburg

Op de boot